2012. szeptember 13., csütörtök

nE0.cRYsis: Fiatal tehetségek I.: Interjú a RIKOV- val



Sziasztok!





Rég nem találkozhattatok ilyen jellegű poszttal az oldalon, ahol kreatív fiatalokat, alkotóművészeket, tehetségeket mutatunk be nektek! 


Így ma két fiú saját kezűleg gyártott, újrahasznosított alapanyagokból készült kiegészítőit ismerhetitek meg, amik között keresve sem találnátok két egyformát!


Riport Richard-dal alkotásról, alapanyagokról, jövőképről.


"Annak készítünk kiegészítőket, aki különlegesnek érzi magát és ki akar emelkedni a tömegből azzal, hogy olyat hord, amit nem lát másokon az utcán."





RIKOV- honnan eredeztethető ez a név?

A Rikov márkanevet ketten találtuk ki, a Richard és Yakov nevekből áll össze.



Mióta foglalkozol saját készítésű kiegészítők kreálásával?

2011 októberében kezdtük el.



Ha jól látom, legfőképpen újrahasznosított elemeket használsz- hol szerzed be ezeket?

Alkotóelem lehet elromlott elektronikai készülékek alkatrészei vagy kidobásra szánt anyagok is. Ez lehet például áramköri lap vagy akár régi textil. Ezeket az anyagokat főleg lomtalanításról vagy barátoktól ismerösőktől szerezzük be. De előfordul, hogy speciális gyurmával is dolgozunk, ezekből készülnek steampunk koponya kulcstartóink.







Mit gondolsz a steam- és cyberpunk szubkultúrákról? Nem egy kiegészítő akár ezen kultúrák kedvelőinek csemegéje is lehetne...

William Gibson, aki lényegében megteremtette ezeket a szubkultúrákat Neurománc illetve a Gépezet című regényeivel, Yakov kedvenc írója kiskora óta. 

A cyberpunk egy orwelli disztópikus jövőképen alapul részben  Isaac Asimov részben Philip K. Dick gondolatait továbbszőve, ahol a XXI. században az emberiség túlzsúfult nagyvárosokban él egymástól elzárkózva, jóformán csak a kor "internete", a mátrix virtuális valósága köti őket össze. Az emberek életét olyan mértékben határozza meg a számítástechnika, hogy gépeket építtetnek a testükbe, hogy lépést tudjanak tartani a rohanó világgal. Ennek a lehetséges jövőképnek, ami nagyjából az 1980-as években kezdett el kikristályosodni, jelmondata a következő: "hi tech, low life". 


Áramköri lapokkal megspékelt, egyedi gyűrűink, koponyás kulcstartóink készítésekor merítettünk a cyberpunk érzésvilágból. 



A steampunk teljesen más: egy alternatív, "sosemvolt" jövő, ami azt a kérdést latolgatja, vajon milyen lenne a világ, ha már a viktoriánus kor Angliájában feltűntek volna a modern technika mai eszközei. Így ebben az alternatív valóságban bizarr elegyet alkot a poros-kormos XIX. századi múlt és a hi-tech, információzabáló jövő. 
A steampunk szubkultúra jóval kontrasztosabban, szembeötlőbben jelenik meg, mint a cyberpunk. Van egy réteg, akik közösséget alkotnak, szívesen öltöznek steampunk ruhákba, készítenek vagy vesznek ilyen cuccokat, összejövetelekre járnak, ahol hasonszőrűekkel találkoznak. 





Formák, színek, anyagok, elemek. Melyek jellemzik leginkább a végeredményt? 

Olyan alapanyagokból dogozunk amivel nehéz két ugyanolyat találni, a formavilág nagyon változatos. Mivel főleg áramköri lapokkal dolgozunk színben a zöld dominál, de előfordul a kék vagy a fekete is. Ujabban bőrrel is dolgozunk, ezek közül inkább a barna vagy a fekete szín a jellemző. 






Kiegészítőket rendelésre is gyártasz, vagy kész termékek közül lehet válogatni? 

Olyan anyagokból dolgozunk amiből sajnos nem tudunk utángyártani, két ugyanolyan termékünk nincs. Rendelésre ritkán készítünk, de minden elképzelésnek, tervnek nagyon örülünk, szeretjük a kihívásokat.





Milyen jövőbeli elképzeléseid, céljaid, célkitűzéseid vannak? Miket teszel ennek érdekében? 

Szeretnénk, ha a jövőben minél többen ismernék meg a Rikovot, itthon és külföldön egyaránt. Szeretnénk, ha a kínálat egyre több termékkel, és ruhaneművel is bővülne. Ennek a technikai feltételei egyelőre szűkre szabják a lehetőségeket, de amint a Rikov egyre ismertebbé válik, úgy növekszik a lehetőségek száma a kínálat bővítését illetően is. 





Hogyan látod az eddigi RIKOV eltelt éveit - mennyire volt nehéz, avagy könnyen mentek-e a dolgok?

Sajnos azt kell mondanom, hogy az embereknek egyre nehezebb az anyagi helyzete, és kétszer is meggondolják, mielőtt kiadnának bármire is. Ezért a mi helyzetünk sem könnyű. Ezzel együtt, szerencsére sokan vannak, akik szívesen hordják a Rikov cuccait. 




Mi a személyes kedvenc darabod és miért?

Kedvencem egy medál, ami egy lomtalanításkor utcára dobott kandallóóra óraszerkezetének alkatrésze volt. A VII. kerületi Király utcánál zsákmányoltuk. Amint megláttuk, helyben szét is szedtük az órát, hogy mi lelhető benne. 
Ez a cucc az első darabjaink egyike. 

Richard kedvenc darabja és
a RIKOV első alkotásainak egyike







Te magad szoktad viselni a saját termékeidet?

Persze, és munkatársaim, ismerőseim körében is nagy népszerűségnek örvendenek




Van valami szlogened, vagy esetleg lenne egy pár mondatos rövid ajánlód, miért érdemes a RIKOV kiegészítőket hordani?

Annak készítünk kiegészítőket, aki különlegesnek érzi magát és ki akar emelkedni a tömegből azzal, hogy olyat hord, amit nem lát másokon az utcán. 



Köszönöm a válaszokat Richard, és kedves olvasók remélem nektek pedig elnyerte a tetszéseteket a RIKOV termékek sokszínűsége! 



További sikeres kreatívkodást kívánok
Richard- nak és Yakov-nak!


A két fiút ITT  találjátok meg a facebook-on, érdeklődhettek és persze jóval több képet is láthattok a termékekről - valamint nyugodtan lájkoljátok az oldalukat- biztosan örülnének neki! :) 


Remélem hamarosan újabb fiatal tehetségeket mutathatok be itt nektek oldalunkon!



3 megjegyzés:

  1. Nekem személy szerint a legtöbb darab tettszik. Szeretem az egyedi dolgokat. Nekem is a "Richard kedvence" tettszik a legjobban. Sok sikert fiuk!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis darabok. Különösen tetszik, hogy újrahasznosítottak. Egy nagy kalappal!:)

    VálaszTörlés
  3. Na kérem!
    Richard kedvence tényleg megnyeri mindenkinek a tetszését, tagadhatatlan. A centi vagy mérőszalagból készült kis táska/tárca és a retro függönyökből készült torna vagy hátizsákok is jópofák, meg a fogaskerék fülbevalók is eszméletlenek, de a gyűrűk... Nagyon szélesek, így a képek alapján. Részemről a klasszikus gyűrűformákat szeretem nézni, amiknek a "díszítése" nem szélesebb, mint maga a karika. Szerintem sokan vannak így ezzel, mivel az olyan díszek amik egynél több ujjat fednek le nem praktikusak és könnyen beleakadhatnak bármibe. Láttam már olyan női órát aminek a számlapja nem volt nagyobb, mint egy szimpla kővel díszített gyűrű. Olyan díszeket kéne használni.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: