2012. március 9., péntek

Creeper: Rejtélyes eltűnés - Roanoke


Sziasztok!

Egy nagyon érdekes dolgot ástam elő nektek. Mi emberek, természetünknél fogva nehezen fogjuk fel, hogy valami csak úgy eltűnik. Legyen szó a legapróbb dologról is. Mindig keresünk valami nyomot, vagy magyarázatot az eltűnés okára. Ha másért nem is, hát saját magunk nyugtatása érdekében. Ám van amikor ez a feladat nem is olyan egyszerű!


Így van ez a legendás Roanoke-sziget telepeseinek eltűnéseivel is. Észak- Amerikában 1587-ben ezen a szigeten hozták létre az első európai- egészen pontosan angol települést- ami 116 főt számlált (köztük nőket és gyermekeket). Ám nem sokkal, alapítása után John White kormányzónak vissza kellett utaznia Angliába, hogy kimerült készleteiket mielőbb pótolni tudja- a gyarmatosítók szükségletei miatt, úgy mint ruházkodás, felszerelések, szerszámok stb. Mindez 3 évbe telt, a tervezett kb. hét hónap helyett. Mikor 1590-ben vissza tért a rakománnyal és a felszerelésekkel, joggal gondolta, hogy aggódó szigetlakó társai ujjongva üdvözlik őt és visszatérő legénységét. Kiabáltak, énekeltek, hogy jöttükről hírt adjanak a telepeseknek. Ám nagy megdöbbenésükre a faluba érve nem, hogy ujjongó társaikat de egy árva lelket sem találtak. Az egész település üres volt. Szinte nyom nélkül eltűntek. Egyetlen nyom, nem messze a kolónia bejáratánál egy fába vésett CRO és CROATOAN szó volt.


Mi történhetett valójában a telepesekkel? Rejtély. Egyes feltételezések szerint a Spanyol gyarmatok számolhattak le velük, vagy épp az ellenségesebb indián törzsek. Ám ezt azért zárják ki, mivel Vhite sem leégett házakat, sem holttesteket, de még a dulakodás legkisebb nyomát sem találta. Sőt, a megállapodás szerinti Északi terjeszkedésüknek sem találta bizonyítékát. Őszinte csalódottságára nyomtalanul eltűntek a telepesek. A mai napig nem tudják, hogy mi történt a szigetlakókkal, leginkább az a feltevés az elfogadott, hogy a telepesek, mikor elveszítették reményüket, hogy White valaha is visszatér, elvándoroltak és beilleszkedtek az indiánok közé. Természetesen mindez csak felvetés, az igazság még nem derült ki. A közvéleményt mind a mai napig lázban tartja, mivel ez Amerika történelmének legnagyobb megoldatlan rejtélye. Egy 2007-es hír szerint egy DNS kutató cég is az elveszett telepesek nyomába eredt, de tudomásom szerint eddig még nem jártak sikerrel.



Érdekesség továbbá, hogy a Croatoan szó jelentése máig tisztázatlan. Természetesen a történet sokakat inspirált, ha más nem is maga a szó, és mondanom sem kell, hogy a filmrendezők is rákaptak a dologra.
A mozivásznakon a croatoan volt már "démoni entitás", Brad Anderson rendezésében a Vanishing on 7th Street-ben. Itt hatalmas sötétség támad ahol az embereket a sötétben bujkáló lények ragadják el. A maradék túlélő pedig a kevéske fényben küzd és menekül az életéért.
De volt már vírus is, ami megfertőzi az embereket és az apokalipszis eljövetelét sürgeti. Ebben a formában a Supernatural című sorozatban bukkan fel.
Egy biztos, Roanoke telepesei eltűntek, és ahogy a mondásban is van (máig is) bottal üthetjük a nyomát!


5 megjegyzés:

  1. Hm a Cro véletlenül nem a Cro magnoni emberre asszociál? Bár lehet az Cro magtól kezdve Croátiáig szinte minden :D
    Tényleg sokan feldolgozták ezt a történetet nekem leginkább a képregényes átírat tetszett amiben Rozsomák kaszabolta le az egész lakosságot!

    Skinny

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rozsomák? Ez de beteg ötlet XD Melyik sorozatban volt?
      Egyébként meg erről már hallottam,pontosabban láttam egy ezt az esetet feldolgozó filmet Adriam Paullal. Ott gonosz viking szellemek abálták le a lakókat.)
      Azt lehet tudni, hogy vittek-e el magukkal valamit? Lehet,hogy elunták a várakozást és haza indultak ilyen home made tutajokon és jól el is tévedtek.(Tudom erre azért nincs túl nagy esély de az emberek sok mindenre képesek)
      Oh, és az Odaát melyik évadában volt erről szó?

      Drachen

      Törlés
    2. Ezt a Rozsomákos verziót én nem is ismertem! O.o :D

      Drachen: Feljegyzések szerint nem vittek magukkal semmit! Minden úgy maradt, szerszámok, fa anyagok, élelmiszerek, ruhák... stb. Haza nem indultak, mert a megállapodás szerint, ha valami történne Északnak indulnak további kolóniát alapítva, de ebben az esetben is páran maradtak volna Roanoke-n várni a kormányzót.

      A konkrét (emberi!állati) támadást pedig azért zárhatjuk ki biztosan mert nem véstek keresztet a fába a felirat mellé. Ugyanis ez volt a megbeszélt jel támadás vagy vész esetén. Összegezve tehát élték az életüket gyarapodtak, és egyszer csak mindenféle ok, és lényeges nyom nélkül felszívódnak!

      Lehet, hogy az UFO-k vitték el őket? Vagy esetleg valami más spirituális, elvont dolog történhetett? Az érdekes az, hogy semmit nem tudnak az esetről.
      De kicsit azért elgondolkodtató, hogy csak úgy bárki, bármikor, bárhonnan nyom nélkül eltűnhet...

      Az Odaátban az 5 évadban van róla szó illetve azt hiszem megemlítik 2 vagy 3 évadban is mint valami démoni kísérletezés.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Bizony, hogy az! Belegondoltam, hogy ennyi erővel bárki eltűnhet! Teszem azt vásárlás közben akár...

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: