2012. január 18., szerda

ZombieKatie: Gőzpunk?

Egy hosszasan taglalható cikk, avagy:

Hogyan címezném meg a házi dolgozatomat, hogyha erről kéne írnom egy röpke beszámolót, azaz:

Mit jelent számomra a steampunk?


Mindenki rá tud keresni a wikipédiára, ahol kezdésképp tökéletesen elegendő választ kap arra, hogy mi is az a steampunk. Sőt, talán többet is. Én nem fogom taglalni a jelentését, és hogy kik a sztímpánkosok, nézzetek utána itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Steampunk Ha valakinek tényleg nagyon bejön ez a stílus, elkezd kutakodni. Ha elég mélyre ásott, akkor rádöbben arra, hogy jó néhány aprósággal már találkozott az életében, ami igenis neoviktoriánus. Legyen ez könyv, film, mese, betűtípus, ruhadarab, ékszer, bármi.
Manapság nagyon divatos a steampunkos ékszerek hordása, habár még nem nagyon van hangosan kimondva, hogy mi is ez, de tisztán láthatja mindenki, hogy igen is kezd divatba jönni a viktoriánus korszak ismét, no persze nem teljes egészében, hanem kicsit feturbózva, modern keretek közé szorítva. Már akinek vannak ugye keretek :-) eBayen kicsi kovácsoltvas ékszerecskék, fogaskerekek, egyedi, csodálatos ötvösmunkák, olcsón, drágán, átlagos árkategóriában... ahogyan a gót is kezd újra divatba jönni, mostanában egyre több oldalon és boltban látok kicsit extrább ruhadarabokat, gótosabb képeket.
Nem is tudnám elmondani, hogy mikor találkoztam először a steampunkkal. Évekkel ezelőtt, persze, amikor először kezembe vettem egy Verne könyvet, vagy amikor Némó kapitány kalandjait olvasták fel nekem, hogyne, ez része a gyerekkorunknak (már akinek, ugye, a generációk, vagy mi). A steampunk egy olyan stílus ami kivirágozni látszik, és egészen eddig itt gyökerezett a lábunk alatt - nem vettük észre, mert alig volt látható, de mindig ott volt. Már már világokat tudnánk alkotni a steampunkkal, és ez az építés annyira nem is áll messze tőlünk, ha hiszünk a 2012-es világvégében (ehhehe). De tényleg, gondoljuk el, hogy hamarosan az emberek meggyilkolják a bolygót, és nem marad más, csak rozsdás mocsok az egész Földből. Ekkor az emberek még élnek, de a növények, állatok csak limitált kiadásban szerepelnek ~ a sokk miatt elbutul az emberiség, a hipermodern lakhatást szétzúzzák, majd egy re-evolúció következik be, és az emberek újraélik a viktoriánus kort... csak éppen a modern (halott) technikák tudatában... milyen csodás is lenne, újratervezni az emberiséget... senkinek sem ártana :) Az egész világ rohad, ahogy van, még a nemesacél is korrodálódni látszik... gondoljunk csak bele, milyen szép lehet újrakezdeni egy világot!
Aki szintén beleszerelmesedett ebbe a stílusba, hozzám hasonlóan, annak gyakran járnak ilyen gondolatok a fejében. Van, aki máshogy talált rá a gőzpunkra, pl. ismerek olyat, aki a cyberpunk és industrial stílus hű képviselője, és a steampunk is szTimpatikus neki, éppen ezért ő is steampunk... vagy mi. Nagyon szeretem, tényleg, olyan magasztos, emelkedett hangvételű egy stílus... Plusz az egész színvilága olyan bizalmat ébresztő és barátságos...
Sosem szerettem se az aranyat, se a barnát. Se a vajszínűt, se semmi ilyen természetes színt. Még mindig dilemmában vagyok, hogy most elkezdjek steampunk ruhadarabokat gyűjteni, vagy maradjak a kontrasztos fekete-lila-fehér-zöld színeimnél... de ha lehet, inkább okosan vegyítem. Lassan 20 éves vagyok, és eddig életemben nem volt rajtam barna ruhanemű. Most simán bevállalnám a steampunk miatt, mert olyan energiával rendelkezik; ha barnát hordok, jól érzem magam benne. Rámutat arra is, hogy nem a ruha teszi az embert, hanem fordítva :) Az egész steampunk, mint Divat,  eredetileg Japánból jöhet, mármint konkrétan a lolita-ruhákból, ott sok steampunk egyén van, akik konkrétan csak ilyen ruhákat vesznek fel, és úgy élik életüket, mintha egy posztapokaliptikus világban lennének... Itt, Magyarországon persze ez lehetetlen, hiszen senki nem tolerálja azt, ami egy kicsit is eltér az átlagostól... Vagy hülyének nézik az illetőt, vagy féltékenyek rá, elfogadás a legkivételes esetekben SINCS. Sokan közületek, kedves Olvasók is tudnának erről mesélni. Ami nem átlagos, az egyenlő a deviánssal, és "a vita lezárva". A másik meg, hogy ugye rettegni kell egy-két helyen attól, hogy nehogy megverjék az embert azért, ahogyan KINÉZ. Ha ez nem szánalmas, akkor mondjatok nekem ennél cifrábbat! :) Készítettem néhány montázst Polyvore-on, de folyamatosan linkelek be majd képeket ruhákról és kiegészítőkről, és rengeteg helyen tudtok már utánanézni a steampunk ruháknak, kiegészítőknek.
Az öltözködési stílus alapvető elemei: csipke, bőr, fém, szegecsek, arany, de bármilyen színt bele lehet csempészni, ha okosan tesszük azt... :) Aktuálisan itt van néhány kép a steampunkcouture.com tavaszi ajánlatából:
A steampunk egy újfajta életfelfogás a másik mellé. :D Az emberek tisztelik a múltat, nagyrabecsülik és kihasználják a tudományt, és a régi idők csodáihoz fordulnak vissza, de a modern dolgokat sem hagyják tétlenkedni. Vegyítik és így létrejön egy pazar egyveleg, ami egyszerre irreális és logikus. Egyeseknek olyan a steampunk, mint a lego (ne röhögjetek:D) fogaskerekekből épít várat, hajót, autót, embert vagy éppen állatot (a szövegemre végig érvényes az "épít magának egy világot kifejezés") - ezzel egy "szkulpturális" műremeket létrehoz, és magának meg jó perceket okoz, hiszen mindenki szeret legózni, és nagyon kellemes látványt nyújt egy-egy gőzpunk alkotás. Talán, ha azt mondom, Da Vinci, akkor eszetekbe jutnak Mona Lisán és az Utolsó Vacsin kívül az elvileg nem működő gyakorlatilag tökéletes alkotásai, na, ezek nagyban meghatározzák a szubkultúrát.
Sok internetes jellemzést olvastam már, és több írja azt, hogy alapvetően külön lehet választani két alkategóriára a gőzpunk kultúráját. (A Mortem korábbi steampunk cikkében is olvashattátok már ezt, Káin írásában ITT A "vadabb" a posztapokaliptikus punk (másik pedig a nosztalgikus steampunk), ami a pusztulás romjaiból növi ki magát élhető stílussá, nyersebb, és közelebb áll a cyberpunkhoz. A rozsdás romokban felépített paloták és a morózus, örökké háborgó ég jellemezheti ezt a stílust. Pl. a 9 című animációs film tökéletesen megjeleníti ezt :) Ez az egyik kedvencem; a robotok által átvett világról szól, ahol teljesen kipusztultak az emberek, és csupán kicsi clockwork ("órameghajtású") rongybabák harcolnak a túlélésért. A robotszerkezetek megölik a kis rongybábukat, és természetesen 9 lesz az, aki mindezt megakadályozza... aki még nem látta, sürgősen tegye meg EZEN a linken (A cikk alján találhattok majd több külső hivatkozást.)

Lakberendezés
Emberek vagyunk, a tárgyak szülőanyjai és atyjai. Éppen ezért ragaszkodunk is hozzájuk, és szeretjük otthonunkat a saját tárgyainkkal teletűzdelni, sajátossá tenni, otthonossá, lakhatóvá. A steampunk világában természetesen ez is nagyon csodás, fennkölt és klasszikus. A legjobb szó a gőzpunkra a "viktoriánusan sokoldalú".
Akinek elege van már az IKEA által divatba hozott minimalista stílusból (mert imádjuk, meg minden, de azért nemár), és kicsit ki akar törni a proletár szocreál lakások botrányos hétköznapjából, az kérem, nézzen szét egy kicsit a viktoriánus éra terében és használja fel a lakása díszéül! Bármilyen apróság megteszi. Akinek meg van felesleges antik tárgya otthon, az kérem, haladéktalanul adja nekem :D Íme néhány kiszemelt a Polyvore nevezetű nagyszerű oldalról, rábiggyesztettem az alkotók felhasználónevét is, hogy ne legyen belőle gebasz:

Mielőtt még linktengert borítanék a kíváncsi emberek nyakába, szeretném elmondani a saját "intelmeim", ha úgy tetszik.
Azért írtam a steampunkról, mert sok embert érdekli a téma, és sokan egyből a japán cosplayesekre asszociálnak. Nem. Nem csak ők lehetnek sztímpánkok. A sztímpánk nem olyan, mint az imó vagy a röppség, nem csak öltözködés, meg zene, meg "mittomén", hanem egy tekervényes életfelfogás. Nekem a steampunk egyféle méltóságteljes exhibicionizmus, ezáltal a különc de mégis visszafogott külső által kiélhetem azon vágyaimat, amiket alapesetben, egy fekete pulcsi vagy egy átlagos rucika nem biztosít. Tudom, hogy ez jól áll nekem, és szeretem ezt a stílust. Bölcsesség sugárzik belőle. Megtanít megismerni. Megtanít kérdezni. Újra elkezd az ember olvasni tőle, és a régi klasszikusok felé is visszafordul, bonyolultsága és tekervényessége olykor egyszerűségén múlik... Ellentétekkel tarkított, szépséges és rengeteg módon vegyíthető mással. A steampunk egy olyan stílus, ami után nem elsősorban kirekesztettnek érzed magad, sokkal inkább magasabb rendűnek. Időtlen, hiszen nem csak tinik élhetik, mint tegyük fel az imót, a fekete körömlakk meg a lesírt szemfesték aligha áll csinosan egy ötvenéves nőnek/férfinak. Esztétikus, és a tudományokkal és a szépirodalommal egyaránt foglalkozik. Szeressétek a steampunkot, mert nagyon jó.

Hivatkozások:

Steampunk-hangulatú könyvek:
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás 1-2 (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2004)
China Miéville: Armada (Metropolis Media, 2008)
Christopher Priest: A tökéletes trükk (Delta Vision KFT, 2007, ISBN 9789639679481)
Kevin W. Jeter: Morlockok éjszakája. In: Utazások az időgéppel (Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 1990)
William Gibson - Bruce Sterling: A gépezet (Nagual Publishing, 2005)
Tim Powers: Anubisz kapui (Valhalla Páholy, 2001)
Verne Gyula, Mary Shelley, Mark Twain, Bram Stoker, H.P. Lovecraft, Charles Dickens, H. G. Wells művei.
Legjobb angol nyelvű steampunk könyvgyűjteményes oldal: KLIKK
Egy e-bookos közösségi oldal steampunkos könyv-, magazin- és dokugyűjteménye: KATT

Filmek, animációk
Last Exile, Secret of Cerulean Sand, Steamboy, Steam Detectives...
9 (2009) - imádom!
Az elveszett gyermekek városa (The City of Lost Children, 1994)
Az időgép (The Time Machine, 2002)
A kincses bolygó (2002) - cuki kis délutáni Disney mese
Arany Iránytű (The Golden Compass, 2007) - jaj, ez nagyon jó kis kalandfilm ^-^
A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen, 2003) - jóóóó!
A tökéletes trükk (The Prestige, 2006)
Lemony Snicket - A balszerencse áradása (2004) - a könyv is jó lehet :3
Metropolis (2001)
Mutáns krónikák (Mutant chronicles, 2008) - még nem vettem rá magam, hogy megnézzem
Narnia Krónikái (The Chronicles of Narnia, 2005) - mindegyik része jó, de a legjobb az első
Pokolfajzat 2 – Az aranyhadsereg (Hellboy 2 - The golden army, 2008) - és az első?
Sherlock Holmes (2009) - AHH *-* igen.
Sky kapitány és a holnap világa (2004)
Van Helsing (2004) - alapmű
Vadiúj vadnyugat (Wild Wild West, 1999) - mókás és nagyon élvezetes!
Vidocq (2003) - hátő...
Álomháború (2011) - ez meg úgy szar, ahogy van, csak a képek jók benne, de a történet elég fos.
(Ez csak néhány film, amit a Wikipédiáról másoltam ki, de igény szerint írhatok majd egy-két elkapott filmről...)
És végül, következzék a leginteraktívabb hivatkozás, azaz

Linkek
Internaconális kézműves portál Steampunk keresőszóra találatok

Steampunk játékok
Final Fantasy VI & VII, Machinarium, Neo Steam, Cogs, Syberia I & II, Dark Chronicle, Nostalgia, Gunbird, Aika online, Rise of Nations: Rise of Legends, Torchlight, Pathologic, American Mc'Gee's Alice, LIMBO, stb.

Remélem, ti is sikeresen elmerültetek egy kicsit ebben a világban. Ne hagyjátok ki a fent említett hivatkozásokat se. A legfontosabb az, hogy az intelligencia sosem megy ki a divatból, és a steampunk tökéletes indok arra, hogy ismét elkezdjük önmagunkat fejleszteni, olvasással, tudományokkal, vizsgálgatásokkal, és magának a stílus lényegének elméletének utánaképzelésével. Jó szórakozást! :)

15 megjegyzés:

  1. Hú na ez egy kurva jó cikk volt, nagyon tetszett engem is érdekel mindig is a steampunk életérzés de sajnos nálam nem az a baj hogy megvernek vagy ilyesmi mert leszarom hanem annyira drágák ezek a ruhák hogy ha akarsz egy téli nyári viseletet akkor rámegy a gatyád :((((

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm ^^
    Öhm, nem muszáj készterméket venni, csinálhatod magad is. Én akarok olyasmit csinálni, hogy veszek teszemazt a Deichmannban egy ratyi cipőt és azt felturbózom :D Nem kell hozzá más csak a papa fészere, néhány csipke meg egy kis kreativitás *konyhatündér mosoly*

    VálaszTörlés
  3. -Zombie:

    Na kíváncsi leszek, ha csinálsz majd csinálsz róla képet? :O

    VálaszTörlés
  4. Persze, amint beszerzem a hozzávalókat, nekiállok és feltöltöm mindehova :) Plusz cilindereket is akarok csinálni olcsón, mert mindenhol 6000 fölött vannak ;)

    VálaszTörlés
  5. Tetszetős volt a cikk valóban, s ez az életérzés meg van úgy ahogy bennem is, vagy legalább is vonz. Az apokaliptikus jövőképemben (ha szabad így fogalmazni) effajta jövőkép él, bár igaz, némileg keverve az okkultizmussal is.
    Köszönöm, hogy olvashattam, s ez arra ösztönöz, hogy valamit én is csináljak magamnak majd :DD
    Feldobta Hölgyem az estém.:)
    http://www.youtube.com/watch?v=qsRh83BXvOE&feature=related
    Tisztelettel, darkhero

    VálaszTörlés
  6. Ha rozsdás mocsok, legyilkolt "planet earth" és re-evolúciós hangulatom van, nekem mindig a Mad Max c. film ugrik be, illetve a Fallout nevű játék...bár egyik se túl friss, a fílinget adja rendesen.
    Király cikk lett!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  7. huh mindig is imádtam a steampunkot, annyira tetszenek a ruhák meg minden wrrr csak kár, hogy olyan környezetben élek, ahol nem lenne jó ötlet így öltözködni :D de ha majd egyszer kijutok innen... ^^"

    VálaszTörlés
  8. Darkhero:
    Köszönöm szépen! A videót is :) Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk, és bátran állj neki készíteni bármit, én szívesen megnézném ^^

    Zsófi:
    Köszönöm! Mostanában ráhajtottam a posztapokaliptikus filmekre, lehet, hogy írok néhány ajánlót is nemsokára :)

    Neeko:
    Kéne csinálnunk egy "extrémtolerancia" klubot :D Szerintem jó ötlet úgy öltözni, ahogy szeretnél, ne törődj a többivel... :) Olyan emberek ők, akik soha nem fogják megérezni az élet ízét, ellentétben veled!

    VálaszTörlés
  9. Nekem sajna nem jön be ez a sztímpank dolog.

    Ha meg pusztulat lesz, ez a variáns nem túl esélyes.

    Az meg megint fura, hogy felsőbbrendűségi érzéseket vált ki, vagy "több" érzést-- aki a kultúráról és az entellektüellségről beszél, nem mond ilyet- mert tisztában van vele, hogy nem a ruha teszi az embert.

    Divatba meg mindig minden körforgás szerűen visszatér.

    Van egy két "gőzkorszak-élményem" de annyira nem dob fel ez az egész, bár ez személyes vélemény.

    Azt meg külön nem értem, mi kerül olyan horror árakba egy két sztímpank ruhába, mikor csak rá van b*szva egy fél cm-es fogaskerék :D Még a NewRock termékeknél is drágábbak a steampunk dolgok...több tízezresek-majdnem százezer körül forog egy két szerkó- és üvölt róla hogy nem valami fasza az anyaguk- persze sok ilyen márka van :P

    Szép ez, jó ez de olyan művi és erőltetett- nem érzem benne a szabadságot, csak a szabály szerinti feszengést.

    És goth meg dark, grufti, rapper, szittyamagyar vagy akármicsoda meg nem attól lesz valaki mert úgy öltözik, ahogy meg van írva egyenruhaként, hanem mert hasonló érzésvilággal megáldott. Nem a ruhától és nem is a zenéktől, csak a saját érzésvilágára lehet ráerőltetni egy skatuját. De minden ember egyazon hasonszőrű állatfaj, már más az intelligencia kérdése.

    Mit is akartam ebből kihozni? Már nem tudom :P

    Nekem a sztímpank nem frankó. És nem azért mert elítélem őket vagy valami, csak olyan elillanó az egész, nem érzem a súlyát vagy a realitását.

    Divat.
    De ez kell is, ez mozgatja meg a fiatalokat.

    VálaszTörlés
  10. Ha nem egy nyújorkerben vásárolsz készterméket, lehet fasza anyaga :D Anyámék pl. munkaruhákat csinálnak, na azokra kalapáccsal kellene rácsapkodni a fogaskerekeket, olyan strapabíró anyagok ^^ Nem egy kukazsákkabát vagy hernyónadrág :D

    Azért érzem magam "fejlebbvalónak", mert kiragad a hétköznapi szürkeségből... Rosszul fogalmaztam, nem feljebbvalónak, hanem másnak érzem magam, mint a többi ember... Hogy nem a ruha teszi az embert? Nem... az ember teszi a ruhát ^^

    Természetesen egyetértek azzal, hogy nem attól lesz valaki
    ilyen-olyan stílusú, hogyha "beöltözik" annak... Nem egy kategóriát írtam le (lsd. pl. How to be an emo kid...), csupán egy sokrétű stílus alapvető jellemzőit.

    Nem mindenkinek jöhet be ez a stílus... nekem tetszik, mert múltidéző... még ha "elillanó" is, de akkor is érték... számomra érték, mert ihletet ad :)

    A legtöbb steampunk cucc meg azért olyan kurva drága, mert limitált, vagy kicsi boltokban lehet kapni, esetleg EGY ember kezével készített dolgok... meglásd, ha igazán divatba jön, mindenki fogaskerekeket szarik majd :D

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jók a gondolataid és stílusod, akár esztétának is elmehetnél!:) Ugyanakkor a steampunk-ért én se rajongok, a viktoriánus kor nekem egyszerűen túl rideg. A sufni-tuning része a dolognak viszont tényleg tök király!:)

    VálaszTörlés
  12. "Itt, Magyarországon persze ez lehetetlen, hiszen senki nem tolerálja azt, ami egy kicsit is eltér az átlagostól... Vagy hülyének nézik az illetőt, vagy féltékenyek rá, elfogadás a legkivételes esetekben SINCS."
    Sajos nincs, mert ez bunkómagyaroroszág, a balkán valaga. ekem is tetszik a stílus, bár modjuk a viktoriáus korért egyáltalán nem vagyok oda, de moder köntösbe öltöztetve egész jó.

    VálaszTörlés
  13. waterworld!
    bár az is csak posztapokaliptikus cucc, de hangulatos.

    susmus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://www.youtube.com/watch?v=YPH1OoTobtk

      :D

      susmus

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: