Sziasztok!
Folytatom a teás cikket, remélhetőleg ma már befejezem a sorozatot, a múltkor elég rövidke volt, így pótlom a le nem írt dolgokat. Ugye volt szó a tea feltalálásáról, hogy hogy jött be Európába és milyen tévhitek keringtek róla(kenyérrel ették stb XD). Így most tovább megyünk a feldolgozásokig, meg apróbb érdekességeket fogok feltárni.
A tea feldolgozása
A leveleket leszedik és gyorsan fel kell dolgozni hogy ne hervadjanak és oxidálódjanak. A feldolgozás eltérése által lesz fekete vagy zöld egy tea.
-Fekete tea:
Itt a levelek jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül, így lesz karakteresebb íze, nincsen egyáltalán antioxidáns tulajdonsága. A fekete tea 2 féle feldolgozás szerint működik: ortodox módszer (esküszöm nem én találtam ki XD) és a morzsolt módszer. Az ortodox módszer a hagyomány kézi feldolgozást jelenti, csakis jó minőségű leveleket tartanak meg. A módszer itt teafajtánként eltér az ínyencek kedvelik ezeket a teákat. Van a fonnyasztós módszer, amikor tálcára terítik őket és ventilátorozzák. Van a sodrós módszer is, itt a levél sejtfalai felszakadnak a harmadik pedig az erjesztős módszer és van a tüzelős is. a morzsolós témát a egynejűbb minőségű teákhoz használják ilyenek a filteres teák.
-Zölt tea:
Az oxidációs folyamat rövid és antioxidáns tulajdonsága megmarad, több jótékony hatása marad a feketével szemben, kimondottan ő a gyógytea kategória.
Kínában forró vaslábasokban pörkölik a leveleket, majd megsodorják őket. A pörkölés sodrás 2x vagy többször is megtörténhet egy teánál. Japánban keverős, forró hengerben 20 másodpercig gőzölik a leveleket, szárítják és ezt 3x végzik egymás után. A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását: a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt a fekete teánál a zöld tea fanyarabb.
Osztályozás
A teának 3 csoportja van a feldolgozási folyamatoktól függ a csoportosítás. Van a zöld tea ahol minimális az oxidáció, van fehér tea: fiatal levelekből. Sárga tea: kíméletes erjedésen esik át. Van a kukicsa azaz Téli tea (télen dolgozzák fel) . Van a fekete és az oolong tea (oxidációs folyamatot a közepénél állítják meg). És a vörös tea is ide tartozik.
A második csoport a tömbteák, puer a neve. Földet jelent kínaiul, ezt a szedés után 50 év múlva lehet fogyasztani, teakockákká állnak össze az idő során. A tibetiek egész éjszakán át szokták áztatni, Kínában ez a gyógyító erejű tea.
A harmadik csoport nagyon különleges teák, ezek a hagyományos kínai gyógyítás során készülő teák. Ilyen a csung csa: féreg tea a neve. A cserje levelei helyett a magokból lesz tea.
Tea fajták
A fekete tea lehet: darjeeling, Assam , Ceylon és a többi. A zöld teák viszont megőrizték a hagyományos kínai nevüket. A fehér teák a legfinomabbak mert van egy édes utóízük. A tea kapható tiszta változatban és keverék formában is, érdekesség a teahamisítás kurva nagy probléma a piacon pl a Darjeeling tea eladott mennyisége kb. 2x-esen haladja meg évente az adott évben gyárilag készült teák mennyiségét. Érdekesség, hogy a teákba nem csak tea kerül hanem sokfajta adalék is, nekem ezek a kedvenceim, amibe találhatóak érdekességek:
-Lapsang tea pl izzó fenyő felett lett szárítva és füstös íze van
-Jázmin tea jázminvirágokkal borított teából lesz.
-Sokszor alkalmaznak: narancsvirágot, rózsát, növénydarabokat, illatos leveleket. Menta, licsi ginszeng is eléggé közkedvelt.
-Sokszor a trópusi bergamott olajával szokták az Earl Grey teákat ízesíteni. -Lapsang tea pl izzó fenyő felett lett szárítva és füstös íze van
-Jázmin tea jázminvirágokkal borított teából lesz.
-Sokszor alkalmaznak: narancsvirágot, rózsát, növénydarabokat, illatos leveleket. Menta, licsi ginszeng is eléggé közkedvelt.
-Vannak főszeres teák (chai) amiket édes fűszerekkel szoktak ízesíteni: gyömbér, kardamon mag, fahéj, bors, szegfűszeg, babérlevél, szerecsendió
-Mongolok kedvenc itala a sós tea.
Tea szertartások:
Gondolom az európai módszert mindenki ismeri, kibontjuk a filtert, vizet forralunk, beletesszük a cukort, tejszínt, mézet vagy citromot oszt kész! :D
A normál módszer hogy a kanna aljában helyezzük el a leveleket és arra öntünk forró vizet, 5 perc után ki kell venni a leveleket a kannából mert szar ízű lesz. Vagyis ilyenkor lesz keserű íze és akkor a koffein hatása is kimegy!!! A zöld teákat kizárólag csak fél percig szabad áztatni! A kínaikat a főzéshez 2 kannát használnak, az első kanna giccsmentes kő kanna, vagy agyag kanna. A felszolgáláshoz szoktak porcelán kannát hazsnálni(átöntik a levél mentes kész teát a porcelánba) mert az szép és tartja a hőt is.
A fekete teákat lehet 100c fokkal leforrázni míg a zöldeket nem szabad! Mivel a magas hőmérsékleten az antioxidáns tartalom megsérülhet. Sok teázó azt mondja a teát nem szabad megkeverni amíg ázik mert ott is sérül a levél és rossz íze lesz és elmennek belőle az élénkítő anyagok! A filtert ezért sem szabad megfacsarni, nem attól lesz erősebb a tea ha jól szétáztatjuk és kicsavarjuk, hanem a több tealevéltől.
Ízesítő: cukor, méz, citromlé, citromsav, bor, konyak, pálinka, rum, vaj és tej. A tejszínt állítólag nem szabad használni mert nagyon megerősíti a tea aromáját, bár én kimondottan szeretem azt! :) Amikor a tejjel fogyasztás történik a tejet kell előbb a bögrébe önteni és arra teát, fordítva nem szabad. Szeszes italt kis mennyiségben és fogyasztás előtt kell belerakni.
A normál módszer hogy a kanna aljában helyezzük el a leveleket és arra öntünk forró vizet, 5 perc után ki kell venni a leveleket a kannából mert szar ízű lesz. Vagyis ilyenkor lesz keserű íze és akkor a koffein hatása is kimegy!!! A zöld teákat kizárólag csak fél percig szabad áztatni! A kínaikat a főzéshez 2 kannát használnak, az első kanna giccsmentes kő kanna, vagy agyag kanna. A felszolgáláshoz szoktak porcelán kannát hazsnálni(átöntik a levél mentes kész teát a porcelánba) mert az szép és tartja a hőt is.
A fekete teákat lehet 100c fokkal leforrázni míg a zöldeket nem szabad! Mivel a magas hőmérsékleten az antioxidáns tartalom megsérülhet. Sok teázó azt mondja a teát nem szabad megkeverni amíg ázik mert ott is sérül a levél és rossz íze lesz és elmennek belőle az élénkítő anyagok! A filtert ezért sem szabad megfacsarni, nem attól lesz erősebb a tea ha jól szétáztatjuk és kicsavarjuk, hanem a több tealevéltől.
Ízesítő: cukor, méz, citromlé, citromsav, bor, konyak, pálinka, rum, vaj és tej. A tejszínt állítólag nem szabad használni mert nagyon megerősíti a tea aromáját, bár én kimondottan szeretem azt! :) Amikor a tejjel fogyasztás történik a tejet kell előbb a bögrébe önteni és arra teát, fordítva nem szabad. Szeszes italt kis mennyiségben és fogyasztás előtt kell belerakni.
Japán teaszertartás
Japánban külön ceremóniája van a felszolgálásnak és fogyasztásnak, azért írok erről mert talán ez ugrik be mindenkinek a legelőször. 12. században a kínai zen buddhizmus megjelenésével köthető össze, a japán olyanok olyanok mint a görögök a rómaikkal, hogy mindent lenyúltak kínáról. Pl a sushit is Kínában nyomatták és a japánok vették át. Egy buddhista pap kínai tapasztalatai alapján fontos infókat írt le hogy kell a teával bánni. Ez a ceremónia a vendéglátó és a vendégek közt szokott zajlani.
Tea ami nem is tea
Sok növény van ami tea néven fut de köze nincs a teacserjéhez ilyen pl a Maté, ez egy tea szerű cserje ami koffeinben gazdag főzetet ad. Rooibos is egy különálló növény amit megfőznek az emberek. A mézbokor a Rooibossal rokon, édesebb ízű variáció. Ilyen a hibiszkusz is, számos gyógyhatása van, rengeteg gyümölcstea alapjában van benne, nyáron a melegben ha isszuk csökkenti a testhőmérsékletet azaz hűtő hatása lesz. Segíti az emésztőrendszert, gyógyítja a köhögést, torokgyulladásra is gyógyszer. Magas a c-vitamin tartalma. Érdekesség még, hogy a gyümölcstea sem egy típus, hanem közös elnevezése egy főzetnek. Ezek növényi levelekből vannak amik közé gyümölcsdarabokat tesznek. a csipkebogyó tea is ide tartozik és a gyógyteák is amik gyógynövényekből készülnek el.
Már több teaházról is írtam kritikát, így aki jó teahazákat akar érdemes a régebbi cikkeket elolvasnia.
-Érdekes linkek:
-Tealap
-Nagyon király teavásárlós oldalMár több teaházról is írtam kritikát, így aki jó teahazákat akar érdemes a régebbi cikkeket elolvasnia.
-Érdekes linkek:
-Tealap
-Rengeteg teaszertartás van leírva szóról szóra, nem másoltam innen mert érdemes elolvasni az egész oldalt annak, akit érdekel!
Remélem tetszett a cikksorozat, ezzel le is zárom a teamizériát! :)
narancsvirágtea!!! :'O óóó az a kedvencem!!!!!!
VálaszTörlésa legfurább meg a diófalevél tea volt amit ittam..
tejjel meg tejszínnel még nem ittam- nem mertem..:D
a gyümölcsteák a legjobbak meg a fehér teák..a zöldet valahogy nem csípem annyira, a feketét meg megutáltam...az earl gray-az meg egy szar..gyerekkoromba azt kaptam sokat citrommal :S:S fuj
bassza meg...itthon most csak olyan teák vannak amiket nem igazán szeretek!!! kifosztottuk a teásszekrény javát :D:D
-Neo:
VálaszTörlésSajna olyat még nem ittam, de ha jó akkor kipróbálom :O.
amúgy a tejes az fosatós eléggé XD Jaja nálunk is elfogyott most eléggé mert kiiszom mindig a jókat Mátéval XD
Káin:
VálaszTörlésnem azt mondtam hogy jó, hanem a legfurább amit ittam....XDDD
kurva szar volt, de meg volt a maga varázsa :D
nyáron ittam 40 fokba és izzadtam mint a szar tőle és egy marék szárított diófalevelet forráztak le nekem :D ez fesztiválon volt anno ilyen zöld pontban ahol 90 Ft-ért minden kurva anyámat leforráznak neked és megihatod :D na jó nem de kurva sok féle teájuk van és mind természetes alapanyagú, ágas bogas bokros növényes szarok :D
amúgy keserű volt :D