2011. március 3., csütörtök

"kamupók": Elemzésekhez tartozó részletek

Nos, mint már volt róla szó az elemzésekhez szükség van egy alapra. Ruediger Dahlke könyvében először azt fejtik ki, hogy minden esetben nézzük meg, hogy az adott "betegség" milyen szervünkhöz, testrészünkhöz, stb. tartozik. Ezekből fogok ma szemezgetni.


Agy

Szimbolikus jelentés: kommunikáció; logisztika; a központi irányítás helye, archívum és könyvtár (emlékezet).
Feladat, témakör: a kommunikáció belső koordinálása, a külvilággal való kapcsolatteremtés levezénylése, a test ún. "fővárosának", a fejnek az irányító központja; tervezés, irányítás, feldolgozás, koordinálás, archiválás.
Ősprincípium: Merkúr, Uránusz (szellemesség, sziporkázás).

Erek, véredények

Szimbolikus jelentés: az életerő közlekedési útvonalai, energiapályák; közvetítés, kommunikáció.
Feladat, témakör: szállítani, táplálni; ellátni és eltávolítani, megtisztítani, elszállítani.
Ősprincípium: Nap/Mars-Merkúr.

Gyomor

Szimbolikus jelentés: érzelem; befogadóképesség, minden lenyelt dolog tárolási helye a szó szoros és átvitt értelmében; a sarlóforma a Holdra emlékeztet; a gyermekkor, az érzelemvilág "fészke", a felkészülés és a védettség helye.
Feladat, témakör: felvétel, odaadás, befogadóképesség, passzivitás, készség, nyitottság; női pólus:érezni tudni, "a szerelem a gyomron keresztül történik", "gyomron ütötte" az esemény, "magát eszi" vagy "magába fojtja" a problémát; "bánathájat növeszt"; férfias pólus: agresszív feldarabolás, bomlasztási folyamat = gyomorsav, a düh kifejeződése; a "lenyelt" érzelmek raktározó helye; a beteljesedés vágya, vágy éhség.
Ősprincípium: Hold/Mars.

Idegrendszer

Szimbolikus jelentés: a test távközlő és hírszolgálata.
Feladat, témakör: kommunikáció egy többdimenziós rendszeren belül: közvetítés, irányítás, szabályozás, ellenőrzés; elektrotechnikai kapcsolások létrehozása, hírközlés; a tudat és a test összekapcsolása; akaratunktól függő idegrendszer: a tudatos akarat és érzés létrehozásában segít (az "új" vagy "emberi" idegrendszer); a vegetatív, vagyis akaratunktól független (zsigeri) idegrendszer: az öntudatlan életfolyamatok, reflexek végrehajtó szerve ("ősi", "állati" idegrendszerünk).
Ősprincípium: Merkúr.

Máj

Szimbolikus jelentés: szoros kapcsolat az élettel: a máj németül Leber, az élet pedig Leben, ahogy az angolban a liver (máj) is hasonló az élni igéhez (live); az élet újjászületése: a görög mítosz szerint a sziklához láncolt Prométheusz máján nappal egy sas lakomázik, de mindig visszanő az éjszaka folyamán; értékelés, világnézet; kapcsolat mind lefelé (a kezdettel, eredettel) mind pedig felfelé (az értelemmel); laborfunkció; szenvedély, függőség és keresés.
Feladat, témakör: különbségtétel és értékelés; kapcsolat az ősokkal, az élet ősformájával (re-ligio); megtalálni az egyensúlyt és az élet értelmét; lelki szintézis: az idegen fehérje lebontása és a saját beépítése (konstruktivitás), a zsíros táplálék emészthetőségéről gondoskodni: méregteleníteni; hangulati barométer, bár a máj esetében elsősorban nem a személyes hangulat a mérvadó, hanem az élet értelmére való rákérdezés, illetve az alapvető beállítottságot, az emberi alaptermészetet jelöli (megkülönbözteti a kolerikus, melankolikus, a szangvinikus és a flegmatikus emberek csoportját); a 14. kártya a tarot-ban, Mértékletesség: míg a melankolikus látszólag "epét nyelt", addig a kolerikus "epét köp", ami a máj laborintézményében előállított emésztőfolyadék (chola); a máj epetermelőként az agresszió kifejezésében is részt vesz, tehát helyszíne a dühnek és az undornak: "epés megjegyzéseket tesz" stb.
Ősprincípium: Jupiter.

Torok/garat

(pharynx)
Szimbolikus jelentés: bekebelezni, lenyelni; kapzsiság, fösvénység; túlterheli, túleszi magát, félrenyel, pöffeszkedik; limfatikus (nyiroki) védőgyűrű.
Feladat, témakör: bevezetés, bekebelezés; az ellenség távol tartása.
Ősprincípium: Vénusz-Plútó.

Tüdő

Szimbolikus jelentés: tüdőnk alakja fához hasonlít: ahogyan a külső fák "oxigéngyárakként" működnek, úgy a tüdő is mint belső fánk részt vesz a légzés körforgásában: kapcsolat, kommunikáció, kicserélődés (a beszéd a kilégzés egyfajta modulációja); szabadság, szabad légzés, "fellélegezni" = könnyedség; a tüdő két szárnya valójában "szárnyas lényekké" tesz minket.
Feladat, témakör: a külvilággal való kapcsolat létrehozása és fenntartása, gázcsere; az én és a nem-én közötti kapcsolat; a bőr utáni második legfontosabb kapcsolatteremtő szervünk; a légzés = "köldökzsinór" az élethez; kapcsolat minden élőlénnyel: hiszen mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk.
Ősprincípium: Merkúr.

Az eddig ismertetett "betegségekhez" ennyi hozzáfűzni való van, ezeket kell először figyelembe venni és utána lehet tüzetesebben böngészni a specifikusabb részleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezeket is ajánljuk: