2012. február 6., hétfő

Káin: Freakshow és a hipotermia, na meg egy kis fagyási sérülés

http://www.asociacionpolar.com/Medicina_clip_image002.jpg

Üdv mindenki!

A szép , nagy hóra való tekintettel most olyan cikket írok ami arról fog szólni, hogy ebben a hidegben hogy fagynak le különböző végtagjaink, darabkáink! ^__^ Mivel pont aktuális lehet segítek is nektek ujjacskáitok és bőrötök megóvásában, szóval mélyebben is belemerülök mit-merre-hogyan tudunk elhagyni a gatyaszaggató hidegben!



Hipotermia

http://www.documentingreality.com/forum/attachments/f149/128614d1266272238-frostbite-frostbite3.jpg

Nos mint tudjuk a hipotermia az amikor kihűl a kis szerveztünk . Ez általában halállal jár. Általában azok halnak meg akik ilyen terepen szenvednek balesetet vagy alapból mindazokat érint a téma akik szélsőséges hidegben csámborognak pl én amikor megyek -20 fokban hajat csinálni tornacipőben (általában) :D. Maga a cikkötlet úgy jött hogy gumi orrú cipőben mászkáltam és hazaérve nem éreztem a lábujjaimat és mivel országos hírű hipochonder vagyok arra gondoltam elfagytak a nokedlik így utána néztem hogy most mi a szösz van, elfagytak-e vagy sem XD. ( Ne izguljatok, nem fagytak el). Ami érdekes hogy búvároknál is megszokott dolog a hipotermia :O

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNqAM6dxkRlCp5OiArVCIQLUcdi0C03sAfjYM7rSC6axWyDVEe5WtVUnrA2MQK-VYWsBXJ2ZPRpxO13Inv9jeJ3MeiQ4lXpKgOlP-9yTob-wYniRQyBQhcGep3tsi_pXDXcu8GQNIMuss/s400/frostbite2.jpg

A szerveztünk 36-37 fokos ha minden rendben van, ha ez csökken akkor hipotermiáról beszélünk. Nem csak szélsőséges időjárás hanem fűtetlen lakás is kiválthatja. Általában gyerekek, idősek és sérült emberek vannak a legnagyobb veszélyben, fokozza a kihűlést ha mondjuk teszem azt vízben vagyunk , mert a víz a hőt 25x jobban vezeti mint a levegő. -1-2 fokos hővesztésnél már remegünk, a pulzus szapora és a légzés gyors, a vérnyomásunk is emelkedik.

Ha ez tartós a test egyre jobban elkezd kihűlni mert a szervezet hőszabályozása felmondja a szolgálatot, ezt onnan tudjuk hogy a reszketés megszűnik és marha álmosak leszünk. Vérnyomás csökken, légzés ritkul, szívritmuszavar is felléphet : eszméletvesztéses tetszhalál történik, kb. mint ha hibernálódnánk vagymi .

http://images.emedicinehealth.com/images/eMedicineHealth/illustrations/frostbite.jpg

Amikor a belső hőmérsékletünk 27-20 fok közt van a pupillák kitágulnak, keringési rendszer bénulása a következőm esemény minek hatására meghalunk. Kritikus területek a fej és a nyak ezért fontos gyárákák á sápká mág á sál! :OOOO Amikor ilyen hideg van érdemes nem izzadni ezért a szabadtéri sportok korlátozottak. Ha mégis kint ugrálunk a hidegben akkor pamut helyett polárt hordjunk. Érdekes hogy a megfeleő táplálkozás is nagyon fontos! :O Ha hidegben túrázunk ajánlott szőlőcukrot vinni magunkkal. :D

-Hipotermia tünetei:

Fáradtság, ingerlékenység, zavartság, hidegrázás, sápadt hideg bőr, letargia (LOL eddig alapból van mind lehet én hipotermikus állapotban élem a napjaimat? ) álmosság.

Mit tegyünk , ha találunk egy embert aki úgymond megfagyott? :O

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ75BZI44wYiAUmOK3r1p5tOzRftUmGKW6WMhWzO_Tz0zCOsxc7RqUNtLw3

Szopogassuk az ujjaikat! :DDDD Nem-nem vicceltem, szóval a testet fokozatosan kell felmelegíteni, takaróba kell csavarni, el kell szigetelni a hideg földtől. Vizes ruhákat szárazra kell cserélni, nem szabad mozgatni mert a végtagokban lévő hidegebb vér a szervek felé áramlik és csak rontunk a helyzeten , test dörzsölése TILOS. Azért mert az elfagyott részeken megjelenő jégkristályok további roncsolást okoznak a szövetekben :O értelemszerűen tilos forró vízbe rakni a kihűlt testet. Langyos , édes folyadék bevitele előnyös, melegítés legjobb módja, ha meleg test melegít egy kihűltet fel. (Szóval uzsgyi, bújunk össze a megfagyott csöves bácsival ^__^).

Az alkohol melegít?

http://www.dogbreedinfo.com/images21/CatFrostbiteBlackSkinRemoved8.jpg

Nagyvárosi legenda hogy ha iszunk nem fagyunk meg. Én azt mondanám hogy ha iszunk nem érezzük a hideget de ugyan azt okozza így szoktak meghalni télen a csövesek és az alkeszok. Az alkohol értágító hatású így a végtagokba áramlik a meleg vér a központi részekről, ergo: gyorsítja a lehűlést. Az alkohol csökkenti a hidegérzetet de attól a hideg még ott van :).

Nos eddig ugye annyira nem is szörnyű a történet ámde ami engem kiváltképpen érdekelt, azok a fagyási sérülések voltak, szóval most nézzünk meg pár fagyási sérülést és hogy mitől hogyan lesz , mit kell tenni s a többi.

Fagyási sérülések

http://www.lifeinitaly.com/files/imagecache/large/frostbite.jpg

(písz :D)

A test védtelen részei a hipotermia esetén kihűlnek és a szövetek károsodnak akkor keletkeznek a fagyási sérülések. Érdekesség, hogy hasonló az égési sérüléshez, súlyossága a hőmérséklettől függ és hogy mennyi ideig hatott a szövetekre a hideg.

Általában a csöveseket veszélyezteti a dolog, de aki ilyenkor akar kirándulni meg sportolni nagyrészt ők is áldozatul esnek a hidegnek. Legtöbbször a nagylábujj szokott lefagyni, de kezeken is sokszor találni lefagyott részeket.Ezek után a feji fagyások vezetik a toplistát leginkább a kiálló részekre "szakosodva,, . :D A kisebb víztartalmú szövetek ellenállóbbak, az idegek és az izmok pedig különösen érzékenyek.

Nem elég hogy lefagyott de még körgombája is van :O

http://www.project-himalaya.com/i-chomolungma/frostbite-dave-r-foot.jpg

A sérülés oka az, hogy a hidegben a szövetekben lévő víz kristályossá fagy és a sejtek a roncsolódás következtében elhalnak. Sajnos a hidegre a test pedig úgy reagál hogy a szerinte nem fontos részektől elvonja a vért és a belső szervekre fordítja , így a kiálló részeink lefagynak. :D A fagyási sérülés nem fagyponton hanem már +6 Celsius foktól is megtörténhet!!!!

Mik a tünetek?

http://www.sciencephoto.com/image/264708/530wm/M3301072-Frostbitten_ear-SPL.jpg

Nos nekem a legdurvább az volt amikor már nem éreztem a lábujjamat. Tehát ha valamink éppen elfagy a következő történik: Első hogy kurvára fázik a kiálló akármink, majd jönnek a fájdalmak. Amikor ez csillapodik ne örüljünk mert nem jelent jót hacsak nem melegbe mentünk. Ha hidegben nem érezzük a bizonyos kiálló részünket (lol) az annyit tesz, hogy az adott részünk már érzéketlen. Fagyáskor amikor valóban lefagy valami az érzéketlen rész elsápad és felhólyagosodik. Azt javasolják az okos források, hogy amint nem érezzük valaminket húzzunk be melegedni valahova. Mint az égésnél itt is vannak fokozatok a sérülésekben.

1.) Fokú fagyás:

A bőr felszíne elfehéredik és zsibbad. Orr, orca ujjak végen lehet észlelni. Amint melegszünk égő fájdalom következik és a bőrön vörös foltok keletkeznek. (Nekem ez már tutira volt arcon is). A foltok után kis hámlás tapasztalható.

2.) Fokú fagyás:

Mélyebb szöveteket érint érgörcs miatt kékes színű lesz a felület. Itt már hólyagok keletkeznek amik 2-3 hét alatt száradnak le, szerencsére nekem ilyen még nem volt :-s.

http://www.acecrc.sipex.aq/access/media/library/view?mediaItem=316&v=MediaItem

3.) Fokú fagyás:

A bőr mélységekig roncsolódik, a fagyott területen a bőr viaszos színű, véres hólyagok keletkeznek. Fekete kemény száraz pörkökké alakulnak a bőr fekélyes lesz és kurvára fáj az elmondottak alapján :-s.

4.) fokú fagyás:

Mély szöveti elhalás egészen az izomszövetekig és csontokig. A terület kemény, melegítés után: márvány, kék és bíbor színű lesz a terület. Aztán csak úgy lerohad.

Megelőzés:

http://media.babaszoba.hu/csevego/0/7/8531570.jpg

Megelőzés? Öltözzetek fel normálisan -.-... Ja és fém ékszerek és fém tárgyakat hidegben nem szabad hordani, sem fogdosni. Alkohol és kábítószer jobban segít abban hogy elüszkösödjön a pofátok, így ne drogozzatok télen vagy megrohad a fejetek (krokodiltól nyáron is) ! :Đ

http://sobreleyendas.com/wp-content/uploads/2009/02/annelise.jpg

18 megjegyzés:

  1. ajjj, mindig azt hiszem, hogy bírom a strapát, de ezektől a képektől tisztára befarsultam:DDDDD eddig ez a legundibb dolog amit láttam, de komolyan. :D :SSSS -még szerencse, hogy jókislány vagyok és úgy felöltözöm, hogy 3 napig folyamatosan lehetne velem vetkőzőspókerezni^.^-

    VálaszTörlés
  2. -Zombie:

    Komolyan? Hú akkor ez nekem úgymond bók :DDDDD Na majd mutatok undibbat :D Volt régebben egy végbélsipolyos cikkem szerintem az volt a legdurvább :DDD

    VálaszTörlés
  3. Nálam a lakásban 8-9 fok a max, amit el tudok érni. Ha nem kaptam volna fát, -10 fok lenne( mint hogy nem voltam itthon, Húgom beszámolt róla, hogy volt). Hazajöttem, egy hét után és -3 fokról indultam. Még bírható.
    darkhero

    VálaszTörlés
  4. Nálunk reggelre van hogy mindössze +10 fok van , de mikor fűtünk ,+30 de legalább +25. Csak kihül reggelre ,az ajtók is xarok már....
    (végül sikerült tüzifát vennünk UTOLSÓ PILLANATBAN fagyhalál előtt ,máma!XD-nem vicc ,komolyan! )

    A "Csatári vendigo" ,akiről a "büdös-cikkben" is irtam, helyi alkoholista aki nem tisztálkodik & a szobája közepére piszkit- mondták, én még nem "látogattam meg!"- havi 80 ezres nyögdijat kap de nem vesz se fát se kályhát, inkább vedel: már jópár lábujja bánta!

    NORMÁÁÁÁÁLIIIIS!?

    VálaszTörlés
  5. -Darkhero:

    Úr isten :(((( Nagyon sajnálom :( Hol laksz vagy hogy lett ez?

    -Zoé:

    Hú a 30 az nagyon sok én tuti rosszul lennék :-s. Nekünk a házban meg mindenhol meleg van kiéve a szobámat süt a falakból a hideg és senki sem tudja miért. :(

    Úr isten ez igaz???? Nagyon durva :-s

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, 80 ezres nyugdiját elissza -eleszi, fillérekért ajánlottak neki kályhát ,sajnálja rá a lóvét ,tüzifát már 17-20-ért lehet hozatni 1 kocsival, baszik rá. Inkább fogynak az ujjai.....amúgy azt beszélik a szobája közepén már "kakihegyek" vannak: végülis az is fűt..../gőzölög!/ XD.....

      Törlés
  6. Sátoraljaújhely. Régi, "emlékművé" kikiáltott lakás a város centrumában. Szigetelés hiánya az ablakon, munkanélküliség, szar anyagi helyzet, magas beltér(majdnem 5 méter), egyetlen cserépkályha. Mondjuk az vicces, mikor reggelre megfagy az előző nap főzött kaja, és külön élvezet a kávéfőzővel harcolni reggelente, mert az is befagyott.:P
    De itt a hegyekben meg lehet szokni. 3-4 takaró, dupla öltözék. Kb ennyi miatt.:)
    darkhero

    VálaszTörlés
  7. Nálunk sem sokkal jobb a helyzet, mert alakás eléggé szar helyen van. Földszinten lakunk. A szomszédban már rég nem lakik senki, de most újra festik a lakást, a másik szomszéd meg nem fűt, a kapun át is jön a hideg, meg a pincéből és csak megy a pénz, mondhatni a semmire. :(

    VálaszTörlés
  8. Na, ma hallottam, hogy bejelentés alapján kijöttek & bevitték a "Csatári vendigót" a rendőrök hajléktalanellátásra mert már félrebeszélt + hallucinált annyira lehült a fűtetlen kérójában....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. zoepit

      hmm...hamarabb utolérik a csavargó hobót, mint a csatári vendigót! ez akár így is lehetne :D Ez a "csatári Vendigó"- jelenés, komolyan lehetne belőle valami film is :P Szabadalmaztasd az elnevezést mert állati jó!! XD

      -Káin:
      az utolsó képen nem az a "mary" vagy kicsoda van, aki ördögűzésen ment át??? ő nem drogos, vele valami ilyesmi volt...hörgött meg minden, fasza kis megszállás..

      Törlés
  9. Hát nálunk ez a fagyásos téma szintén játszik, munkából kifolyólag, szinte egész nap kint bóklászunk a hidegben (jobbik esetben), rosszabbik esetben egy helyen állunk a hideg kövön és várjuk a delikvenseket (parkolózás). Bár azt hiszem ha valakinek az otthona olyan, mint a jégverem sokkal kellemetlenebb, mintha munkahelyi "kötelességből" fagyna széjjel (lásd még hentes foglalkozás).

    Amúgy a hideg falakon nem látsz semmi olyat amit az emberek körül meg tudsz figyelni?

    Az egyik csöves forma olyat szöveget lökött nekünk, tegyük hozzá az ipse cukor beteg, hogy azért piál, mert az alkoholban van cukor és a hiányt azzal pótolja. Amúgy a környékünkön a legtöbb csöves cukros.

    VálaszTörlés
  10. -Káin

    Első számú fagyása mindannyiunknak van nap mint nap..hiába van rajtad kesztyű, akkor is ilyen vöröses, meg égő érzés a melegben...én ilyenkor meleg víz alá szoktam rakni a kezem és úgy hamarabb jobb- persze ilyenkor a hideg víz is melegnek érződik. Mondjuk én azt hittem a kiszáradás miatt mered vörös meg lesz száraz és hámló pár napig még- krémezni kell sűrűn a kezet télen.

    Nekem is párszor majd lefagyott már a kiálló részem :D nekem a lábujjaim szoktak fagyni, tök mindegy mi van rajtam, és milyen cipő...:O a nagylábujjam volt már többször is hogy elkékült, évekkel ezelőtt, amikor vidéken jártam suliba és többször volt hogy kimaradt egy egy busz és álltam a fagyban....-.- de elkékült, otthon meg "felengedett" én soha nem gondoltam volna hogy ez komolyabb dolog, azon kívül hogy fájt..

    Amúgy ez talán durvább is mint az égés- mert ott a szövetek megpróbálják felépíteni magukat vagy hasznosan pótolni a sérült dolgokat, de itt meg egyszerűen elsorvadnak meg leesnek- ez durvább..:S

    VálaszTörlés
  11. hejhejhej, az alsó képen emily rose-nak, ugye tudjátok, hogy semmi köze nincs a "fagyáshoz" ? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na közbe már én is rájöttem hogy Emily Rose nak hívják, és nem "mary"-nek ahogy emlékeztem, igen neki valóban nincs köze ehhez. :S (de lehetne :D)

      Törlés
  12. Jaj azt a képet a krokodilra dobta ki azért raktam be :D Nem tudom amúgy kiről van szó :DDD

    VálaszTörlés
  13. Vagyis beírtam krokodil drog és kirakta a google a képét :Đ Trolololo

    VálaszTörlés
  14. mondjuk róla is érdemes lenne egy cikket írni. :D adémonmegszállta. :) film is van róla, meg minden. elég érdekes. ^^

    VálaszTörlés
  15. -Xavikaa:

    Na akkor megnézem és írok! :))))

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: