2012. január 27., péntek

nE0.cRYsis: Kultúra a köbön- avagy a meg nem értett művészetek 1. rész

Sziasztok!

Ma csak egy aprósággal köszönök be nektek, de lesz majd egy jó kis történelmes cikkem, ám az valószínűleg csak a hét vége körül várhatóan olvashatjátok.

Node, hogy addig se csüggedjetek, ma valami igazán incsi- fincsi dolgot hoztam nektek!

Első részt olvashattok a címben, ha érdekel titeket, megismerhettek még néhány ilyen klassz művészeti ágat a későbbiekben!

Lássuk csak, mit tartogatok
a tarsolyomban nektek...áá meg is van!

A menstruációs vérfestészet
Lehet vitatkozni arról, kinek mit jelent a művészet és mit is akar vele közvetíteni, de azért ezt elég durvának tartom. Jártas vagyok a művészettörténetben, nyíltan és könnyen fogadok el dolgokat. De ezen festészeti ágon komolyan elgondolkodtam...Gyűjtögettem az érveket és az ellenérveket, és valahogy mégsem sikerült letennem a végleges voksomat a pozitívum mellé. Persze az egyénnek teljes szellemi és alkotói szabadsága van mindennemű "teremtés" fölött, mégis kérdéses, hogy meddig tart a jó ízlés határa és különben is, ki szabja meg ezt a határt?

Összefoglalóan csak az jut eszembe, hogy fujjos, undorító és gusztustalan. Sokan használják hasonszőrű véleményeiket is, miszerint ennyivel az ürülék és a vizelet papírra kenése is művészeti szintre lenne emelhető.( e szerint mindannyian csupa kicsi kis művészek vagyunk, akik nap mint nap alkotnak a wc-n! ^-^)
Persze a kulcsszó megvan: feminizmus!


Ezek a feminista hölgyek a menstruációs festészettel föl szeretnék hívni a figyelmet a feminista kérdésekre, a jogaikra, az abortuszra, a fogamzásgátlásra, a nők elleni erőszakra és az állatokkal szembeni kegyetlenségre! Felhívják a figyelmet a menstruációs ciklusra, nem pedig rejtegetni kívánják azt. Szerintük ez a folyamat csodálatos, hisz a teremtésről van itt szó kérem, és arról hogy szülni csodálatos dolog. 


A vérüket elmondásaik alapján többnyire
kiürült spagetti szószos üvegcsékbe gyűjtik. (xD) 

A profibbaknak persze van erre
egy speciális vérgyűjtő csészéjük vagy kupájuk. 

Tampon helyett pedig környezetbarát tengeri szivacsot helyeznek fel magukba és így a szivacs által felszívott vért ki lehet facsarni az üvegcsébe!


A szivacs állítólag kényelmes, olcsó és környezettudatos.No comment és a reklám helye.

A feministák vérüket Hold Vérnek nevezik- a ciklus miatt ugyebár- az életet adó szövetnek, mely ha nem kerül felhasználásra, teremtésre, akkor megtörténik a menstruáció.


És itt jön a nagy kérdés, hogy a szemétbe dobjuk az életet adó vért, vagy tisztelgünk előtte
Akkor a tiszteletadásról ennyit...

Ha a vért összegyűjtjük, és vízzel felhígítjuk, akkor "levest" kapunk belőle, amivel megöntözhetjük a növényeinket, mivel nagyon tápláló. A feminista hölgyek elmondása szerint ezek a növények fantasztikusan nagyok és boldogak voltak! Sokan mély elragadtatást és tiszteletet éreznek, miközben az összegyűjtött vérbe mártogatják a kezüket, valamint a ciklust egy erős spirituális utazásnak tartják. Ezt a Hold Bölcsességének nevezik. A Hold Bölcsességét persze tanulhatjuk és befogadhatjuk, erre ad lehetőséget például az általuk szervezett Vörös Sátor Képzés, vagy a Bennem élő istennő- nevezetű találkozó. Ez persze mind külföldi történés, sajnos nem lehetünk ott Kaliforniában, hogy megismerhessük a menstruációs világot! Sajnos a Waldorf Szülői Konferencián sem lehetünk ott, ahol megünneplik a leányok a felnőttkorba való átlépésük csodáját! A magyar viszonyokban nem merültem el, valamiért nem akarom megtudni hazánkban ez hogyan működik!
Hátránya talán csak az, hogy az összegyűjtött vér irdatlan büdös már másnapra is! 
A profik levendulaolajjal illatosítják, és különböző fixálási módszereik vannak a többféle állapotú vér megőrzésére, valamint hogy a piros és barnás árnyalatokhoz mikor kell fixálókat kutyulni, hogy  megőrizzék gyönyörű színüket, no meg hogy ne száradjon ki...

Sok sikert a kísérletező kedvűeknek!Akik pedig nem érintett meg ez az életérzés, jöjjön egy idevágó zenei szösszenet Ani DiFranco-tól, aki megmondja a feminista tutit, és hogy minden nő megtanulja, hogy vérzik a Holdtól...és a vérben fürdés mellett egy bácsi belekortyol a vérlevesbe is!Egy művész válogatott művei:


Lássunk néhány alkotást!
...és néhány igazi gyöngyszem:

spirálos füzet csubakka...ROAR!!!

spirálos füzet yoda!

fürdőszobai röngönző- művész,
egy csepp se vesszen kárba...

celeb alkotás egyenesen a p*nából

..és akik már végképp nem tudnak elvonatkoztatni
az élet értelmétől
Tehát akkorHa a "fiú vagyok, nem menstruálok" opciót jelölted be, akkor örömmel jelentem, van megoldás!

Nem kell hozzá menstruálni, hogy a vérünkkel fessünk, elég csupán némi mazochizmussal rendelkeznünk és egy adag kreativitással. Persze az is segít a helyzetünkön, ha gyerekkorunktól kezdve Iggy Pop, Manson, de Sade, Baudelarie vagy Crowley inspirál minket. 

Ez történt például Nick Kushner-rel is, aki a vérművészet egyik legtermékenyebb és okkultabb férfialakja. 
Őt azért említem, hogy a férfi neműek is felbátorodjanak, valamint hogy a vérrögös- csomós- pacás- maszatolós feministák után valami látványosabb és fölöttébb sátánibb megközelítésből is ráláthassunk a témára. 
                 Remélem kedvet kaptatok a vérgyűjtéshez, és vérfestéshez!
Az elkészült képeket várjuk, és szívesen kirakjuk őket oldalunkon!
Ne felejtsetek el levendula olajat és tengeri szivacsot venni!

23 megjegyzés:

 1. Ez a "Ani DiFranco,, bazdmeg akkora feminista hogy szerintem elharapja a coyote-ok torkát XDDDD. Kajak ez jutott eszembe róla meg a zenéjétől :DDD


  Amúgy nekem marhára tetszik és szép és jó ötlet a feminista rész meg a Holdas new age-es gecmó nem jön be. Sőt még fel is basztam rajtuk magamat :DDD

  VálaszTörlés
 2. aranyos képek, tulajdonképpen jó lenne nézni őket, ha nem ez lenne az alapanyag.

  férfiak nem alkotnak ilyeneket a saját testnedveikkel?:D

  susmus

  VálaszTörlés
 3. Nő vagyok és ez gusztustalan.

  Én legszívesebben vissza vonulnék arra hétre mikor menstruálok. Nem hiszem el ,h ezt valaki élvezi , mert szerintem ez a természet kibaszása a nő nemű egyedekkel szemben....
  Kíváncsi lennék ha annyira görcsölnének , h nem tudják eldönteni , mit csináljanak ,okádjanak vagy fossanak vagy csak fáznak vagy melegük van és van olyan , h egyszerre ez mind jelentkezik na akkor vajon élveznék-e ezt a "csodálatos" dolgot ....?
  Mi lehet ebbe a jó? Jáj

  Másik ,a csávó viszont nagyon szép képeket csinál csak kár , h nem festéket használ hozzá :D

  Hirtelen ez jutott eszembe :D

  Ez csak nálam baszta ki a biztosítékot ? XD

  VálaszTörlés
 4. -Susmus:

  Hát az nem látszódna szerintem :DDDD

  -Black Butterfly:

  LOL jól kiakadtál :DDDD

  VálaszTörlés
 5. Én nagyon bírom a vért, szóval nem akadtam ki egyiknél se.:)A preparátorok szerintem betegebbek.

  VálaszTörlés
 6. Húsbavájó: Még régebben írtam erről is egy tök nagy cikket :D Az akkor tuti tetszene.

  VálaszTörlés
 7. Káin:
  Igen jól kiakadtam , mert én e legrosszabb menstruációtól szenvedtem , de már nem mert gyógyszert szedek és ezért nem értem én ezt, h élvezheti valaki!

  Szerintem ez az első cikk ami kicsapta a biztosítékot , pedig volt már egy pár hajmeresztő :D De nem baj az :)

  VálaszTörlés
 8. Nekem van egy a vérfestésről hires ismim, MONTY CANTSIN-igaz nem menzeszvérrel fest, pasi. A saját performanszain nővérek vesznek tőle vénás vért s azzal fest, egyik performanszén megsütötte a kicsurgó vért. Magyar, a NEOIZMUS kitalálója, klassz zenét + klippeket is csinál és amúgy Canadában él. Több álneve van, Monty Cantsin, AMEN, az igazi neve Kántor István.
  Egy alkotásom volt nekem is a "vad" korszakomban ,akkor gy használt tampit száritottam ki s akasztottam egy képemre, de az csontkményre száradt ,szaga nem volt.
  Amúgy rühellm a menzeszt ,bár azt mégjobban rühellném ha kimaradna /hacsak nem már végre VÉGLEG!/ mert akkor retteghetnék nem e vok terhes....!Ennek mondjuk nem sok esélye, mert fogigátlón élek amióta eszemet tudom s legalább 50 éves korig nyelem is majd. (most 46 vagyok/

  VálaszTörlés
 9. *Káin

  Ani DiFranco-tól kifolyt a belem, de nem a vértől, hanem a nőtől magától, ilyen erőszakos feminista...mondjuk ma már egész jól néz ki, bár feministának ugyanúgy feminista :D

  *susmus

  igen, én is elgondolkoztam a spermafestészetről xDDDD

  *Black Butterfly

  Az nem jó ha fáj meg rossz.. én sem értem hogy lehet ezt spirituálisan átélni, bár lehet éppen ez a "más-állapotot" élik meg így...:/

  Igen, kissé azért gyomorforgató, de a maga módján érdekes és valahol még érezni a csíziót is.

  *zoe

  kíváncsi voltam, vannak-e saját tapasztalataid ez ügyekben :D egy művész bejárja az élet minden zegét- zugát :D

  amúgy szép számmal festenek vérrel férfiak is, most a szélsőségeket mutattam direkt :D itt is csak egy pasit hoztam fel példának, de sokan vannak még...

  Igaz a kérdésemre nem jött visszajelzés, de szerintem fogok még pár finomságot felhozni ebben a témában majd a későbbiekben, hadd kultúrálódjon a nép :D nagyon sok leleményes, furcsa és meghökkentő alkotási módokat találnak ki az emberek :D

  VálaszTörlés
 10. káin, neo: természetesen fekete papírra. :D
  a spermafestészetben is lehetne rendesen spiritualitás, sőt!:D

  susmus

  VálaszTörlés
 11. -Black Butterfly:

  Jaj szegény :(

  -Zoé:

  De durva még nem hallottam róla :O

  Én most fogok benne szünetet tartani mert évek óta szedem izgulok milyen lesz :O. Max nem fogok zabálni és hízni annyira mint eddig .

  -Neo:

  Én is rosszul vagyok a feministáktól pedig vannak dolgok amiben egyetértek de ez már túlzás.

  -susmus:

  LOL XD

  VálaszTörlés
 12. Spermával ha jól tudom Andy Warhol POP-ART király festett, s azt nyilatkozta hogy ezek a sznob milliomosok még meg is kérdezik milyen technikával készült a kép....még meg is szagolják, XD!
  Amúgy, apum aki művész régen...(NEEM kell rosszra gondolni mindjárt!) naszóval, csinált bronz érmeket is és azokat meg vizelettel patinázta zöldesre....ez bevett eljárás./simán rápisilt és úgy hagyta !/

  VálaszTörlés
 13. -Zoe:

  Tök király, de végül is is jó ötlet :Đ

  VálaszTörlés
 14. *zoe

  a vizelet úgymond "más"-tészta, mert ugye az bevett szokás volt rengeteg technikánál, lásd pl régen a festék egyik alapanyaga volt sok helyen, vagyis a pigment hordozó anyaga! Igaz a vért és egyéb testnedveket is használták erre...

  Vizeletet rengeteg mindenre felhasználják már az idők kezdete óta, az inkább csak furcsa és valahogyan nem olyan undorító- pedig végülis ugyanolyan "elhasznált" testnedv mint pl a menstuációs vér.

  VálaszTörlés
 15. A vegyestechnika pártján vagyok: menzesz-sperma-szarostüsszentés :D...na csak viccelek.
  A vizelet és a "nem elhasznált" vér valahogy engem sem taszít annyira, mint a menstruációs vér.
  Zsófi

  VálaszTörlés
 16. -Zsófi:

  a legszarabb úgy fosni amikor megjött XDDDD ~sikongat~

  VálaszTörlés
 17. Neo, esküszöm a gyomromat felfordítottad. Már majdnem visszanyeltem a saját hányásomat, amikor elolvastam a záró mondatot! XDD Kegyetlen!! Menstruációs vért?? Cmon! Inkább vágom fel az eremet, folyatom egy papírra, aztán hugyozok rá, majd a hatás kedvéért ráköpök kétszer (vagy hétszer, hogy SPIRITUÁLIS legyen!!), mint hogy.......
  Oké, kicsit megnyugodtam. Szóval szerintem kevéssé elfogadható, főleg a képeik feminista mentalitása miatt. Mondjuk egy állatkínzós plakáthoz még el tudnám fogadni, hogy valódi vért használnak, de csak úgy a semmibe vérezni... Nem, kösz.

  Nagyon örülök, hogy újra látlak! Hiányoztál! :) (Msn-ről is, ha már itt tartunk... ^^)

  Ui.: Párom: Nah Szívem, holnaptól befőttes üvegbe gyűjtjük a székletet, és szobrászkodunk belőle!

  VálaszTörlés
 18. Gratulálok, fasza cikk lett!
  Láttam már ezt-azt művészet címszó alatt, de a menstruációs vérrel festett képek nálam kivágták a biztosítékot, mégha valóban van is benne valami szellemi többlet (ezekben nem sokat találtam, a feminista ideológiáktól meg hányingerem van, mindenesetre érdekes a jelenség). Viszont Nick Kushner dolgai nagyon tetszenek, ő tényleg jól nyomja. Kb mintha akvarellel vagy tussal dolgozna :)
  A kedvencem ebben a műfajban egy Vincent Castiglia nevű fickó, ő is a saját vérével fest, és nála a témák is legalább annyira "betegek", mint az alkalmazott technika :) Sötét és szürreális víziók, aprólékosan kivitelezve. Érdemes az oldalát megnézni, nagyon igényes design szempontból is:
  http://vincentcastigliaart.com/

  VálaszTörlés
 19. -Titania Nemo Sharr:
  Végül is nem a semmibe véreznek, épp ez a lényeg, hogy megtisztelik ezt a teremtő anyagot. Valahol érthető is az egész amúgy, de azért kiüti a biztosítékot.

  De pl állatoknál bevett szokás hogy megeszik a saját méhlepényüket-- embereknél is- ez mondjuk szerintem kurva gusztustalan főként embereknél..:S

  jajj igen a végén Vér néni van, azt nem írtam oda :D

  Na örülök hogy pár embernek hiányoztam azért :D
  ja msn meg nincs is telepítve nekem...:S
  soha senki nem volt fent rajta, legutóbb is Skinny miatt mentem fel mert hívott, de akit megint elnyelt a hallgatás...:/

  Nekem nincs facebookom (hál'isten xD) pedig mindenki ott van azon a francon...:/

  VálaszTörlés
 20. -Thomas:
  Üdv itt az oldalon! :)

  Frankó amit linkeltél, látszik hogy tapasztalt és tanult az illető.
  Biztos rengeteg művész van, aki a vérfestést művészien és mesterien műveli, komolyabban nem merültem el a művészi vonalon, hanem a női és feminista dolgon indultam el :S XD mert szokatlan és furcsa és talán undorító is :D

  Maga a vérfestés nem lenne gáz- sőt!
  De aki látott már menstruációs vért...-.- plazmás-csomós-petedarabkás-nyálkás és fúj, na ez a durva..:S

  A vér egy éltető folyadék, de ez egy hulladék egy elhasznált alvadófélben levő izémicsoda :O

  Túl sok eszmét képzeltek hozzá meg maga a formája és ez teszi valahol visszataszítóvá-- és talán elítélhetővé a vérfestészetet. De pl a Kushner gyerek meg amit linkeltél is, találékony, ötletes és értékelendő. Ez benne a szomorú sajnos...:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, pont erről a különbségről van szó, amire most rávilágítottál: az életet adó vér ellentétben azzal, ami már egy hulladék. A másik, ami kevésbé volt szimpatikus azokban a képekben, hogy itt is átjön a kortárs művészetre jellemző semmitmondás: mikor a hozzá kapcsolt (belemagyarázott?) koncepciók a lényegesek, nem pedig maga a kép, a vizuális élmény amit látok. Túl van magyarázva sokszor az egész, és maga a műalkotás elsikkad. De ez már korunk művészetének egyik velejárója sajnos.
   Egyébként már a kezdetek óta rendszeresen olvasom a blogot, annak külön örülök, hogy újra írsz. Még sok ilyet :)

   Törlés
 21. Teremtő anyagot? Nah, azt pont nem. :D Ha a kikapart méhlepényüket vágnák a falhoz, akkor esetleg beszélhetünk teremtő anyagról! :DD

  Nem is az a festmény, hanem amikor már azt hittem vége, ez a mondat visszaidézte az aznapi kajámat: "Ne felejtsetek el levendula olajat és tengeri szivacsot venni!" :D Elképzeltem, ahogy esetleg arra vetemednék hogy....... anyám..... blöeeee (Inkább ennék méhlepényt? Talán...)

  Sajnálom, ezek szerint marad a feljövök ide és kommentelek opció. :)

  //Így látom, ha írtál rá. Bocsi a bénázásért.//

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: