2012. május 10., csütörtök

Káin: Clockwork Orange

 http://m.cdn.blog.hu/fi/filmdroid/image/BeniMan/Mechanikus%20Narancs/poszter.jpg

Üdv mindenki!

Nagyon rég nem írtam filmajánlót, mert kb. nem láttam egy épkézláb filmet sem, amit láttam azt meg már egyszer kirakta ide valaki az évek során. Nos ma tudok filmet és könyvet is ajánlani, tegnap láttam egy filmet a barátnőmmel,  könyvvel meg általában a wc-n ülve szoktam találkozni, olvasása lassan megy, de halad :D. Azt hiszem már írtam nektek a Naked Lunch c. filmről (sőt írtam) hasonló kategória az is csak kicsit keveredik a Bronsonnal (Bronsonról nem írtam de hamarosan fogok) szóval kihagyhatatlan darab, alapműveltséghez kötelező és kultikus!!! :) Igazi sickfuck.


 Mechanikus Narancs/Clockwork orange

http://m.cdn.blog.hu/fi/filmdroid/image/BeniMan/Mechanikus%20Narancs/milktrink.jpg

 A filmet Stanley Kubrick rendezte Anthony Burgess Gépnarancs c. könyve alapján. (1962) A film 136 perces, 1971-ben mutatták be. Szatirikus sci-fi, főszereplője Malcolm McDowell, aki egy pszichopatát játszik, nevezetesen Alex DeLarge-ot.

Nem akarok spoilerezni így nagy vonalakban leírom miről van szó. A könyvet nagyon nehezen tudtam olvasni mert full szleng nyelven íródott amiben orosz és a magyar keverednek, így filmben sokkal jobban átjön, bár ott is keverik a szavakat. Angol nyelven érdemes megnézni magyar felirattal, mert az teljesen a könyv szerint van szinkronizálva. Magyar szinkronnal nem tudom milyen de valószínűleg fos (utánajártam és köze nincs az eredeti műhöz) :D. Egy disztópikus világban játszódik, már alapból poén ahogy a 70-es években a jövőt próbálják bemutatni mindenhol modern retro bútorok vannak, nagy csöcsű csajok és minden ami menő volt a 70-es években. (Amúgy nagyon jó lett, nagyon tetszett). 

Az egész hangulata a filmnek nagyon szürreális, egy csoport fiatal bűnözőt mutatnak be nekünk akiknek öröm gyilkolni és erőszakolni. Minden ok nélkül teszik, tejet isznak :D. Aztán amikor már nagyon tele lett volna a faszom hogy nincs semmi értelme és agyfasz a film, érdekes fordulatokat vett  és rájöttem nagyon is sok értelme van. Igazság szerint arról szól, hogy a vezért (Alexet) elárulják a  társai és börtönbe kerül, ahonnan egy orvosi csoport kísérleti alanya lesz és 14 évnyi börtönbüntetést egy 2 hetes rehabilitációval kivált. Hipnózissal kiölik belőle a gyilkolási vágyat és mindent ami az erőszakkal kapcsolatos. Vagyis ha erőszakhoz akarna folyamodni fizikailag rosszul lesz (ezek ellenére ugyan úgy benne van a vágy és az ösztön csak nem tudja tovább magát még megvédeni sem) . A film arra mutat rá hogy a bűnt /erőszakot nem lehet kiölni az emberekből és bemutatja mik lehetnek egy ilyen eljárásnak a következményei. Sokat tudnék írni a cselekményről de nem fogok mert az spoiler :D. Egy a lényeg: Ultra Violence! Életük lényege az ultra erőszak és ők ennek élnek ahogy mi is. A film rengeteg díjat nyert mert ahhoz képest hogy 70-es évekbeli nagyon durva :D. 



"Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és terrorizálja. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért a társai föl nem nyomják a zsaruknak. A börtönben Alex önként vállalkozik egy új átnevelési gyógymódra. A sajátos agymosás célja, hogy kiölje az emberből az agresszivitást. Miután a kezelést követően gyógyultnak nyilvánítják, szabadon engedik. Alex azonban életképtelenné vált a társadalomban, kiszolgáltatottja lesz egykori áldozatai bosszújának. Végül öngyilkosságot kísérel meg.,,

http://speaknstomp.files.wordpress.com/2010/06/clockwork-orange.jpg

Az elején nagyon unszimpatikus volt Alex viselkedése de furcsamód miután bosszút vesz mindenki rajta elkezdem sajnálni és szinte vártam mikor áll bosszút. Nem egy tipikus film ezért nagyon jó volt megnézni és nem lövöm le a végét :D. Aki legyűri az első 30-40 perc töméntelen és értelmetlen erőszakot, verést, tejivást utána elégedetten fog távozni :D. Bizonyos blogokon olyat olvastam hogy nem látta értelmét a filmnek kb. égnek állt a hajam :D. Tehát aki nem tud a mélyére nézni a dolgoknak inkább ne nézze meg.

Érdekesség, hogy Kubrick mikor megcsinálta a filmet be kellett akkoriban vonni mert a családja és Ő halálos fenyegetéseket kaptak! A film után Britanniában rengeteg ember követte el a filmben látott gyilkosságokat, így lett belőle egy ölési hullám :D. A filmet 2000-ben adták ki újra Britanniában annyira komolyan vették a bevonását.

trailer

22 megjegyzés:

  1. áááááááááááááá ezt vágom! Annyiszor meg akartam nézni, de aztán nem tettem és mindig elfelejtettem Megint összefutottam vele és megintcsak elfelejtődött!

    Ez nagy kultfilm valóban, a mai napig is majmolják ezt a szempilla- dolgot, de a 80-as években egy rakat fiatalnak volt :D:D

    A könyvet meg azt hiszem talán megvan a 10 ezres ebookjaim között, de nem biztos- valahol találkoztam vele...:S

    Ehhehee! bekerül a "majdmegkellnézni" kategóriába, már ott porosodik a véghez vivendők között.

    VálaszTörlés
  2. ( kérdés: amúgy megmagyarázzák a tejivást? :D)

    VálaszTörlés
  3. -Neo:


    Na akkor uccu bazdmeg tessék megnézni! :D
    A tejivásra nincs magyarázat :D Én is szeretem, totál megértem :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is tej- fan vagyok..
      ..akartam is egy cikket írni asszem múlt héten a tejről, de túl bonyec és összetett....a lényeg az hogy amúgy kurva káros! :S Pedig baszottul azt verik az emberekbe, hogy INNI KELL TEJET...nagyon durva! Elősegíti a rákos sejtek elburjánzását- több évtizede figyelik meg kísérleteznek a tejjel meg a tejtermékekkel..:S Nem lenne szabad tejet inniuk az embereknek, csak csecsemőkorukban a gyors fejlődés miatt..:( És utána már nem. Az egész világon nincs ilyen- sőt- semelyik állat sem fogyaszt tejet a felcseperedése után- csak az ember!

      Ha megírnám a cikket, sokan nem hinnék el a valóságot meg menne itt a szájkarate, pedig bizonyított tény. :S A tej szinte méreg a felnőtt embernek. :S De persze fini! :P

      Törlés
    2. Akkor csokit se szabad enni?:(

      Törlés
  4. Nem sima tej az, tele van drogokkal, van vellocetes meg synthemesces, itt olvashattok többet róla:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Korova_Milk_Bar
    Amúgy zseniális film és szerintem a könyv is, ott is túl kell jutni az elején, amikor még fogalmad sincs mi van. Aztán beszippant és kurvajó.

    VálaszTörlés
  5. -Neo:

    Vágom amúgy hogy káros, ha sokat iszom tele leszek ragyával :DDD Fú napi szintem 3-4 pohárral tolok, akkor írd már meg a cikket bakker O___O

    -Flyingbridge:

    Na valahol éreztem barinőmmel beszéltük is, hogy tuti tele van droggal de nem voltam benne biztos :D

    Vágom, az eleje nagyon nehezen ment, de most már nekifekszem és elolvasom! :3

    VálaszTörlés
  6. neo: akkor ebben van igazság? :D http://www.youtube.com/watch?v=6umZic513wQ beszarok.

    amúgy emiatt a film miatt készült egy tátóválásóm ís! :D a könyvet meg rongyosra olvastam. és nagyon sok olyan kommentet láttam, különböző oldalakon, hogy nem értik, és fujj és felháborító. oké, szerintem egy zseniális könyv/film, meg ahogy ki van találva a nadsat az is fántásztikó, de azért ez abszolút nem olyan, h nagyon-nagyon-nagyon mélyen van a mondanivalója. vagy nem is tudom, amikor először megnéztem én így abban a hitben éldegéltem, hogy alap tudni miről szól igazából..

    VálaszTörlés
  7. -Zombie:

    Én is megdöbbentem hogy erre rájönni olyan nehéz :DDDD Melyik tetkód? Mutaaaaaaa

    VálaszTörlés
  8. ez a film mindig is ott lesz az örök kedvencek listáján, egy remekmű, ahogy a könyv is <3

    VálaszTörlés
  9. Alapfilm mindenkinek aki szereti a véres filmeket és utálja a hatalmat!:)Alex, ahogy beindul Beethovenre, drúgok,Moloko tejbár, agymosás, gyorsított gruppen- nehéz nem elfelejteni!:) Amúgy magyar szinkront hiába keresitek, hisz Kubrick bácsi direkt kikötötte, hogy az összes filmjét az egész világon csak angolul forgalmazzák. Ami szerintem nem is baj, meg hát egy kurva jó rendező is emellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaaaj a gyorsított gruppen az hatalmas :DDDDD

      Na az nagyon zsír örülök, hogy nem hagyta :O

      Törlés
  10. Nekem a Zabhegyező jutott eszembe róla, és Taxisofőr című film. Egy kedvenc lett. Örülök, hogy tudhattam róla, s hála nektek, megnézhettem. Köszönöm.
    darkhero

    VálaszTörlés
  11. Hát, drúgjaim, még mindig a hatása alatt vagyok! :DD
    darkhero

    VálaszTörlés
  12. Egy érdekes cikk a film Illuminátus hátteréről: http://mediaplayer.blog.hu/2010/09/13/illuminatus_szimbolika_a_popularis_kulturaban

    VálaszTörlés
  13. na végre megnéztem... már régóta terveztem. de valahogy én sehogy se tudtam sajnálni drága narrátorunkat, amúgy meg nagyoon jó film tényleg. nem ez volt az első alkalom hogy megnéztem az biztos.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: