2012. szeptember 8., szombat

Creeper: Mítoszok nyomán - Mumus

Sziasztok 

A legtöbb gyermek fél a sötétben. Többek közt a magyar nép hiedelemben találkozhatunk egy lénnyel aki épp a sötétben lapul, az ágyad alatt bujkál és a szekrényben várakozik. Ő pedig a mumus vagy más néven a bubus. A köz nyelvben a  felnőttek előszeretettel riogatják a  porontyokat ezzel a mese lénnyel. "Edd meg fiam  mert elvisz a mumus" vagy "Viselkedj mert este elkap a mumus" stb. Gondolom sokatoknak ismerősen csengnek ezek a mondatok.

De vajon mi ez a mumus, hogyan írta be magát a hiedelembe és vajon tényleg csak mese?



A mumus szó eredete és kialakulása ismeretlen feltételezik hogy hangutánzó szó lehet. Így persze, maga a mítosz keletkezésének idő pontja és körülménye is tisztázatlanok maradtak. E lény a hiedelmekben egy rossz indulatú szellem aki gyermekeket büntet meg illetlenségéért, neveletlenségéért. Ebben az értelmezésben persze célszerű azt gondolni, hogy őseink kifejezetten erre a célra alkották meg a mumust. Az ijedtség valamint a félelem jó tanár és így a kis lurkók könnyebben rávehetők a szófogadás mesterségére. Ellenben, - legalábbis szerintem - eléggé morbid dolog a félelemre alapozni a nevelést. Amennyiben pedig feltételezhetjük, hogy a mítosz több száz éves akkor talán alaptalan is. Ugyanis az emberek pár száz éve még tanulatlanok és mérhetetlenül babonásak voltak. Életüket ezek a babonák irányították. Ekkor még nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is borzongtak a sötétben, napnyugtakor bezárkóztak és elbújtak a kinti sötétségtől. 
Más helyeken a mumust gyermek evőként említik, elrejtőzik a szobában és éjszaka felfalja az alvó, mit sem sejtő gyereket. 


Bár a legenda területenként változik, de a sötétséggel való kapcsolat a legtöbb esetben megvan. A lény néhol hímnemű még máshol nőnemű. A nagyvárosokban zsákos emberként is emlegetik, aki éjszaka az utcákat hatalmas zsákjával járja, hogy beleférjen számos kisgyerek aki késő estig ébren maradt. Aztán az összegyűjtött gyerekekkel mindenféle borzalmas dolgot művel, valami sötét és visszataszító helyen. Az USA néhány államában úgy tartják a mumus kapargatja az ablakot, míg Írországban a tündérek egyik mocsárban lakó fajtájának tekintik akik gyermekeket rabolnak el.

A mumus mítoszának talán tökéletes táptalajul szolgált a Shtriga legendája. Bár sok dologban különböznek egymástól mégis abban azonosak, hogy javarészt gyermekekkel táplálkoznak. A Shtrigával az Odaát című sorozatban is találkozhattok, valamint a sorozat következő részében erről a lényről lesz szó.

 

De térjünk vissza a mumusra. A magyar ősi hit világ számos mese lénnyel szolgál. A kereszténység felvétele előtti rengeteg entitás között a mumus is meglapul és néha lidércként is emlegeti. 
Annak ellenére, hogy a mumus hatalmas népszerűségnek örvend, - és ez a múltban sem volt máshogy - szinte sehol sincs alaki ábrázolása, leírása. Bizonyos elméletek szerint pontosan azért nem ábrázolják, mivel a mumus a rettegés amorf megtestesülése, így mindenki másmilyennek látja. 


Talán a mumus külsejét eddig csak a horror királya Stephen King vetette a papírra, A Mumus című novellájában. Itt Madárijesztő-fejű, hosszú karmú, fekete nyálkás valaminek írja le és Bubusnak nevezi. De a híres fantázia birodalom, Korongvilág megalkotója, Terry Pratchett is felvonultatja a lényt repertoárjában. Mind e mellett pedig számos film, sorozat és mese közkedvelt karaktere. 



Spirituális szempontokból talán hitelt érdemel a bubus alakja. Ugyanis, ha valamihez elég erős hit és mellette a féktelen rettegés társul az könnyedén manifesztálódhat. A mumus legendája pedig, teljesen beépült mindennapjainkba. Így talán ez az öreg szellem, egyes helyeken valóban az ágy alatt vagy a szekrényben bujkál... Tehát elalvás előtt érdemes ezeket ellenőrizni...

14 megjegyzés:

  1. jaja, sok minden van a sötétben, ami jó lenne ha nem lenne inkább sem ott sőt inkább sehol sem! :D

    Én várom a Shtrigát!!!

    Magyar hiedelemben például ott volt a rézfaszú bagoly!! Nagyanyám mondta, hogy elvisz a rézfaszú bagoly???? Sohasem értettem, hogy miért van réz fasza és mit a fenét kezdjek egy rézfaszú bagollyal? Meg miért kellett volna ettől félnem? Jól megb*sz vagy mi?

    Bár amikor este a kertben feküdtem a vízben (vidéki gyerek szórakozási sötétben), akkor mindig éreztem, hogy figyelnek és figyeltek is néha dolgok, de egyik sem a rézfaszú bagoly volt! :D

    Creeper légyszi a Shtriga után írjál már cikket a rézfaszú bagolyról...vagy majd lehet én, nekem való perverz téma :D de szivesen átadnám inkább a lehetőséget e legendás lény felé, ez a te asztalod úgyis! xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos igen, a nagyanyáink idejében még nyüzsögtek éjjel a rézfaszú baglyok. De ez a faj hamar kihalt mikor is ez első fém és vas beváltók megnyíltak, valamint egyes embercsoportok fene mód elszabadultak.

      Arany szabály, ha úgy érzed nem vagy egyedül, esetlegesen azt érzed, hogy valaki figyel, az általában azért van mert nem vagy egyedül és valaki, vagy valami figyel.
      A sötétségben pedig úgy ahogy mondod hemzsegnek a dolgok.

      Törlés
  2. ,,A mumus egy olyan lény, ami azt az alakot veszi fel, amitől a vele találkozó legjobban fél. A varázslat ellene Commikulus (a könyvben Commikulissimus), közben arra kell gondolni, hogy mi tehetné viccessé a mumust, és a varázslat kényszeríti ennek megjelenítésére. A mumust a nevetés üldözi el. Ha egyszerre többen veszik körbe, összezavarodik és akkor a legkönnyebb elpusztítani."
    Problem? .DD

    Engem sosem riogattak ilyennel. Riogattam én magam eleget XD PL: Ha éjjel kilóg a kezem vagy a lábam a takaró alól akkor valami biztos elkapja vagy levágja XP

    Egy volt gimis osztálytársam viszont anno bevallotta, hogy fél az ágya alá nézni, meg mindig jó messziről mászik bele... Tudja hogy nincs ott semmi de mégis. Kérdezte valaki, hogy akkor miért nem meri megnézni? Erre a csajszi : Mert félek, hogy tévedek...

    Odaát *.* A manifesztálódásról a Pokol tanyás rész jutott eszembe mikor, Sam mondja hogy annyian hittek a ..legendában" hogy valóra vállt, mire jön Dean jogos kérdése hogy akkor a Mikulás miért nem kelt életre? Hiszen benne még többen hisznek. (Ezen én is elgondolkodtam :D)

    Drachen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bezony ám, hogy ez eddig nem jutott eszembe. A jó öreg varázslat... :D

      Nekem is volt olyan ismerősöm aki szó szerint ugrott az ágyába. Milyen érdekes, hogy biztonság érzetet kelt a takaró és az ha az ágyban a fal felé húzódik az ember. pedig... ha valaki bántani akar az falastól, takaróstól, ágyastól kitép a francba...

      Hát talán a Mikulásnak azért nem kell manifesztálódnia mert egyszer már élt és így akár történelmi személyiség mintsem mese lény. Oké oké sok mesés tulajdonsággal ruházták fel de akkor is az alapja egy ember volt aki élt. Szóval én hiszek mondjuk Nagy Sándorban, mint ahogy majdnem minden ember elhiszi, hogy létezett, mégsem támad föl. Persze ez egy nagyon hülye magyarázat de jobban nem tudom leírni. :D

      Törlés
  3. Az kimaradt a cikkből hogy ámérikába boogie man-ként emlegetik és többen is vannak! A céljuk pedig valójában nem más mint eltakarni a napot egy baszom nagy diszkógömbbel és táncolni örökké az utcákon Abba és más diszkószámokra xDDD
    Egyébként ezen kívül még van egy pankrátor is aki eme nevet viseli és bizony nem véletlenül :D

    Uncsitesómékat pl azzal riogatta az öreganyjuk hogy a padláson rejtőzik a böbös vagy göbös már nem emlékszem rá pontosan :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább a pokol, mint az Abba!:D

      Törlés
    2. igen, a boogie man. Bár szerintem minden ország és népe máshogy hívja őket, de ugyanúgy mumus.

      göbös...már hallottam, de lehet valamivel kerülöm xD biztos a bögyös büdös dögös göbös lakott a padláson és a nagypapa fényezte rajta a rézfaszú baglyát!! :'D

      Törlés
    3. mármint nem "valamivel kerülöm" hanem KEVEREM!! xD bár így sem rossz...

      Törlés
  4. Ovis haverom a szekrényszörnytől fosott nagyon. Én meg a szellemektől, emlékszem mindig a falnak fordulva, felhúzott lábakkal aludtam. Mondjuk én szinte mindentől féltem.:)
    Erdélyben asszem a prikuliccsal ijesztgetik a gyerkőcöket. Nekem a mumusról a Micimackó eszembe, emlékszem az egyik részben (a sorozatra gondolok) mintha arra vadásztak volna.

    Jön a részfaszú bagoly, sálálálálálá!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igeeeeeen, bakker pedig tudom a szöbvegét egy ilyen lila elefánt vagy mi a fene volt...xD néha csak úgy szoktam énekelni és mindig gondolkozom miben is volt!! xD

      Törlés
    2. Vuclik és muclik, apák és cukák, előbbi néven a sorozatban, utóbbi néven meg az egész estésben, itt a régi alapfilmre gondolok.
      Itt a nóta is, méz áztatta pszichedelikus dumbóorgia, ha mondom!:D
      http://www.youtube.com/watch?v=BA7zkWi6OlE

      Ha meg a rézfaszú bagolyra gondoltál akkor: WTF is lila elefánt?:P

      Törlés
  5. Majdnem mindenkit riogatnak valamivel... de minek? Aztán ha majd a szerencsétlen gyerek nem tud aludni akkor megy a magyarázkodás... Valakit meg nem kell ijesztgetni magától is retteg valakitől, főleg ha még látni vagy érezni is vél valakit.

    VálaszTörlés
  6. engem avval ijesztgettek hogy jön a cigány és elvisz... XD

    VálaszTörlés
  7. Igen, a sötét nem jó barát...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: