2012. január 28., szombat

Káin: Egy érdekes japán szokás

http://triforcegeek.tv/wp-content/uploads/2011/11/ohaguro146.jpg

Igen igen tudom mostanában megint túl sok a japán cucc, de a múltkori cikkemben a fametszetes sorozatban valami megragadta a figyelmemet és pedig az, hogy "japán nők fogat feketítettek,,. Na ezen nem tudtam túllépni így utána kellett néznem ki a fasz és miért akarja önszántából elfeketíteni a fogait O__O. Mondjuk lehet azért vagyok ennyire megbotránkozva mert nekem kb. 6 éves koromtól 16-ig volt szabályozóm (nem vicc) és marhára féltem őket meg sokat is szenvedtem miattuk. Olyan pofám volt amin végigsöpört egy hurrikán. Na de visszatérve keresgéltem miért is csinálják a japán nők a fogfeketítést és ez ilyen szépítkezési szokás volt :O. A szokás neve simán fogfeketítés azaz:



Ohaguro

http://farm3.static.flickr.com/2065/5739990508_a4897086c7.jpg

A lányoknak 12-14 éves kora között el kellett végezni egy szertartást aminek a neve Mogi volt. Ebbe beletartozott a fogak feketítése. Az első fogaikat feketítették egy vas acetát alapú cuccal, ennek neve: vasnedv azaz tesso vagy vaskivonat: dasigane. Az igazi neve nemes fogfeketítő volt avagy: ohaguro.

http://cdnimg.visualizeus.com/thumbs/71/fa/artwork,aya,takano,japanese-71fa868502d40e3a6dae09427cd58acd_h.jpg

Később ez a fog a házas nők ismertetőjegye volt, az alsóbb osztályokban is divattá nőtte ki magát, ők akkor feketítették a fogaikat amikor teherbe estek vagy férjhez mentek. Érdekesség hogy a kitaszított emberek nem használhattak fogfeketítést sem pedig szemöldökborotválást ami az akkori korban divat volt.

http://paulhartrick.com/wordpress/wp-content/uploads/ohaguro.jpg

Az ohaguro szokása 794-1185 közé esik, ekkor agy udvarban a végletes szépség iránti vágy vette át az uralmat így mindenféle faszságot találtak ki :D. Ez volt pl a fogak feketítése is, a nő érettségének jele volt vagy éppen az hogy eladósorba lépett.

A festék a következőből állt (szerintem a végén az összetevőktől feketedtek meg a fogak O__O"): oxidált vasreszelék, tealevél, cukor (OMG) rizsnyák, ezt mind átitatták valamilyen savas és egyben büdös cuccal, ezt állandóan újra kellett csinálni mert napok alatt lekopott. Olyan volt kb. mint a mai körömlakkozás :D.

http://24.media.tumblr.com/tumblr_ln19hmLfbK1qh09kzo1_500.jpg

Érdekesség hogy a nemesek kurva sok betegséget kaptak el a válogatós kajálás miatt és nagy volt a magnézium hiány így alapból barna és sárga volt a foguk, egyesek szerint a feketére festés azért is volt hogy ezt letakarják :D. A divat abban nyilvánult meg hogy akkoriban a fehér bőrszín volt a divat és volt egy kontraszt: fekete haj, fehér bőrt és fekete fogak.

1867-ben ezt a szokást betiltották, de egyes tájakon főleg vidéken még 1926-ig élt a szokás! Ma a Kiotói hanamacsik őrzik a szokást sehol máshol sem látnia földön. amikor a nőnek ilyen foga volt nem ihatott forró italt és nem ehetett forró kajákat sem mert akkor előbb lekopott a fogakról a téma. Egy gésa emlékirataiból (nem a film XD) van itt egy érdekes részlet:

„Amikor az utolsó öt napban újra a fekete formális kimonót viseljük, a fogainkat feketére fessük. (…) Azonban ez számomra egy rémálom volt! A viaszt azelőtt kell felvinni, mielőtt megköt, de nem tapad a foghoz, ha az nem teljesen száraz. Ezért a fogaimat egy papír zsebkendővel szárazra töröltem mielőtt felhevítettem a viaszt egy öngyújtóval. Ezután az ecsettel felemeltem egy viasz csomót, elvettem a zsebkendőt a fogaimról majd azokat gyorsan bedörzsöltem a viasszal. Ezt többször megismételtem. Egy különleges ecsetet használtam a kisebb rések befestésére. Az eljárás végére a kezeimre is került a forró viaszból. Azonban ha bármit is ettem vagy ittam, a festék azonnal olvadni kezdett, ezért nem is tudtam élvezni a számomra készített sakko- ünnepi ebédet. Ma már sok maiko nem festi meg a fogát, csak az utolsó három napban. Nem ítélem el őket ezért- biztos vagyok abban, hogy régen a maikók, akik a sakko-időszakban végig ohagurot viseltek jó pár kilótól megszabadultak.”


http://www.reimeika.ca/marco/beauty/ohaguro.png

Ezeket a nőket elég sokszor kérték fel ünnepekkor és az ohaguro nagy érdekességnek számított, mindenki látni akarta és fényképet akart róla készíteni.Máshol a földön ez a szokás Kínában volt ismert és kisebb szigeteken.

http://www.matthewmeyer.net/wordpress/wp-content/uploads/2009/10/Ohaguro-bettari.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4043/4300818080_4cf78864e9.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2KlWyGctm_NPjdIBUjBJ5MXcKAAWsjsKokapj_fqzCm12YjkPxDvzXtS4YjUSVmS3-zGgzfTJjC6rI58Ezv_tBsDgIbQXEKhP6e0A1MFiHTgyXiicsmGjMtPjzvyrjxOaKchCeBiJZHlM/

http://cdn06.dayviews.com/bloglovin/8fedaf3e727e9a0fe79d3558f359221f037223cc/f/aHR0cCUzQSUyRiUyRjI3Lm1lZGlhLnR1bWJsci5jb20lMkZ0dW1ibHJfbGx3YjI1SVk3czFxYTR4dzBvMV81MDAuanBnJTNGdmVyJTNEMg==

Nos remélem ti is érdekednek találtátok most sokkal elégedettebbnek érzem magamat, hogy ezt már tudom :D

13 megjegyzés:

  1. Ez ijesztő. Mielőtt láthattam volna a cikket, már néztem az Egy gésa emlékiratait o____O (most fejeztem be :D)
    Bármilyen bizarr, nekem tetszik a kontraszt... Láttam már pár ilyesmi képet, de nem gondoltam volna, hogy kajak a Szokásuk volt befeketíteni a fogukat...

    VálaszTörlés
  2. Ajjaj, ez nagyon kemény volt. Nem akarok ítéletet mondani különféle népekről, de szerintem a japánoknál betegebb nemzet nem létezik - legalábbis így európai szemmel nézve. Hihetetlen, mire nem képesek :D Ami nálunk egyenesen torz, az náluk mondhatni a szépség jele.

    VálaszTörlés
  3. Ötéves korom óta visszatérő rémálmom, hogy kiesik az összes fogam, vagy hogy elfeketednek; úgyhogy ez most sokkolt XD
    A vicces, hogy valójában egész jól áll nekik!

    VálaszTörlés
  4. amúgy jól áll nekik, mert tudják viselni.

    de kurva nagy faszság :D:D szerencsétlenek nem tudtak enni normálisan ..:S

    VálaszTörlés
  5. -ZombieKatie:

    Jaja nekem is bejön de kurvára nem csinálnám :DDDD De jól néznek ki mert retkesen bizarr :D. Milyen szép fekete foguk van! XD

    -Lilith:

    Hát én imádom őket :D Legszívesebben ott élnék csak azt hiszem a büdös életben még csak látogatóba sem jutok el, annyi sokat adtam nekem már ebben az életben :)

    Szerintem amúgy valamiért szép XD

    -Altamira:

    Nekem is hogy kiesnek de nekem a szabályozó miatt mert minden éjjel húzta a fogaimat az a szar :DDDD

    -Neo:

    szerintem amúgy tényleg ez a durva kontraszt miatt szépek :D

    VálaszTörlés
  6. Ha egy "férfi" véleményét is figyelembe veszitek, akkor kijelenthetem, hogy NEM... nem áll jól nekik a fekete fog. Lehet csak én vagyok ennyire el Európaisodva, de nálunk a fekete fog inkább az öregség/betegség jele. Egy férfi számára inkább taszító, mint vonzó...
    Már gyermekkoromban az is sok volt számomra, hogy két óvoda pajtásomnak akik kétpetéjű ikrek voltak (fiú-lány) hasonló fog problémákkal küzdöttek. Ha jól emlékszem a foguk valami anyag miatt fekete volt, mert azzal volt kezelve. Gyerekként nem csodálkoztam, hanem inkább visszakoztam a látványtól... mind a mai napig... :/

    VálaszTörlés
  7. -Kamupók:

    Hát figyelj ha magnéziumhiány miatt barnék voltak akkor inkább nézzen így ki a foguk mint úgy :D. Nekem valamiért tetszik, annyira bizarr hogy már jó XD

    VálaszTörlés
  8. *kamupók
    szerintem csak fura a mi európai szokásainkhoz képest, bár elég butaság így széjjel baszni a fogakat meg hogy nem ehettek (nekem ez a fájó :D:D a finom kajákból nem ehettek xD ott volt előttük és nem ehettek!! >.<)

    szóval a maga módján még szép is lehetne, meg van a maga varázsa-- bár tuti az van ami meg is lett írva, hogy a rusnya fogukat takarták :D mármint el volt színeződve és hogy a sárga-barnaságot eltüntessék találták ki ezt a szélsőséges megoldást...

    *Káin
    ...ha tetszik, láthattad-olvashattad hogyan készül....XDDD
    aztán viaszolgathatod a fogad otthon! De aztán ügyeljél hogy mindenkire jó alaposan rámosolyogjál a buszon!! :DDD

    VálaszTörlés
  9. Azért elég pikáns szájszag terjenghetett egy ilyen vasreszelékes százas vigyornál. :D De ez már részletkérdés, képen igazán elragadó a kontraszt.
    Érdekes volt erről olvasni, köszi!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  10. -Zsófi:


    Amúgy pont ezen gondolkodtam mert ugye napokig vigyáztak rá :DDD Fasza lehetett XDDD

    Nincs mit, örülök neki ^^ Majd még próbálok keresni ilyen szarságokat csak nehéz rájuk akadni , ez is tök véletlenül sikerült.

    VálaszTörlés
  11. Érdekes nálunk most már a túl fehér fog a menő ott meg a fekete volt!

    Na megint tanultunk valamit :D

    VálaszTörlés
  12. Szerintem tök ijesztő. Mintha a Vasfogút látnám a James Bondból női kiadásban! Az extremitásban is megjelenhet a szépség, de ebben speciel nem. Kontraszt ide vagy oda!

    Idunlilith: Azért szerintem az osztrákok is abberáltak. Lehet, hogy a média mosta át az agyam meg előítéleteim vannak, de már tényleg kezdem azt hinni, hogy ott minden pincében fogva tartanak egy lányt!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: