2012. február 2., csütörtök

nE0.cRYsis: Bűz és ürülék- ahogyan királyaink is szerették


Sziasztok!

Úgy néz ki, a következő cikkem is a kedvenc témámban fog megíródni, ami nem más, mint a fujjos történelem! Tudjátok ez a cikk napról napra csak kerekebb és kerekebb lett, mindig találtam valami érdekességet, igaz így is rengeteg mindent kihagytam, és csak a legfontosabbakat ragadtam ki nektek most!

Szerintem érdekes téma, hogyan süllyedtek le a középkori és újkori emberek erre a mélypontra...

Ki ne emlékezne a koszos, izzadt ős- hősökre a történelem könyve lapjain, vagy a pestistől dúló középkori utcák alakjaira, esetlegesen a rizsporos parókák alatt pompázó felcicomázott madamokra...ugye mindannyian emlékszünk rájuk.

És hogy meg ne ijedjünk, hogy most valami száraz és évszámokkal dúsított történelmi cikk következik, gyorsan el is árulom nektek, hogy szokásosan "neo-s" szemszögből közelítjük meg a témát!


Tehát, kezdhetnénk akkor úgy is ezt az írást, hogy biztosan nem volt benne a történelem könyvek lapjain, hogy őseink irdatlanul retkesek voltak, hemzsegtek a tetvektől és kelésektől és igazán nem volt divat náluk hosszú évszázadokig a tisztálkodás! 



Kezdjük talán az elejétől, vagyis az általunk ismert történelem hajnalától. Őseink gyakran a vízből szerezték élelmük egy részét, halászó- vadászó- gyűjtögető életmódjuk által, és mivel napi kapcsolatban voltak a vízzel, hiszen tudtak úszni...és talán ezzel ki is lőhetjük az őskori emberek fürdési szokásait, hiszen valószínűleg nem ismerték ezt a lehetséges megmozdulást a higiénia rögös útján. Ott volt az úszás, meg az eső, és ez meg is oldotta ezen területen elszenvedett dolgaikat. 


Meglepő, de évezredekkel később a civilizált és modern városlakó emberek, hercegek és királyok sajnos ugyanezt nem mondhatták el magukról...


A fürdés kultúráját a rómaiak a világ minden tájára elvitték magukkal, fényűző fürdőik a lakosság tisztálkodását, művelődését és szórakozását voltak hivatottak képviselni. Viszont a Birodalom bukásával a a fürdők eltűntek, s az embereknek valahogy nem is hiányzott a tisztálkodás igénye.

A középkorban több fürdőház is megnyílt, viszont a járványok terjedése miatt bezáratták őket, és a köztudat a fürdést egészségtelenként tartotta számon. Elvétve akadt egy- egy fa kád vagy fa dézsa a várakban, de Európa a 17-18. században a higiéniai mélypontjára süllyedt...

 


Azért akadt néhány nép, aki odafigyelt a személyes higiéniájára. Ilyenek voltak például a törökök, ahol vallási előírás volt a mosdás. Valamint a nomád magyar nép, köztudottan tiszta nép volt, akik fürdősátrakat használtak táboraikban, és a nap bizonyos szakában volt szabad fürdeniük. A magyar települések városi rangra való emeléséhez például a fürdőépítés joga járt, 1015- ben már nyilván tartottak városi fürdőket. Persze a középkori járványok felbukkanásakor szigorúan tiltották a közös fürdőmedencék használatát, fejlődésük ez időszakban meg is rekedt. Érdekesség viszont, hogy a török megszállás idején például Budán 9 darab fürdő is állt. 

A Gellért fürdő helyén a szegények fürdője állt,
az előkelőké pedig a Rudas volt...
na, vajon ma is így van ez??

a Gellért fürdő
 





a Rudas






Persze mind a kettő nagyon szép még ma is. Én egyikben sem jártam soha, pedig pár éve ott dolgoztam a Szent Gellért térnél, és majdnem két évig minden nap eljöttem előttük. :/ Szép fürdőtörténete és kultúrája van fővárosunknak, de ebbe most nem mennék bele, hány és milyen fürdő működik még ma is. :)

Meglepő módon a szappan használata az elmúlt században terjedt el, előtte a gallok és a germánok használták, de nem tisztálkodásra, hanem hajuk szőkítésére. (na mi a franc lehetett abban... :D) Őseink faggyút és hamuzsírt főztek össze üstben, s közel másfél ezer éve már foglalkoztak szappanfőzéssel. Persze "szappant" megannyi kultúra használt és említett- igaz a fürdést nem ismerték. A rómaiak is illatosított földfajtákat használtak. 


A mai szappan a faggyúszappan helyett
növényi olajokból készülnek, mert olcsóbbak,
kellemesebb illatúak és jobban felhaboznak használatkor.

 

Hoppá! Ez valami német márka...
 

A személyes higiénia az ókorban elterjedt volt, a középkorban rengeteg nyomot hagyott, majd szép lassan elsüllyedt. De miért tűnt el az újkori modern Nyugat- Európából a fürdőkultúra? Miért korlátozódott a minimálisra a tisztálkodás? 

 

Egyrészt az új és felbukkanó betegségek, amiket már fentebb említettem is, a pestis, a szifilisz...úgy vélekedtek, a víz felelős a fertőzésekért, valamint az egyház is nagy szerepet játszott a fürdőházak letűnésében, hiszen bűnös vágyakat felkeltő tevékenységnek ítélték- amit nem is értek, hiszen nem koedukáltak voltak a fürdők...biztos felizgatta a papokat a két tucat szőrös testű jómunkásember vízcseppektől gyöngyöző mellkasszőrzete.
 

A rohamosan fejlődő újkori városok egyre csak duzzadtak, nőtt a lakosaik száma, viszont a vízellátásuk semmit sem változott vagy fejlődött. Az egyre nagyobb számú lakosság szennyvize, ürüléke elvezetetlenül ott volt és folyt az utcákon, megfertőzve a városon átívelő folyókat, kutakat, vízforrásokat, így azok használata veszélyes volt. Mosószerek pedig nem léteztek még akkoriban, a szappan is csodának számított- a ruhákat hideg vízzel vagy pedig később szappannal mosták, s a ruhák sohasem voltak igazán tiszták.

A városokban természetesen az is problémát jelentett, hogy a megnövekedett számú lakosainak szemete és ürüléke az utcán hevert, aminek következtében baktériumok, kórokozók, patkányok, rovarok és ezek következtében járványok, betegségek fenyegették őket. Tele volt a város megvakult, éhező, sovány, koszos, fogyatékos, fekélyes és mindenekelőtt fertőző emberekkel.

 

falvak és a vidék lakói is igencsak tartózkodtak a víztől, hiszen nagy részük a földeken dolgozott, amíg a nap fényénél láttak. Erre szükség volt, hiszen ha nem halmoznak fel elegendő tartalékot a télire, igencsak éhen haltak volna. Aki pedig a földeken dolgozik látástól- vakulásig, nyakig sáros és földes lesz- és hiába fürdenek le, másnap újból bekoszolódtak volna. Ezzel csak az a probléma, hogy nem úgy ment nálunk mint manapság, hogy elfordítjuk a csapot és zubog is a meleg víz...Hideg téli napokon bizony nem volt kellemes jéghideg vagy éppen langyos vízben lefürdeni- és a tüdőgyulladás veszélyével is járt- valamint a víz melegítéséhez használatos fát is össze kellett gyűjteni, amivel érdemes volt spórolni a hideg tél idején.

Tehát télen a hideg, nyáron pedig a fertőzések, szennyvizek okozták a legnagyobb problémákat, s mindkettő évszakban a vizek és folyók fertőzöttsége volt az okozója annak, hogy féltek és óvakodtak elődeink a víztől.
 

Ha azt gondolnánk, ez csak az alacsonyabb, szegényebb sorban élőket érintette- hát tévedünk!

A gazdagabb, nemesi vagy királyi családokban éppúgy ment az igénytelenség, holott nekik lehetőségük lett volna a fára, a fűtésre, a tisztaságra. Nos, mégsem jött nekik össze!

A tisztaság kedvelését ugyanis elviselhetetlen és fölösleges finomkodásnak tartották. Az asszonyok jobban kedvelték a tisztaságot a férfiaknál, még sem voltak sokkal tisztábbak náluk! A férfiakról, akik adtak külső megjelenésükre, rossz hírüket keltették- mint hogy elnőiesedtek, piperkőcök, akik szívesen hordanak női ruhákat és igazán kedvelik a férfiak társaságát!

Elképesztő dolgokat tudhatunk meg a történelem eme nem épp népszerű oldaláról!

Példának okáért XIII. Lajos francia királyról följegyezték orvosai, hogy először 6 éves korában mosták meg a lábát! Ez igencsak kedvére lehetett, mert felnőttként a palotájában építtetett egy kádat! A fürdőszoba luxus volt, nem pedig mindennapi alkalmatosság, ezért óriási látványosságnak számított. Fából vagy márványból készültek, először hordó alakúak és ülőszékek voltak az aljukban- később az udvarhölgyek alakították ki a fél- kádak használatának szokását.
Úgyszintén XIII. Lajosnak köszönhető a paróka kultúrája is, hiszen ő kezdte el viselni, hogy eltakarhassa korai kopaszságát. Hamarosan fia is követte ebben a viseletben, majd arisztokraták, színészek, polgárok, sőt a papok is átvették eme viseletet és divattá vált. Ekkoriban akár 12 cm- magas is lehetett egy paróka, ami a hideg téli napokon a fejet is megóvta, viszont a remek higiéniai körülmények miatt burjánzottak alattuk a kórokozók!

 


Az igazi nagymenőknek legalább három parókát kellett magukénak tudniuk, különböző alkalmakra. A fodrászok és parókakészítők megszaporodtak e korban. A szegények mások levetett és nem használt parókáit vásárolták fel- parazitástól természetesen...a még szegényebbek pedig saját hajukat voltak kénytelenek árusítani.

 


XIV. Lajos francia király pedig egyetlen egyszer fürdött le palotájában, viszont minden nap vizes törölközővel törölték le a testét és kölnivízben mosta a kezét, ami azért akkoriban nagyon nagy szó volt! :D 
 

 I. Erzsébetre ámulattal néztek föl, ugyanis egy hónapban egyszer megfürdött, még ha nem is volt nagyon piszkos!


Madame Pompadour kastélya felújítása alkalmával egy befalazott szoba mögött egy fürdőkádat találtak- és a madame nem tudván mire használatos eme díszes és szép medence, szökőkúttá alakíttatta azt!

Persze akadtak elvétve nagy királyok, akik hetente egyszer lefürödtek...

Ékes magyar ellenpéldák is akadnak csodás fürdőkultúránk ellenére is. Egyikük Bethlen Miklós főúr volt, aki eképpen beszélte el higiéniai szokásait a 17. században:
"Ritkán fürödtem, kivált hideg vízben; lábamat két hétben, néha minden héten mosattam, számat reggel, ebéd és vacsora után mindenkor, és gyengén a kezemet is hideg vízzel mostam; kezemet gyakran, de orcámat hacsak valami por, sár vagy valami gaz nem érte - sohasem mostam, hanem a borbély, mikor hetenként rabságomig a szakállamat elborotválta. 


A fejemet talán 25 esztendeje van, hogy meg nem mosták."
 


A  köznép átlagosan évente egyszer fürdött meg...A szegények és a módosabbak átlagéletkora alig minimálisan különbözött. A parfümök használata ekkor mindennapos volt a módosabbak köreiben, hiszen a parfüm célja a test szagainak elnyomása volt. Mindenki használta, ruhán, kesztyűn, parókán.

A ruha és az öltözék tisztasága pedig egyáltalán nem volt fontos!

Az angolvécét 1500-as években találták fel, mégis az 1800-as években is az utcára ürítették az emberek az éjjeliedényeiket! A házakból a mocsok az utcákra ömlött, a mesterek az utcán dolgoztak, a hentesektől folyt a vér, az árusok termékeiket rothadó ételmaradékok és szennyvíz- áztatta utcákon készítették. Csatornák nem igazán voltak, ha voltak is, azok lefedetlenül tátongtak. Sok helyen pedig a városokban a tetőkön alakítottak ki ilyen kiülős árnyékszékeket, amik persze nem voltak vízöblítésesek, így amikor jött egy esőzés, szépen elmosta az egészet szerte- széjjel a tetőkön, a falakon le az utcára...
A vizelet, a lábszag és az istállószag lengte be még a palotákat is! Tehát ha valaki nem hordszékben közlekedett, akkor elkerülhetetlen volt, hogy piszokba- mocsokba és ürülékbe ne lépett volna, aminek következtében lehetetlen volt az alsó ruhaneműk tisztaságának megőrzése, de ezt nem is tartották olyan fontosnak, hiszen megszokott jelenség volt a mocsok.

Ez igencsak elgondolkoztató, főleg ha megemlítjük, hogy csak az 1750-es évektől kezdtek el a férfiak fehérneműt hordani és néha még váltották is...mindannyian tudjuk, miért fontos a fehérnemű a nők számára, főleg ha szaros- hugyos pestises és fertőző utcákon sétafikálnak bokáig szaros szoknyában bugyi nélkül....

A nyílvános ürítés megszokott volt. Egy hercegnő például egyszer egy előkelő vacsora alkalmával az asztalnál adatott magának beöntést, a király és a királyné persze csak nevetgéltek ezen, és fiatalkori bohóságnak tekintették...A versailles-i palotában például 500 hordozható edényt, árnyékszéket tartottak, holott a palotában volt hogy 5 ezren is tartózkodtak egyszerre....

Ezért sokan a palotában üres folyosókon vagy sötét sarkokban könnyítettek magukon... X(

Nos akkor valahogy így nézhetett ki
egy versailles-i folyosó, kivéve a szemetet, meg a graffitit..
 

Persze a modern kori hercegnők is
követik az antik kultúrákat:
 

Az ipari forradalom beköszöntével a tisztálkodás forradalma is feltűnt, (hála a jó égnek...) s elterjedt a gazdagabbak között az angolvécé és a fürdőszoba, mint státusz szimbólum. A szegényebbek háztömbjeiben emeletenként volt illemhely, ahol nem volt vízöblítés, sőt a tisztálkodás egy lavórra korlátozódott, amit az egész emelet használt. :S Kis hazánkban a heti egyszeri mosdás volt a szokás, persze télen hónapokig nem fürödtek a megfázás veszélye miatt. Egészen az 1950-es évekig a hajat is csak két- három hetente mosták. Testápolásra pedig a disznózsírt használták, szappant is házilag zsírból főztek.

Ha emlékeztek a Taxidermia című filmben az első, azaz a nagypapa történetére, abban van egy jelenet, amiben a fürdőkád- ami egy fából faragott teknő- bemutatják mi mindenre volt használatos a paraszti világban! ( azaz itt a második világháború után)


(egyébként van ez a cenzúra dolog a neten,
tegnap kerestem ide a videót és mára már törölték....-.-
de itt egy másik..)

Hogy visszatérjünk nagy magyarjainkra...




...érdekes lehet még Szent László kerlési csatájának "pihenési jelenete" (csata utáni szusszanás), ahol egy leány a lovagkirály hajában vadássza a tetveket...

X(
 

A 25 éve hajat nem mosó Bethlen után jöhet e még rosszabb? 

Persze hogy jöhet! ^-^

 
Például ott volt a szentéletű Margit királylány,
a nyulak- szigeti kolostor leánya.

Munkássága elismerendő, nem kétség.

Viszont néhány dolgot kifelejtettek itt is a tankönyvből, hiszen nem illett volna egy szentről való leírásban az, hogy mennyire koszos is volt ő valójában.

Szent Margit legfontosabb és legszentebb feladataként embertársai megsegítését, szolgálatát tartotta. Ám társai undorodtak tőle, és biztatták, menjen más kolostorba! XD

Margitot víz nem igen érte, ruhája ételmaradékokkal és emberi ürülékkel volt szennyezett. Segítőkészségében ez nem hátráltatta, a legalantasabb munkákat szívesen végezte, mint például az árnyékszékek tisztítását. Majd az ürülékkel beszennyezett ruhájában, koszos mocskos ruhában sütött- főzött a társainak, és ápolta, mosdatta a betegeket...Fájó torkú társainak nyakára ápolás gyanánt meleg tehéntrágyát rakott, önsanyargató öve alatt nyüzsögtek a tetvek. Sajnos Margit 27 évesen hunyt el- teteme állítólag három hétig nem indult oszlásnak, sőt- állítólag még rózsaillatot is árasztott!



Tehát összefoglalhatjuk, hogy a higiénia volt az, ami nem igazán volt jelen az elmúlt pár évszázadban a nyugat- európai civilizált és modern világban. Királyok és parasztok egyaránt koszosak voltak, a piszkos középkor jelzőt is már jobban átérezhetjük.


 

Manapság már átestünk a ló túloldalára, naponta többször fürdünk és mosunk kezet, és fogat. Kozmetikumok milliói állnak rendelkezésünkre. Forró vízben és vegyszerekkel mossuk, kezeljük ruháinkat. Szemetünket igaz megsemmisítjük, de szagoljuk a füstöt, esszük az E- betűket, cigarettázunk és egészségtelen ételekkel tömjük magunkat. 

Tisztábbak vagyunk, mégis ugyanolyan káros életmódot folytatunk, hisz legyengítjük az immunrendszerünk a sok gyógyszerrel, a baktériumok pedig változnak- mutálódnak, egyre betegesebbekké válunk mi magunk is. A középkori betegségek ma már könnyen gyógyíthatóak, de újabb és újabb betegségek alakulnak ki, amelyeket sokszor gyógyszerekkel sem tudunk legyűrni...


Remélem elég kakás- pisis- koszos volt a cikkem, szerintem nagyon érdekes, hogy az emberek a betegségektől való félelmük miatt a retekbe menekültek, ezzel súlyos veszélyeknek kitéve maguknak és több tíz esztendőt lefaragva életükből szarosan, büdösen, izzadtan járkáltak és pomádéztak a palotákban éppúgy mint a földtúró parasztok...a túróra meg ne is gondoljunk, mert eszembe jutnak az évekig meg nem mosott férfi nemzőszervek- a nőkről nem is beszélve, hiszen havonta menstruáltak, mégsem fürödtek le csak évente, félévente...:S FÚJ! 

 Jut eszembe így a végén, ismerünk azért még valakit, aki éppúgy nem szerette a vizet, inkább kettéválasztotta azt, előtte meg a vizet inkább borrá változtatta!


Na, én megyek is fürödni! :D


25 megjegyzés:

  1. Pont az jutott eszembe olvasás közben amit te is írtál a végén, hogy milyen lehetett ott a nemi élet... főleg a bordélyházakban (gondolom a középkorban is lehettek ehhez hasonló létesítmények) :/. Ilyenkor mindig rájövök, hogy milyen undorító az emberi faj, és hogy az állatok sokszor tisztábbak és ezerszer jobbak az embernél (de ezt persze, csak az én elvakult állatimádatom mondatja velem ^^). Lásd a macskák, akik sokkal tisztábbak lehettek a középkorban bármelyik embernél :)
    A Parfüm című filmben elég hitelesen ábrázolták az akkori állapotokat. Ott tényleg koszos volt mindenki xD
    Amúgy nagyon érdekes cikk volt :D

    VálaszTörlés
  2. Áhh, imádom ezt a témát :D Rendszerint megbotránkoztatom ezzel azokat, akik nem ismerik a sötét középkor ezen pudvás lukát :D
    A Szent Margit-legendában pedig van egy kis "gyöngyszem":

    "Mondá e fráter e nagyhírű atya [a] királynak, királyné asszonynak és ő szerzetbeli frátereknek és prédikátor szerzetbeli frátereknek és egyéb sok uraknak előtte, hogy Úristentől volt őneki megmutatván, hogy Szent Margit asszonynak ő férgei, tetűi az ő ruhájában láttatnak vala fordultatni mind fejérséges gyöngyé."

    Régen csodának tekintették azt, hogy a tetvek lepetéztek és a tojásokat csodás gyöngynek nézték XD

    Nagyon jó cikk lett ^-^

    VálaszTörlés
  3. Kábé 10 éve én is heti 1-X tudok csak fürdeni mivel ahol lakom nincs vezetékes viz csak egy kis ciszterna, onnan nyomatjuk föl Hidroforral (házi vizmű) a vizet a rendszerbe és bolylerbe., vizet 5000 ft-ért hoz lajtoskocsi (HA...hoz!)vagy ha nincs pénz esőre kell várni ami igen ritka errefelé még mikor máshol SZAKAD is /azt mondják mert "leszivja a Balaton..../
    Van mikor a hordókba gyűjtött jegs esővizet meri át párom a ciszternába kis vödörrel hogíy legyen.
    Mosás 1 -X 1 hónapban.
    Persze minden nap tisztálkodom de igazi komoly fürdés csak heti 1-X különben elfogy a viz serc- perc ,pénzem meg nincs hetente hozatni.
    A viz természetesen ivásra alkalmatlan azt külön hozatunk kannába egy ismivel vagy ha van épp lóvé, akkor üditő....

    WC-t se húzhatod itt le minden egyes pisi után mert AZ aztán viszi a vizet, persze "nagydolog" után mindég de pisi után nem. Napi 2-X lehúzzuk minden nap hogy azért tiszta legyen + Domesztos bele.
    Ezért mosolygok csak megvetően mikor olvasom sokak "nagy világrengető" problémáit netszerte,miközben csücsülnek az összkomfort kényelmében...
    EGY előnye van mindennek: rezsi itt NINCS, évi 1-X áramdij, kb.100 ezer ft, amúgy nincs gáz meg viz meg közös költség meg ilyen- olyan dij. Amit nem is tudnék fizetni mondjuk....(netmet gy Pesti galéria állja)
    Ja és szomszédok sincsenek, mert csak nyaralók vannak max 1-2 lakó itt ott....
    Persze engem dühit mindez, mert ha volna pénz akkor klassz lenne igy mert az ember venne jópár köbös tartályt,telitenné vizzel, a házat megcsinálná napelemesre meg szélenergiásra, megtermesztené a saját zöldségét meg tartana állatokat, és önellátó lenne.
    Kútat nem tudsz ásni, szikla itt minden....
    Viz nélkül megette a fene!

    VálaszTörlés
  4. -Zoe

    Mondanám, hogy sajnálom, de a sajnálattal úgysem érsz semmit...:( sőt- még talán dühítő is lehet, én sem szeretem ha sajnálnak.

    Amikor megláttam a neved, hogy "Zoe", egyből beugrott, hogy nálatok hozatni kell a vizet is..:S

    Igen, mindenkinek az anyagi helyzete teremti meg a lehetőségeit...és ebből kifolyólag a problémáit is.

    (pl én most még a cipőmet sem tudom bekötni egyedül a gerinctörés miatt, de kénytelen vagyok így dolgozni-- sőt az albérlet többe kerül már mint a fizetésem, és alap mínuszról indulunk- ergo nincs kaja- na ebből él a szerencsétlen magyar ember...)

    Én is laktam rossz helyeken és valószínűleg még fogok is.

    Mi a franc lesz veletek ilyen mostani mínusz huszasokba?? Nálunk is hideg van, meg befagytak az ablakok, a fürdés meg dideregve megy...de van meleg víz persze MÉG. És ez Bp belváros, ahol azért nincs olyan hideg a város miatt mint pl vidéken tanyán...:(

    Nekem fogalmam sincs mi lesz még itt, elég borzalmas eddig ez az év, és gyűlnek a kilátástalan helyzetek, amiből egy is elég lenne bőven...

    :S

    Remélem fűteni azért tudtok, nagyon hidegek jönnek..:(

    VálaszTörlés
  5. -zombiekatie:

    LOL xDDD micsoda gyöngyszem

    -Nikolaos:
    ááá nem nem! bordélyházakban azért figyeltek némileg, pl aktus után a nők lefürödtek, vagy kérték őket előtte hogy fürödjenek meg...
    persze terjedtek attól még a nemi bajok.

    de azért akadtak túrós faszú királyok xD
    ez azért elég kemény- selyem bársony meg bűz!!!

    VálaszTörlés
  6. NEO:
    Hááát...van tüzelőm úgy 4 napra, neten /Facebook/ reggeltől estig nyomatom orrfolyásig hogy vegyenek 5000-ért képet vagy rendeljenek ,20 ezer kell 1 kocsi fára ,van rá 2 napom /ha hó leesik már nem tudnak felhozni / de nem nagyon segitenek...a segélyszervezetek + önkormányzat is LEXAR!
    Ez van....úgy látszik, ennyit érek. Én "melegedőbe" nem megyek, azért mégiscsak a város legendás festőpárosának még életbn maradt fele vagyok! (férjem pont ma 5 éve lett öngyi...)
    Lehet apum tud segiteni de ő is művész és épp nyomorog.
    Hát, amúgy meg a kinti kutyám alá odadtam a műszőr bundám meg a thermo pulcsim meg adtam rá 2 pulcsit, igen komikusan fest most! A szoba fűtés ellenére reggelre 10 fokra hül, fürdés meg horror , mert a hátad megfagy közben.Nem is mosom meg, kosz ide oda ,mig minusz van az TUTI!
    Inkább halnék meg sivatagban SZÉTÉGVE.

    VálaszTörlés
  7. Hát ez kemény volt! Fene a vizuális fajtámat kicsit kavarog a gyomrom... Elképzelni is nehezen merem milyen lehetett akkoriban. Főleg, hogy volt "szerencsém" olyan emberekkel egy légtérben lenni akikben komoly ellen érzetet keltett a víz és a tisztálkodás kérdése, és hetente fürödtek, HA fürödtek. Nos már az borzasztó volt és szinte kibírhatatlan számomra. Versailles-ben lehet meg is döglenék akkor :D

    Amúgy nagyon jó kis cikk volt :)

    VálaszTörlés
  8. -Zoe:

    Az nagyon kemény...:S nálunk pár napig volt OFF a fűtés műszaki okok miatt, de én majd beszartam a hidegtől, pedig kb minusz 10 körül lehetett akkor..GRRR!

    Hát a sivatag sem jobb, megfagyni meg megégni...szörnyű- bár ott hamarabb szárad ki az ember- de az amikor elfagynak az ember lábujjai- grr az nagyon rossz...:(

    Szegény kutyuska...:(

    Négy nap alatt 20 ezer! :S hát sok sikert hozzá..:/
    Amúgy meg tudjuk mikor lesz M.o-on híres egy- egy alkotóművész..........addig leszarják. Aztán hirtelen valaki lesz és mindenki legjobb barátja....

    -Creeper:
    Imádom a vizuális típusokat, én is az vagyok hehehe-- remélem elképzelted a szoknyában guggoló hasmenéses, meg beöntéses lányokat :D

    VálaszTörlés
  9. Neo:

    El! Hogy a jó ***va életbe XD
    A sok sok Hölgy és úr meg finoman szájra tett kézzel kuncog "hohó miss gyorsan fosok kisasszony megint feldobta az est hangulatát!"
    Mocskos retkes mindenit neki már.... :D

    VálaszTörlés
  10. Hát, nem semmi cikk volt, az tény :) ! Nagyon tetszett! Jókat nevettem rajta, volt ami abszolút meglepett, volt amit már tudtam, de mindenképp hasznos volt elolvasni :)
    Az picit "fáj", hogy a vikingekről nem írtál, pedig ők igen "piperkőc" nép volt, úgy mondják hogy hetente egyszer mostak hajat, plusz reggelente megmosták az arcukat is! Ezért a tisztaságukért imádták őket más népek asszonyai :)) ...

    VálaszTörlés
  11. hát ez a cikk egyszerűen zseniális volt! :D még sok-sok ilyet, valami kegyetlen jó stílusod van (és baromi jó témáid)

    VálaszTörlés
  12. Hát ez valóban "undi" volt ,de hát az emberiség már csak ilyen igénytelen volt :D

    Johnny Depp-nek volt olyan filmje (Rochester grófja - Pokoli kéj) , ami jól bemutatta milyen gusztustalanok is voltak annak idején!!!

    Érdekes volt :)

    VálaszTörlés
  13. Amúgy én hiába fürdök heti 1-X sosem vagyok büdös, mondjuk mondom alapos mosdás van csak hát kádnyi vizet nem tudunk engedni naponta, zuhanyozni sem mert elfogy a vizünk.
    De sok elkényeztetett mai fiatalnak kéne kicsit igy élnie -kényszerből s nem mert "útál fürdeni!"- aztán kiváncsi volnék hogy plázáznának....höhö, azt birnám ahogy kinlódnának!
    /gonosz vagyok...? Noigen:GONOSZ VAGYOK!/

    VálaszTörlés
  14. Különben lakik errefelé olyan is aki ANNYIRA alkesz hogy bár 80 ezer nyögdijat kap ,se tüzifát nem vesz se nem tisztálkodik....pedig megtehetné de arra nem ad ki pénzt.
    Mikor megjelenik mindenki MENEKÜL mert hugy-xar-és EGÉRVIZELET szagú!
    /állitólag a lakása közepére xarik, meg is festettem mint "Csatári Vendigo".Igazi szörny! Közbn elegáns pincér volt anno./

    VálaszTörlés
  15. Hell'!
    Nagyon tetszett a cikk.) Én is vizuális típus vagyok szóval...köszönöm az ,,élményt":D

    Azt hiszem Teréz anyát meg tisztaság mániásnak tartották a kortársai, mert hetente fürdött.)

    Egyébként a nagyfaterom a mai napig hasonló szinten tolja a tisztálkodást:))
    Minden nap megfürdik, DERÉKTÓL FÖLFELÉ úgy 2 ujjnyi vízben.
    Ruhát se nagyon vált. Elég horror érzés, mikor mosásnál (hetente 1x szoktunk) kérdem van-e szennyese, és az a válasz, hogy NINCS!
    Ja, és a legjobb, WC után elvétve mos kezet, néha lehúzni is elfelejti... aztán bemész és ,,ahhhhbazzeg!"

    Régi korok embere :D

    Drachen

    VálaszTörlés
  16. Kurva jó volt a cikk, végig forgott a gyomrom :DDDD az ilyen nem tisztálkodó dolgoktól kiakadok :DDDD

    (Káin)

    VálaszTörlés
  17. Jó cikk volt :D
    nekem is a Parfümből ugrott be rögtön a nyitó jelenet, hogy a nőci a párizsi halpiac közepén kitolta magából a gyerekét a szemét közepére... lehettek illatok. meg vér. és fúj.
    hát igen, Szent Margitot sem a szagáért szerették.:D
    de az is érdekes, hogy manapság sem fürdik mindenki minden nap, még itt, Európában sem, sőt. egy ismerősöm cserediákként Németországban járt, ott csodálkoztak, hogy mi az, hogy minden nap zuhanyozni akar, ők csak hetente 2x szoktak, északon (Svédország, Norvégia) pedig elméletileg heti 1x. apám szerint az oroszok még ma is havonta fürdenek, és a világháború idején is csodálkoztak, hogy pl. a magyarok minden nap lemosakodtak akár hóval/hóban is, míg az olaszokon már megállt a gatya :D
    (a klozetról annyit, hogy manapság az ember hétvégente inkább kimegy a bokor mögé, mert a vécéket már telehányták...)
    de undorító belegondolni, milyen mocsok lehetett az embereken. mindenkin külön biológiai élővilág..

    [és köszi alulra a címkefelhőt:)]

    VálaszTörlés
  18. -Blithe
    Köszönöm!
    ááá annyira nem mélyedtem bele, hogy minden nép kultúrájába belezuttyantam volna...:( akkor még most is olvasgatnék utána :P

    -Sis
    Igyekszem :D:D Köszönöm, szeretem kulturáltan tálalni szart és közben intellektuális fejjel begondolkozni :D

    -Black Butterfly
    hmm sokszor volt már eszemben az a film, de sosem jutottam odáig hogy meg is nézzem-- de egyszer eljön annak is az ideje :D

    -zoepit
    Csatári vendigo xDDD ezen röhögtem
    eléggé vad elnevezés, de állati találó!

    (hát figyelj, azzal én sem dicsekedtem mikor mostam meg utoljára a rasztámat és hogy a tizen-valahány év alatt összesen hányszor xDD DE TÖBBSZÖR mint Bethlen Miklós!!

    -Drachen
    Hát igen, néha olyan BÜDÖS öregek szálnak fel a BKV-ra....de nem ilyen öreg vagy szappanszag hanem BŰZ! :S meg rothadás szaguk van és az biza nem egy két nap alatt jön össze, hanem a környezetük is olyan és már átitatódtak....

    Hát papád meg- ha úgy vesszük nem mai "csirke", akkoriban más volt a szokás, örült ha volt egy cipője meg váltás ruhája...:S Csak fura hogy nem szeretett volna változni, hiszen ma már minden adatott lenne.

    -Káin
    Jaja undi-bundii :P
    Csak attól ne akadj ki hogy a visszamentéstől tönkre mentek a linkek (oldalt a blogajánló, meg a cikk ajánló) de majd szépen visszarakogatom őket, emlékszem nagyjából a linkekre, meg káin szava meg kamupók cionista cuccai meg a szexuális felvilágosítás-- na majd azokat visszateszem ha megszülöm mi lesz itt, két napja baszódok, de mindig amikor azt hiszem fasza kiderül hogy valami nem műkszik xD besírok két napja ezt baszom....
    na ha működik majd visszalinkelgetem azokat, de most nem mert még holnap is fogom csinálni, és nem akarom hogy akkor MEGINT elszaródjon és megint be kelljen rakni...

    amúgy full dinamikus kezelőfelületet akartam, de valami mindig meghalt- vagy az oldalsávban valami vagy a posztokkal lett gebasz, vagy nem tetszett benne aztán valami, vagy a gombok nem működtek és már felakasztom magam......A párom szerint csak csináljak új designet és kész...de én más kezelőpanelt akaroook!!>_<

    -Adela
    hát igen, a mai dolgokba bele sem mentem, háza válogatja ugyanis... ma is vannak koszos emberek, éppúgy mint analfabéták. És nem feltétlenül anyagi dolgokhoz kell kötni, hanem egyszerű igénytelenségről van szó.
    Lásd mennyi analfabéta van pl az USAban is...

    VálaszTörlés
  19. -Adela
    ...ja és igen, ha kiagyalok valami új designet, azt is megcsinálom valami jobbra mert ez ilyen "muszálymegoldás" :P

    VálaszTörlés
  20. whoaaa hirtelen azt hittem, rossz linket írtam be :D
    de nagyon tetszik ez a design, jobban, mint az előző:D

    VálaszTörlés
  21. -Neo:

    Jól van nem baj XDDD Köszi hogy a fodrászatot kiraktad nekem! <3

    LOl milyet szeretnél? :DDDD

    VálaszTörlés
  22. Adela: Unokatesómnál volt francia cserediák. A csaj amíg ott volt nála egyszer se ment be a fürdőbe - max. kezet mosni. Amikor pedig vitték a reptérre a franciákat, akkor az egész busz bűzlött. Víz pedig akkor érte csak őket, amikor városnézéskor, mind beleugrottak ruhástól a Tiszába!:) Ezek után már értem, hogy mért ott találták fel a parfümöt. Nem beszélve arról, hogy mindenhez hagymát zabálnak.:) Nem lehet, hogy a legendás "kifinomultságukkal" csak álcázni akarják az igénytelenségüket? Egyébként nem utálom őket, csak ugye minden népnek megvan a maga sötét oldala.

    Egyébként pöpec az új design!:)

    VálaszTörlés
  23. Köszi szépen, sajnos nem iylet akartam, aki látta esetleg közben milyen terveim voltak, akkor az érti elkeseredésem...:(

    magazinos és aktívabb felületet szerettem volna átültetni "blogspot környezetbe" hát nem sikerült, akármennyire is beszartam-hugyoztam közbe, valami mindig beadta a kulcsot, és nem működött, pl volt ahol a kommentek nem jelentek meg jól, volt, ahol nem működött egy sáv, volt ahol alapból a cikkeket nem jól rakta be, és volt ahol a belső szerkezeti felület nekem nem volt megfelelő, mert praktikátlan és fölöslegesen bonyolult volt...:S sajnos jól kifáradtam és fel is kúrtam magam a pár napi HTML- baszakodásban, úgyhogy visszatértem a klasszikus nézetre, csak más színsémákkal...:( sajnos a sok "varászlat" közben nem működtek az előző linkek, de azokat majd szépen visszarakogatom...:S

    meg amikor időm engedi, akkor finomítok pár dolgon, pl az alsó címkefelhőt máshogyan fogom megoldani és elérhetővé tenni, valamint van egy két ötletem...sajnos nem tudok leállni :D:D és nagyon idegesít ha nem úgy alakulnak a dolgok mint ahogy kitaláltam :S:S:S >_<!!

    VálaszTörlés
  24. -húsbavájó:
    óóó azok a francia mademoisellek!!! nyamiiiii

    elég undorító- nahát, akkor ott is megvan a jövő generációja! :D:D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: