2012. február 16., csütörtök

Creeper: Több mint egy film?


Sziasztok!
Szeretnélek benneteket a filmek mélyebb világába kalauzolni. Közületek, kedves olvasók, gondolom sokan szeretitek a filmeket, szerettek moziba járni, vagy egyszerűen hátradőlni otthon a kedvesetekkel, barátaitokkal és benyomni egy adag nasit valami jó film közben. Egyes filmek után óhatatlan elkalandozok gondolatban, és felmerül a gondolat, hogy akár igaz is lehet, akár meg is történhet. Gondolom közületek is páran éreztetek már hasonlót. De szerintem abban egyet érthetünk, hogy a filmek - ha átmenetileg is - hatást gyakorolnak ránk. Voltaképp EZ (is) a cél. A következőekben ezekről a hatásokról szeretnék beszélni. Szerintetek a filmek 100%-ig a szórakozásunkat szolgálják…?





Szerintem NEM. Persze hazudnék, ha azt mondanám, nem szeretek filmet nézni és abban az esetben sem mondanék igazat, ha nem szórakoznék egy-egy film alatt. De a szórakoztatás mögött meghúzódik egy másik cél is. Egyre több helyen hallani arról, hogy a film (is) egy tökéletes fegyver, amit a nézők manipulálására használnak fel. Miért is ne? Tömegeket vonzanak a filmek, és hatalmas pénzek mozognak egy-egy mozifilm mögött. Tehát adott egy hatalmas pénzfogási lehetőség, és mind e mellett csendesen lehet butítani, irányítani a népet.(Ez maga a tökély… nemde?) Nézzük csak dolgok menetét…



Ha nekem feltett szándékom lenne, hogy az én gondolataim legyenek az elfogadottak, hogy a dolgokat én irányítsam, hogy úgy alakuljon minden ahogyan szeretném, akkor célszerű minden lehetőséget megragadni, amivel ezt elérhetem. Nem olyan nagy hülyeség, mint aminek látszik. A filmek rengeteg emberhez eljutnak, mindemellett egy - egy filmcsillag már már ikonná, hova tovább egyes esetekben betegesen imádott alakká avanzsálódik. Sőt bátran ki merem jelenteni, hogy bizonyos körökben igazi személyi kultusz övez egy - egy kiváló színészt.


Mindezt szemléltetve:
Mikor pszichológiát tanultam, egyik dolgozatom miatt kisebb kutató munkát végeztem. Témám a sorozat függőség, valamint "sztárok" hatása a kamaszokra volt. Nem feltétlen az eredményeim érdekesek és mint minden, ez sem kőbe vésett igazság, egyénenként eltérhet. De gondolom mindenki találkozott már azzal, hogy a fiatalok mennyire vágyják a hasonlóságot kedvenc sztárjukhoz. Mindig van valaki, akihez hasonlítani akarnak. Itt lehet vitatkozni, hogy ezzel a saját egyéniségét nyomja el vagy éppen épít rajta. De a cikk szempontjából ez most nem is érdekes. Szóval tény, hogy a környezetünk és a minket ért hatások már egészen apró korunktól kezdve hatással vannak ránk. Ha csak kimegyek sétálni vagy vásárolni, már akkor rengeteg inger ér és ebből a legtöbb tudat alatti üzenet, ami szépen úgy, hogy nem is veszem észre épül be a mindennapjaimba.




De hogy vissza kanyarodjunk a témához, felmerülhet a kérdés, hogyan is működik ez? Egyszerűen és épp ebben van a legnagyobb ereje. Vegyünk egy tervet, amit majd le fogunk módszeresen nyomni az emberiség torkán. Persze semmiképp sem szeretnénk, hogy ebben megakadályozzanak bennünket, ezért mindezt titokban, a színfalak mögött tervezgetjük, finomítjuk. És itt jön a csavar! Ha valamit igazán titokban akarsz tartani, el akarsz jelentékteleníteni, sőt profán mód ellehetetleníteni, akkor tárd mindenkinek a szeme elé, ha lehet minél misztikusabb, varázslatosabb környezetben, természetesen a mozivásznakon! Mert akkor senki, (vagy csak nagyon kevesen) nem fogja komolyan venni. Ugye? Mert az csak a filmekben van kisfiam, nehogy azt hidd már, hogy ez megtörténhet.





Hollywood pedig - mint ahogy azt egy szorgos kis bábtól elvárják - ontotta a világhírű filmeket magából. Időt és pénzt és még több pénzt sem sajnálva. Neves és istenített filmcsillagok szerepeltetésével, mert ugye ne bízzuk a véletlenre a nézettséget! :) (Itt még egyszer megjegyezném, hogy én is szeretem a filmeket nem mondom, hogy ne nézzétek, csak tisztába szeretnék tenni egy - két igazán kakás dolgot.)

Vegyünk pár példát. Már már sablonosnak mondhatóak ezek a történetek.


- Elszabadul valami, egy szuper vírus vagy akármi. Láss csodát, az emberiség 95%-a agyatlan zombie-vá változik- vagy meghal. Természetesen ne felejtsük el azt sem, hogy az elit menekül a leghamarabban és a leghatékonyabban. (Mitől jobbak ők az átlagnál...) Világméretű a pusztulás. Időközben kiderül, hogy mindenről a kormány tehet, meg a hülye kísérletei- na bumm. Erről persze senki nem tudott. Aztán- mivel az muszáj- kell a szuperhős a nézőknek, meg kell az illúzió is, hogy az emberek tehetnek valamit. A káoszban egy zseni immunis lesz a virusra, vagy épp megtalálja az ellenszert vagy akármi de a végeredmény, hogy megmenti a világot vagy legalábbis valami hősies tettet hajt végre, amitől minden jobb lesz.



- Kialakulóban van vagy már ki is alakult egy birodalom. Egy tökéletes rendőrállam. A benne élő nép 100%-ban megfigyelt és irányítot báb, szabad akarat és gondolat mentesen élik mindennapjaikat, dolgoznak és kiszolgálnak egy irányító elitet, melynek a csúcsán egy személy vagy egy csoport korlátlan hatalommal trónol. Aki a legkisebb engedetlenséget is mutatja, azt meghurcolják, kivégzik, bebörtönözik. Persze időközben megismerhetjük a birodalom kialakulásának az okát; háborúk, vírusok, természeti katasztrófák, elszabadult katonai/tudományos kísérlet... ect amire mintegy gyógyszerként építették a birodalmat. A nép pedig félelmében nem tesz semmit. Vagy mégis? Feltűnik egy személy vagy egy csoport, aki a rendszer ellen fellázadva szervezkedik annak megdöntésében. A végén a nép a lázadók mellé áll és megdöntik a rendszert. Felszámolják az elnyomást és a totális kontrollt, megbüntetve az elitet.


- Közeledik egy nagy - nagy természeti katasztrófa. Jön egy meteor, vagy földrengés vagy felmelegedés vagy jégkorszak vagy akármi. (Szépen rákenik az emberekre!) Ajjaj! Az emberek pánikolni kezdenek, mikor végre a kormány nagy kegyesen bejelenti azt amit már úgyis mindenki sejtett: A vég elkerülhetetlen! Fosztogatások, anarchia ás káosz uralkodik az utcákon. Megkezdődnek a kimenekítések, kezdve a társadalom legfontosabb és legtöbbet érő tagjaival- na kikkel?- hát persze, az elittel! Aztán ha még marad kapacitás, akkor a népből is mentegetnek azért... Aztán szépen meggyógyul a Föld, vagy valami alig ismert kis tudós megmenti a világot és a megmaradottak egy boldog társadalomban élnek, amit más alapokon építgetnek majd föl.

Ismerős forgatókönyvek nemde? Oké sarkítva de a legtöbb nagy mozi erről szól nem? Elbaszunk valamit, aztán sokan meghalnak aztán majd jön valaki, aki helyrehozza. Ha egy picit elgondolkodunk, utána járunk, nagyon könnyen találunk érdekes egybeeséseket, a valóság és a mozivásznon megelevenedett történet között. Szerintem a filmek többsége már megtörtént illetve folyamatban lévő eseményekről vagy pedig a jövő tervezet eseményeiről szól. Legyen az akármennyire is hihetetlen környezetben, vagy egy másik világban, az üzenet amit hordoz az valós és nekünk szól.




Ezeknek a moziknak célja lehet a ködösítés, de célja lehet az is, hogy ne érjenek váratlanul minket az elkövetkezendő események. Amennyiben elhisszük azt, hogy egy központi elitnek célja egy globális hatalom elérése, ahol a nép totális kontroll és irányítás alatt áll. Akkor már nem is olyan homályos az az üzenet amit egy - egy filmjükkel közölnek velünk. Céljukat pedig csak úgy érhetik el, hogy ha valami drasztikus változás megy végbe a ma ismert világban. A terv már majdnem kész a kivitelezés folyamatban van. Talán Bill Gates valamelyik vírusa lesz az elindító erő? Esetleg egy hatalmas háború melynek romjaiból kiemelkedik majd az NWO? Ezt még nem tudhatjuk. De filmjeik addig is sok mindenről árulkodhatnak.


25 megjegyzés:

  1. Olvastam pár helyen, hogy Amerika nagyhatalmi státuszának legfontosabb támasza Hollywood. Nem csoda, hogy a szórakoztatóipari lobbi így befenyített azzal a köcsög ACTA-val. Elég ironikus az, hogy végül is az amerikai filmipar a legtöbbet a szovjet és náci propagandafilmeknek köszönhet. Nem véletlen, hogy az oroszok kísérleteztek először a montázzsal, hiszen valahogyan csak el kellett ültetni a fejekbe a komcsi ideológiát és a vágassal, a képek megfelelő egymás mellé legózásával különféle jelentéstartalmakat adhattak át a nézőknek szavak nélkül. Persze ezek még némafilmek voltak, de a recept még ma is működőképes.
    Szóval amellett, hogy a film művészet és/vagy ipar (előbbi gondolkodtatni akar, utóbbi pedig szórakoztatni, ugyanakkor a kettő kurva sokszor nem zárja ki egymást), a mágia egyik formája is. Egyébként nem lehet, hogy azért tudjuk kevésbé elfogadni a természetfeletti erők létezését, mert hozzászoktunk, hogy "csak a filmekben vannak"?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egyet értek veled. ACTA ne is emlegesd ez a pofátlanság netovábbja és a baj az, hogy így vagy úgy de megtalálják a módját (szerintem), hogy ezt véghez is vigyék. Ennél a már csak az a nagyobb baj, hogy rengetegen vannak akik nem látják át ennek a tényleges veszélyét. Egyébként belegondolva egy-két filmben én felfedeztem utalásokat az ACTA-ra vagy legalábbis rá hasonlító undormányra. Az említett recept nem, hogy működőképes, de tökélyre vitték.

      Szerintem igazad van abban is, hogy a természetfelettihez való viszonyunkat nagyban befolyásolja. Gondolj bele teljesen elködösítik az ember elméjét. Tény az is, hogy a velünk született természetes képességeink is ezért(is) tűntek el szépen lassan.

      Törlés
  2. Ez pontosan így van, hogy szokják a gondolatot meg a szituációt. :D

    Bear Grylls is filmben szerepel, filmsorozatban, hogy pontosítsunk. És valójában ő is csak "megjátssza" a számkivetettet- stábbal a háta mögött, pedig valójában tényleg előfordulhat valakivel, hogy a sivatagban a saját vizeletét fogja a vállán cipelni egy kifordított kígyóban :D:D

    Meg Chuck Norris is puszta kézzel állítja meg a láncfűrészt, anélkül hogy megsérülne...ez is egy álca csupán, úgy tesz mintha megtudná, hogy azt higgyük hogy valójában nem tudja mert ez egy film, miközben a valóságban valóban tudja! :D

    Szóval figyelni kell ám, meg ne felejtsük el a fehérjeforrás fontosságát!

    Amúgy hogy komolyabbra fordítsam a szót, kifelejtetted azt, hogy egy valamire való amerikai filmből sem hiányzik a szőke nagymellű lázadó tinilány, ez elengedhetetlen adalék, hogy megértsék a hétköznapi emberek a történetet a szőke lány szemszögéből!

    Ja meg jogvédjetek le egy facebookon keresztül áldozatokat szedő sorozatgyilkosos horrort film ötletet, ahol az elhunyt lányok lelkei a facebookon üzenőfalra kiírt furcsa üzenetekből próbálják rávezetni ismerőseiket a gyilkos kilétére, mert ilyen még nincs!!!

    Creeper, amúgy meg az igazság odaát van! (0_0)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neo:

      Erre most nem nagyon tudok mit reagálni :D
      Sose tudhatjuk, hogy a két legendás mester mire is képes O.o

      A szőke szilikoncsodákat meg hagyjuk inkább... :D Elég sokan példát vesznek róluk... :(

      Érdekes dolog ez az igazság, sosem lehetünk benne biztosak, hogy az az igaz amit igaznak gondolunk, de lehet az is, hogy amit mindenki elfogad igazságként az sem igaz. Ah ebbe nem szeretek belegondolni... Legyen inkább odaát! Onnan könnyebb megtudni :) Meg az egyik kedvenc "bugyuta" sorozatomnak is ez a címe :)

      Törlés
  3. Neo: De aztán siessél, mert lehet, hogy Leonardo DiCaprio és kis csapata kicsempészi álmodban az ötleted és eladják egy pénzéhes, hájas producernek!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nekünk kéne megcsinálni. :) Siker lenne főleg ha a szőkét nem felejtjük ki!

      Törlés
  4. http://www.imdb.com/title/tt0096256/

    susmus

    VálaszTörlés
  5. Idén belefutottam egy olyan tanulmányba miszerint a képernyőre kerülő arcokat "besorozzák". A cikk írója nem állít kevesebbet, minthogy a Mengele féle emberi kísérleteket áthozták Amerikába, ott Walt Disney vette át a kísérletek folytatását. A Disney production iroda agy mosott tinisztárokat és sztárokat kreál különböző kínzási módszerekkel, akik ennek következtében tudathasadást szenvednek. Az így létrehozott személyisége(ke)t, pedig beprogramozzák egy előre kijelölt szerepre. Amikor a tini sztárok betöltik a 18-at, akkor a rendes és kedves gyerekekből, akiket az amcsi, alja nép kölykei imádnak és bálványoznak követik példaképük pálfordulását és így válnak a kislányok lotyókká a srácok meg... (tudom is én, talán feka gettó lakókká, mint Justin Timberlake). A szülők meg nem értik, hogy mi történt a csemetéjükkel.
    Valamint nem egy híresség szájából hangzott már el, hogy amikor színpadra lép olyan, mintha egy másik személyiség venné át fölötte az irányítást (köztük Beyoncé is...). Viszont gyakran előfordulnak, hogy az ilyen tinisztárok programozása elromlik, olyankor mennek a süllyesztőbe (lásd Britney érthetetlen viselkedését, ahogy közeledett a 30-hoz).
    Szóval sok minden összefügg... pff
    Aki meg nem hiszi az járjon utána. A cikk szerzője említett is néhány irományt melyek pszichiáterek és pszichológusok tollából fogant, hogyan próbálták kezelni az ilyen pácienseiket és végülis a módszerek amiket használnak ezekből a forrásokból származnak, olyanoktól akik átmentek ilyen traumákon és eljutottak, odáig, hogy segítséget kaptak, ahelyett, hogy tepsiben végezték volna...

    http://pirospirula.blogspot.com/2011/09/ember-robot-eloben-erdekel.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kamupók:

      Erről már én is olvastam. Ez nagyon kemény basszus! Ilyenkor mindig belegondolok abba, hogy mennyi minden piszkosság lehet amiről a leghalványabb fogalmunk sincs. Amik kiszivárogtak részben vagy egészben már azok is elszomorítanak. Mi jöhet még? Mennyi dolog van amiről nem tudunk? Ez olyan lehangoló... :(

      Törlés
  6. Kamupók: Én is olvastam róla, de ezt speciel baromságnak tartom. Nem kell disszociálni ahhoz valakit, hogy az ribancként vagy műfekaként viselkedjen a színpadon (ld. emberi természet). Az, hogy a legtöbb gyerek-, és tinisztár lelki beteg, sajnos a gyerekkor hiányának az oka. Ráadásul sokukat az idióta szüleik kényszerítik bele ebbe az egész szarságba, csak mert nekik nem jött össze a "siker-pénz-csillogás." A gyereksztár-biznisz eleve hemzseg a pedofiloktól, szóval alapból ki vannak téve szegény srácok a traumatizálásnak, nem kell ehhez CIA.:( Sokkal reálisabbnak tartom azt, hogy ezeket a kísérleteket leendő kémeken és bérgyilkosokon végezték el, vagyis olyanoknál, akiknél létfontosságú, hogy egyrészt minden parancsot teljesítsenek, másrészt ne kotyogjanak ki ezekről semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg úgy vagyok vele, hogy mind abban amit te, mind abban amit Kamupók mond van igazság. Végtére eléggé könnyen elképzelhető, hogy kísérletként kreáljanak eképpen egy két sztárt. Mellesleg miért korlátozódjanak egy kis körre, ha a társadalom más tagjait is manipulálhatják? Legalábbis szerintem. Bele passzolna a sok érdekességbe ami körülöttük van. Persze az is igaz bizonyos esetekben (ismerőseim között is akad pár), amit írtál, hogy a csalódott szülők a gyermekkel vitetik végbe a saját álmukat. Legtöbbször a gyerek nem is akarja csak a szülő erőlteti.

      Törlés
    2. Én kimondottan a könyvekre volnék kíváncsi amiket példaként hoznak fel az oldalon. A második könyv elérhető, az elsőt egyenlőre még nem találtam meg. A Cathy-ről szóló könyv angolul van. Majd ha veszem egyszer a fáradságot talán elolvasom (ha jut rá időm). Egyébként minél hajmeresztőbb valami annál közelebb állhat a valósághoz. A filmek is olyan dolgokat jelenítenek meg, amikre mi képtelenek vagyunk... még... de vannak olyanok akik egy életen át gyakoroltak vagy csak egyszerűen már így születtek birtokolnak képességeket. Akkor miért lenne valószerűtlen bármi is. Csak azért mert mi nem érezzük annak? Vajon mit gondolhat egy bolha vagy egy szúnyog, amikor élelem után kajtat? Minden csak viszonyítás kérdése. Korlátoltságunk vakít el bennünket. Saját egónk korlátoltsága. A világunk és a határai, amit magunk köré építettünk, hogy valami viszonyítási ponthoz jussunk a környezetünkkel kapcsolatban. Valamire rá tudjuk mondani, hogy rossz vagy jó számunkra. Hihető vagy hihetetlen.

      Ha tágítod a "birtokod" határait a kertedet körül ölelő köd is visszább húzódik. Így újabb ismeretekre teszel szert... amitől nem biztos, hogy az egód boldogabb lesz, de a te valós önmagad minden bizonnyal. Hiszen elvégre az emberi elme számára a végtelen variáció gondolata felfoghatatlan, aki pedig találkozott már vele félelmetesnek és nyomasztónak írja le. A lehetőségek száma végtelen és minden olyasmi megtörténhet amire nem is gondolnál.

      A végtelen szóval pedig úgy dobálózok, mint aki már megtapasztalta, hacsak egyetlen pillanatra is...

      Törlés
    3. Érdekes gondolatok. De szerintem mindenki máshogy éli meg. Mivel mindannyian mások vagyunk. A gond szerintem azzal van, hogy az emberek félnek saját igaz érzéseiktől és gondolataiktól, ezért a legtöbben mások gondolatait és téziseit használja és ezekkel takarja el saját magát. Pedig ami belülről jön az legalább annyira igaz ( ha nem igazabb ) mint másoké. Érdekes lehet "megízlelni" a határtalanságot.

      Nekem is voltak bizonyos élményeim, bár nem jelenteném ki, hogy a végtelen lehetőségekbe kóstoltam bele.

      Törlés
  7. Nagyon érdekes cikk volt, ajánlanék egy jó műsort, ma kezdtem nézegetni a neten és eléggé sok információt ad a témáról (nem csak a filmekről szól, hanem az egész tudatmanipulációról). A műsor 3 részes egyébként :) Érdemes megnézni:

    http://www.fixhd.tv/video.php?id=230
    http://www.fixhd.tv/video.php?id=237
    http://www.fixhd.tv/video.php?id=244

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ennek örülök. Szeretnék sok-sok érdekességet megosztani veletek :) Az Enigma című műsort én speciel szeretem. Nem feltétlen értek egyet Zoliékkal mindenben de nagyon jó kezdeményezésnek tartom és csak remélem, hogy még sokáig tartani fog és nem hagyják abba. (vagy nem kényszerítik befejezésre...)

      Törlés
    2. Nagyon örülök, hogy nem csak én tartozom az Enigma lelkes csapatához.
      Egyébként a lélek teremti meg a környezetét, ezért amikor ketten kétfélét gondoltok, akkor mindkettőtöknek igaza van. Nem kell mindenben egyetérteni, nem is lehet mindig, hiszen a fizikai világ és az egónk is eltorzítja a világról alkotott felfogásunkat és nézeteinket. Tehát az érzékelésünket is. "Ahány ház, annyi szokás."
      Én konkrétan az egyetemes igazságra vagyok kíváncsi amiből az egész létezésünk kiindult, de azt hiszem ahhoz még sokkalta bölcsebbé kell válnom. Aminek a nemes egyszerűség a kulcsa. Hiszen minden egyetlen dologból indult ki hajdanán, tehát a hozzá vezető út is egyre "egyszerűbbé" válik, puritánná, kezdetleges, alig észre vehető, könnyű felette átsiklani, stb.

      Csak mi bonyolítunk túl mindent, ami koránt sem baj, tapasztalat szerzés csupán.
      Nem hiába keresik a legkisebb anyagot a tudósok és mindig találnak valami kisebbet, hiszen ők maguk teremtik meg a teremtő erejüket használva, amiről nem is tudnak. Sőt véleményük is eltér az adott "dolog" formaiságát illetően és mindegyik másmilyennek képzeli el, látja a szemeivel.
      Mivel a korlátokat keresik, a kapaszkodókat.
      De ahhoz, hogy felhagyjunk az örökös játékkal amiben a kutya a saját farkát kergeti. Nem a külvilágot kell szemügyre venni, hanem saját bensőnket. Ha már ez meg van, akkor lassan felhagyunk a szédítő forgással és a lehetőségek gyártásával és igazából megismerhetjük a végtelen igazi/valódi természetét...

      Törlés
    3. Hát lényegében a tudatosság a megvilágosodás útja nem? Kíváncsi vagyok te milyen gyakorlatokat végzel az önismeret terén? Én úgy tudom, hogy korlátlan információval rendelkezik mindenki, csak épp nem használja ki és nem találja a módját, hogy felszínre hozza. (Mint ahogy én sem) Ugye mostanában sokan emlegetnek kollektív tudatot, meg hasonló dolgokat. Te gyakorlod a tudatosságot? Mert engem őszintén érdekel, persze ha csak nem titok. :)

      Törlés
    4. Jó kérdés, hogy használom-e a tudatosságot. Van, hogy észre veszem a "teremtő gondviselés" jeleit és használom a felajánlott lehetőségeket, de azt hiszem ennyiben ki is merül. Ez annyiból áll, hogy időnként meghallom a "belső hangot" és hallgatok rá. Valamint amikor eszembe jut "elmorzsolok" Mantrákat reggel és este, de még mindig cikinek vagy kényelmetlennek érzem őket, ezért nem szoktam mások előtt mondogatni őket, mivel a környezetem gyagyásnak hisz már így is, mivel más nézeteket vallok az életről, mint ők (gondolok itt családra, baráti körre és munkatársakra egyaránt). Hiába, hogy az ezotéria egyre inkább teret hódít a mindennapokban, a legtöbben ellenállnak neki. Gyakran félre vezető információk szerepelnek - szándékosan vagy véletlenül. Az igazi tudáshoz nehéz hozzájutni, sajnos az internet eléggé kevés hozzá, rész információkat tartalmaz csupán és akkor még a "tudás" egyénenkénti értelmezését még hozzá sem soroltam...
      A kollektív tudat pedig az Akasha elv alapján működik. Amikor tudatosan kapcsolódsz rá az információ labdacsokra...

      Törlés
  8. Kicsit offos lesz a cucc, bocsesz. :)

    Nos, amikor feljövök a Mortemre, először mindig gyorsan végigpörgetem az oldalt, hogy mi újdonság van. Most is éppen ezt tettem, szóval nem olvastam még végig a cikket, de kiszúrtam egy olyan részt benne, hogy sokan a rajongott sztárra akarnak hasonlítani, ami alkalmasint elnyomhatja a személyiséget... meg hogy tanultál pszichológiát.

    Én sosem voltam túlzottan rajongó típus, sosem utánoztam a kedvenc akárkimet öltözködésileg, stb. Azonban három éve írok egy regényt, és a saját főhősömet rajongom körül, mint a pincsikutya, és még az öltözködését is majmolom, pedig ő egy 1920-as évekbeli fiatal férfi. Továbbá saját profiloldala van a FB-on, ahol - most figyelj! - beszélgetni szoktam vele... Holott én működtetem az oldalát, ergo én válaszolgatok saját magamnak, én mondok vitatkozom, ill. adok igazat önmagamnak. Valamint az ikerbátyámnak tekintem, és elvárom, hogy a férjem és ismerőseim is valódi személyként, családtagként kezeljék.
    Azt kell még tudni az én Doppelgängeremről, hogy Ő az, akit mindazzal a tulajdonságokkal felruházok, ami nekem nem adatott, s vele csináltatok meg mindent, amit a való életben nem tehetek meg...

    Azt hiszem önmagam idealizált eszményképéért rajongok halálosan - mert Ő az. (Ó Platón, hogy tegyelek a langyos sz@rba!) xDDD

    Ez már szerintem súrolja a nárcisztikus skizofréniát, de minimum a multiplex személyiségzavart, mert nem Ő az egyedüli képzeletbeli barát, de Ő az elsődleges. :)))

    (33 éves vagyok, tudatosan szoftverhibás, skizoid (hajlamú), aszociális és antiszociális egyéniség, ráadásul még büszke is rá, höhö. xD)

    Na, mit mond a pszichológus? :DDD

    Gollum, Gollum! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marianna von Birken!

      Először is szeretném, hogy tudd nem vagyok pszichológus. Nem tettem le a doktorit és nem folytattam a tanulmányaimat személyes okokból. Ezt csak azért mondom el, hogy ne vedd kézpénznek a véleményem.

      Természetesen válaszolok a kérdésedre.
      Ugyan nem ismerlek, de feltételezem, hogy sok sok megpróbáltatás ért az életben. (Mint ahogy legtöbbünket is) (Hogy szemléltessem egy két példa: Nehéz gyerekkor, negatív élmények családon belül, beilleszkedési problémák... stb.) Így látatlanba azt tudnám mondani, hogy egy bizonyos "védekező mechanizmus-ként" működnek ezek a dolgok nálad. A legtöbb ember képes kezelni a környezeti hatásokat legyen szó bármiről. De vannak olyan emberek akiknek ez nem működik olyan egyszerűen és annyira tökéletesen. Még mielőtt azt gondolnád lefitymállak, megjegyezném, hogy erről szó sincsen. Ezek a személyiségek (vagy egyéniséged bizonyos "oldalai") teszik lehetővé, hogy erőt meríts a mindennapok nehézségeihez. Én nem gondolom ezt annyira nagy bajnak. Tudod mindenki elképzel magának egy életet, egy "világot", elképzeli, hogyan is fogja alakítani a saját mindennapjait. A legtöbb esetben igazán nehéz a valóságot összhangba hozni azzal amit szeretnénk. És ilyenkor néhányan, fel építenek egy egyéniséget, aki könnyebben kezelni tudja a stresszt és bizonyos környezeti hatásokat, amiket nem igazán szeretünk. Mellesleg ki értene meg jobban téged mint "saját magad".

      Ezzel szerintem nincs gond addig ameddig tisztában vagy a valósággal.
      Remélem megfelel a válasz! Ha kérdésed van nyugodtan írj nekem :)

      Törlés
  9. még mielőtt el kezdtem volna olvasni a cikket, és ahogyan az első sorain futott át a szemem, nekem a múltkori reklámórámon elhangzottak jutottak eszembe. az, hogy mennyire manipulálják a filmek az embereket egy egy márka kapcsán. gondoljunk csak a termékelhelyezésekre. mára az már teljesen bevett gyakorlat, hogy a szponzoráló cég termékét elhelyezik valahogy a filmekben és azokat jó színben próbálják feltűntetni. sajnos a filmek annyira elüzletisedtek mára, hogy teljesen kiveszett belőlük a művészet.
    én mondjuk már meg sem tudom nézni a hollywood-i filmeket. dokufilmeken, művészfilmeken és amatőr filmeken élek csak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ebben is van igazság. Bár én nagyobb problémának tartom, az elménk manipulálását. Amikor gondolatokat ültetnek el tudat alatt a mit sem sejtő néző agyában. Ezt tartom gusztustalannak. Több ismerősömmel beszélgettem a témában. Sokan nem hisznek vagy nem akarnak hinni nekem és ebben. De ha egy kicsit az ember odafigyel a gondolataira fel fedezhet, olyat ami nem feltétlen a saját gondolata. Ennek veszélyeit szerintem mindenki érezheti aki nem dugja teljesen homokba a fejét... Persze, amit én mondok azt sem kell teljesen elfogadni mert lehet, hogy csak szerintem van így! Ezeket én tapasztaltam.

      Én ezeket a filmeket próbálom más szemmel nézni és megragadni az üzenetét amit burkolva azért közre adnak. :)
      Amúgy nem tudom milyen területen tanulsz, de ha van reklámórád, akkor véletlenül nem tanultok pszichológiát? Vagy valami olyasmit ami a reklámok hatásfokozását oktatja?

      Törlés
    2. Egy kis illuminátus reklám! Nyüzsög a jelképektől... elgondolkodtató
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_MwwHJXLjg4

      Törlés
  10. http://www.youtube.com/watch?v=0Xu0f1luqM4&feature=channel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy nagyon érdekes és elgondolkodtató rész volt. Igazán örülök, hogy foglalkoznak ezekkel a témákkal is! Fontosnak gondolom, hogy minél több ember halljon ezekről a dolgokról. Tisztelem őket ezért(is) :)

      Törlés

Ezeket is ajánljuk: