2011. február 23., szerda

Bleeding Moonlight: Neurológiai szakrendelés

Sziasztok!!

Úgy gondoltam, hogy ma kedveskedek Nektek egy igen ritka neurológiai betegséggel.Aki járt már kilátóban, láthatta, milyen aprócska föntről minden. Aki tartott már maga elé nagyítót, segítségével hatalmasnak láthatott aprócska tárgyakat. Most képzeld el, hogy mindent parányinak látsz, pedig nem kilátóban vagy, vagy épp minden tárgy hatalmas a környezetedben, pedig nem nagyítón keresztül nézed. Számomra egyszerre rémisztő, és csodálatos.
És ez az egyik tünete az Alice csodaországban szindrómának....


Az Alice csodaországban szindróma (AIWS-Alice in Wonderland Syndrome), más néven Todd-szindróma Lewis Carroll művéről kapta a nevét, ugyanis a benne leírt környezet megszólalásig hasonlít ahhoz a képi zavarhoz, amely a betegség során jelentkezik. Először John Todd említi meg 1955-ben. Lényegében ez egy olyan idegrendszeri állapot, amely jelentősen befolyásolja negatív irányban az érzékelést.

A betegség tünetei:

-látászavar (mikropszia - a körülöttünk lévő dolgok túl kicsinek tűnnek; makropszia - az érzékelt tárgyak túl nagynak tűnnek)
-hallászavar
-időtorzulás
-testtorzulás
-egyensúlyproblémák
-hangtéveszmék, illetve eltorzulások
-anyagváltozások
-ijedtség
-üldözési zavar

Természetesen nem törvényszerű, hogy az összes tünet egyszerre fennáll, nekem speciel egy is elég lenne ezek közül, hogy rendkívüli módon megijedjek....


Hátterében állhat:

-EBV (Epstein-Barr Virus)
-migrén (Lewis Carroll, az Alice Csodaországban írója is ebben a betegségben szenvedett, valószínűleg a hallucinációi ihlették a könyvet is)
-agydaganat
-a temporális lebeny epilepsziája
-pszichoaktív szerek használata

Az utolsó mellett nem szeretnék csak úgy elmenni, anélkül, hogy megemlíteném: "a drog rossz, értem??" Viccen kívül, aki szív (na nem gagyi vadkenderre gondolok, amivel átverik a gyerekeket), szintetikázik, LSD-zik, dizájner drogokkal él, ne is álmodjon róla, hogy a "bulik" nem hagynak nyomot az életében. A túlzásba vitt alkohol önmagában olyan mentális elváltozásokat okoz, amiket nagyon nehéz kezelni, egyedül szinte nem is lehet. A keményebb pszichoaktív szerek még "klasszabb" dolgokat hoznak elő az emberből. Van olyan, hogy valaki csak hordozza magában pl. a skizofréniára való hajlamot, jó párszor elnyom egy-két ártalmatlannak tűnő vicces cigit, és ezzel úgymond előhívja a betegséget (más szóval elvágja a piros drótot a skizobombán). Ennek tudatában ügyeskedjen mindenki, aki esetleg próbálkozna....

Diagnosztizálása:

-bár a tünetek szinte önmagukért beszélnek, addig nem állítanak fel diagnózist, amíg nem zártak ki más kóros szervi elváltozást a háttérben, illetve ha migrént tapasztalt a beteg, vagy fellépésük összeköthető az elalvással. Így ezt a betegséget egyelőre csak mellékhatásnak tekintik, mivel az ebben szenvedőknek semmiféle szervi elváltozásuk nincs

-mikropsziás rajzok segítségével - ezek olyan 30mm-nél kisebb rajzok, amelyek alakzatot, vagy figurát jelenítenek meg, amely normál érzékelés mellett nem vehető ki tisztán, felnagyítva azonban felismerhető a rajz képe

Egy ilyen, diagnózist segítő rajzot láthattok lejjebb, amit egy 21éves lány alkotott, a kép eredeti nagysága 10mm, csak felnagyítva ismerhető fel.

Mikropsziás rajz

Kezelése:


-külön eljárást nem még találtak
-az AIWS és a migrén is stressz hatására alakul ki, ezért fontosak az önsegítő technikák, a stressz oldás
-az akut migrén leküzdése érdekében profilaxis, antiepileptikum, antidepresszáns, béta – blokkoló és kalcium – csatornablokkoló szerek használata szigorú migrén diétával együtt

Tüneteinek csökkentése érdekében a szindróma beálltával:


-visszavonulás
-csendes hely keresése
-bő folyadékfogyasztás
-suttogás
-hangkiszűrés segíthet (a szomjazás, fáradtság, az aktív stressz-állapot, a sötétség csak ronthatja a vizuális torzulások negatív hatását)

Bármi legyen is az ok, a zavar felléphet többször egy nap, és néhány perctől akár néhány napig vagy hétig eltarthat. Érthető módon a beteg megriadhat, megrémülhet, sőt akár pánik reakciót is kiválthat a jelenség. Szerencsére kezelése hatékony, jók a kilátások a tünetek megszüntetésére.

Mivel az AIWS nem elismert fogyatékosság, így nehézséget okozhat az ebben szenvedő emberek szocializációja, munkában és iskolában való helytállása. A neurológusok úgy gondolják, hogy a szindróma előfordulása sokkal gyakoribb, mint ahogy azt gondolnánk, mert a legtöbb ember az átéltekről nem mer beszélni, csak akkor, ha ezek a tünetek zavarják az iskolai, munkahelyi, vagy társas kapcsolataikat.

Arra vonatkozóan nincsenek kutatási adatok, hogy mutatkozik-e összefüggés korban nemben vagy rasszban való előfordulásban. Viszonylag gyakorinak mutatkozik migrénbetegek, és kisgyermekek körében. Egy biztos, hogy ehhez a betegséghez szerintem nem lehet hozzászokni. Remélem tetszett ez a nagyobb levegővételű cikk.

Bízom benne, hogy sikerült merítenetek egy kortyot a mindentudás kristály-patakjának csillogó vizéből, amit én magam hoztam fel Nektek a Sötétség legfélelmetesebb barlangjainak mélyéről (és ez rímelt is, nahát) :DD

11 megjegyzés:

  1. wow
    Jó pofának tűnik, főleg a mikropszia, ugyanis életemben voltak olyan időszakok, hogy a kézírásom betűi a milliméter töredékeit képezték. Olvasható szöveget írtam (amennyire íróeszközöm engedte), de rajtam kívül senki nem tudta kivenni, hogy mit is alkottam, mindezt anélkül, hogy ilyesfajta neurológiai tüneteket produkáltam volna.
    Ez engem leginkább arra a spirituális meglátásra emlékeztet, hogy a különböző síkok egymásban léteznek - még nem volt szerencsém testelhagyásban, sem olyan tapasztalatban amivel alá tudnám támasztani ezt a tézist, szóval addig is kénytelen vagyok hinni és nem tudni ezekről a "dolgokról"...

    VálaszTörlés
  2. Hmm ez nagyon érdekes. Én migrénes vagyok 8 éves korom óta, de ehhez hasonlót akkor nem tapasztaltam. Egy ideje előfordul néha hogyha becsukom a szemem akkor torzan megjelennek dolgok, pl. emberek, állatok abnormálisan kicsi / nagy testrészekkel, de ez szerintem -remélem- nem kapcsolható ezzel össze. Köszi a cikket, érdekes írás volt! ^^

    VálaszTörlés
  3. Mennyi ideig tart egy ilyen cikket megírni?

    VálaszTörlés
  4. @"kamupók": -én tuti, hogy beleőrülnék, ha ilyeneket haluznék. Ha egy hirtelen koppanást hallok, sem viselem jól, a vizuális hallucinációk pedig nagy valószínűséggel sírba vinnének.
    Az írásoddal kapcsolatban annyit szeretnék kérdezni, hogy használsz szemüveget?? Azóta kinőtted, vagy még mindig megvan ez a képességed??
    Ha a betegség összefüggésben is van a különböző síkok egymásba érésével, vagy csupán az agy különös játéka ez, akkor is nagyon bizarr belegondolni, hogyan éli meg ezt az egészet az elszenvedője.

    @Mai: -uhh, sajnálom..nem lehet könnyű migrénnel együtt élni :(
    Én is remélem, hogy nem erről van szó Nálad, bár sajnos van rá esély azok alapján, amit leírtál (mármint a migrén kísérőtüneteként). Nem akarlak megijeszteni, de pl. nekem nincsenek ilyen vízióim egyáltalán. Érdekelne, hogy ezeket Te hogyan éled meg.
    Egy biztos, ha ezek gyakrabban előfordulnának Veled, és zavarnak, akkor mindenképpen konzultálj orvossal, mert lehet enyhíteni a tüneteket.
    Persze egyáltalán nem biztos, hogy ezek erősödni fognak Nálad, nem mindenkinél egyformán durva, Lewis Carroll pedig valószínűleg nem tudott volna miből ihletet meríteni, ha nincs a migrénje.
    Mindenesetre jó egészséget kívánok, és örülök, ha hasznosnak találtad a cikkem :)

    @Névtelen: -nem szoktam mérni az időt. Kigondolok egy témát, hogy miről szeretnék írni, utánanézek több helyen, szerzek hozzáillő képeket, megspékelem a saját véleményemmel, gondolataimmal, kb. annyi, amennyi idő alatt egy átlagember ezt megcsinálja, plusz az az idő, amíg leellenőrzöm a mondataimat, és a formát, ugyanis néha képes vagyok belebonyolódni saját magamba; ha észreveszek egy hibát, azonnal javítom, máskülönben meg is őrülnék :DDDD

    VálaszTörlés
  5. Mennyi ideig tart egy ilyen kommentet megírni?

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen: -amennyi ideig regisztrálni ;)

    VálaszTörlés
  7. Akkor lehet nekem 25-ös bránerem van,csak kicsinek látom? :DDD

    VálaszTörlés
  8. Így kivülről szemlélve érdekes és egyben gyönyörű betegség,de nem bírnék együtt élni vele.
    Tényleg olyan lenne mint Aliz csodaországban.Csak nem egy óráig tartana mint a film hanem örök életig..:/

    VálaszTörlés
  9. =) Ki hitte volna, hogy a migrén hatására lesz egy történet és még a betegséget is "megtalálják" hozzá. Micsoda összefüggések.:)
    Nekem olyanom szokott lenni egy-egy negyed pillanatra, hogy mintha a dolgok lekicsinyített képe villanna be az agyamba, de sztem ez csak a fáradtságról lehet.
    Kérek szépen még ilyen cikkeket! =) És imádom az első két képet.

    VálaszTörlés
  10. Bleeding Moonlight

    Még képes vagyok "apró" betűkkel írni és nem hordok szemüveget (egy grafológus simán az alacsony önbizalmat olvasná ki belőle - ami igaz is, de van még mögötte más is), látásom bár kicsit romlott, de még mindig elhanyagolható az amortizáció.
    A hirtelen jött zajok mostanában engem is nagyon meg tudnak viselni, teljesen "áthatnak" és felveszem a "rezgésüket" arra a pillanatra, kellemetlen. A szemeim meg teljesen rá vannak "kattanva" a mozgásra, legyen az akármilyen parányi, az apró szöszök amik körülöttünk lebegnek szemet szúrnak, a félhomályban mintha áttetsző, fehér, füstszerű "képződményeket" is látok amik a térben gomolyognak és nem csak a saját energia kibocsájtásomat látom.
    Szóval kezdenek a dolgok érdekesebbé válni ;)

    VálaszTörlés
  11. Ez nagyon tetszett, és nagyon érdekes volt :O

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: