Üdv mindenki!
Mivel volt teás cikkem arra gondoltam kávés is lehetne, vagyis igazából érdekel a kávé története mert kiskorom óta rá vagyok kattanva , így akkor összekötöm a kellemeset a hasznossal: írok róla cikket :D. Szóval lesz egy kis kávétörténelem és mindenféle érdekesség, remélem jó sok anyagot fogok találni :3 Szeretnék a tévhitek végére is járni, hogy akkor most egészséges-e vagy sem , mert erről is állandóan rémhírek keringenek, hogy mit okoz és mit nem, de kezdem inkább az elején:
Szerintem nincs olyan ember aki ne tudná mi a kávé, koskoromban a Garfield magazinban láttam először, aztán anyunak amikor már kb. tudtam gombokat nyomkodni minden reggel vinnem kellett az ágyába hétvégén egy csészével :D.
Amikor 12-13 éves lettem orvosi rendeletre felírták a napi 1-2 kávét mert nem tudták mitől fájt a fejem(állítólag a 3. szemem miatt fájt de olyan szarul voltam hogy az orvos kínjában azt mondtam igyak kávét és attól fasza lesz minden :D). Nos jobban nem lettem, de rászoktam. Ma már napi 3-4 kávét iszom (van amikor csak kettőt) vagy ha nincs is meg a 3-4 kávé akkor valami taurinos löttyöt nyomok így tartom fent az életfunkcióimat mert ha nem innék már szarni sem tudnék magamtól :Đ. Tudom ez igen fontos információ a cikk szempontjából, de bizony ennek is utána fogok nézni hogy testi vagy lelki függőség miatt alakult -e ki az hogy amíg nem ittam kávét nem tudok budira menni vagy sem. (Nem csak én vagyok ezzel).
A kávé élvezeti cikknek számít és egy cserjének a termése ami az örökzöldek csoportjában terem. A kávénak a bab részét azaz a kávébabját dolgozzák fel, élénkítő hatással bír. A fő hatóanyag itt a koffein, van csökkentett koffeintartalmú kávé is de állítom károsabb mint az eredeti mert vegyipari szarságokon megy keresztül. A koffeinmentes kávé neve: decaf.
A kávé szó állítólag etiópiai Kaffa szóból származik és állítólag innen vitték Jemenbe, egy másik felvetés szerint a kávé szó arab: kahwa szóból származik(a mi kávé szavunk is ebből jön) ami viccesen bort jelent :O. a 16. században az araboknál már a kahwa a kávét jelentette.
Több legenda is fűződik ahhoz, hogy miként jöttek rá a kávé serkentő hatására, az egyik szerint egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel a dolgot, Kr.e 300-ban. a kecskék piros bogyót ettek utána hiperaktívakká váltak :D. Ezt elmesélte egy szerzetesnek akik pörköléssel fasza italt készítettek belőle. (Innen a sok táncoló kecskés kép de erről bővebben írok a következő részben meg a szarás és a kávé kapcsolatárról is XD)...
Másik verzió szerint Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét orvosságként használta ahogy Avicenna is. Egy biztos: a 15. században már fixen létezett Jemenben szufi szerzetesek tolták akik amúgy is pörögtek mindenféle tudatmódosító szartól és innen terjedt el az átlagemberek közt.
A magyaroknál ismert fekete leves kifejezés a 17. századból jön, váradi pasa Thököly Imrét magához csalta egy ebéd ürügyén mert el akarta fogatni, ebéd után gyorsan húzta volna el a csíkot mert érezte szar van ap alacsintában, de így szólt a pasa:
„Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”
Megitta a kávét és utána láncra verték (de legalább ivott egy kemény kávét XD). A középkori Magyarországon a kávé a török étkezés egy része volt.
A legismertebb hatóanyaga ugye nem kérdés hogy a koffein. Ezt a tea és a kakaó is tartalmazza, sőt a kóladió is! Fokozza a szívműködést, anyagcserét tehát ezért szarunk tőle vimes-doboznyi adagokat! :D (szűkíti a bélben lévő ereket azt is olvastam nem tudom köze van- e a kakiláshoz de biztosan XD).
Hangulatjavító, álmosságot javít, gyorsítja a gondolkodást, de ez a gyors tendencia nagy csökkenést okoz, ez az amikor megiszom egy kávét és szarabbul érzem utána magamat mielőtt megittam (ezért kell inni még egyet :'D). Érdekesség, hogy a kávéfogyasztás utána test MINDEN szövetében ki lehet mutatni a koffeint. 30 percig hat és lassan csökken. 300 mg fölött kézremegést okoz és szívtáji nyomást. Sok sav van benne ezek befolyásolják az ízvilágot.
Elég nagy nemzetsége van de csak két fajtából lehet kávét készíteni, coffea arabica-ból és a coffea robustából. Ez a két faj totál eltér, arabica jobb kávét ad de sokkal igényesebb mint a másik és több vele a macera. Ahhoz hogy jól érezzék magukat 900 méter feletti trópusi terület szükséges, egyenletes csapadékmennyiség, termékeny talaj 15-24 fok közötti hőmérséklet. Arabicából jön a kávé 75% a másik pedig olcsóbb és igénytelenebb kávét termel.
A szüretelés kézzel történik, csak akkor lehet leszedni ha a mag már piros. Van száraz és nedves eljárás is, ahogy tisztítják ezt azonnal kell mert nem tárolhatóak a bogyók. a magokat általában 4 hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológéppel leválasztják a húst a szemről. Az elefántcsontparton a magukat elássák egy évre így szokták a hántolást kikerülni.
Miután leválasztották a húst a babról egy speciális anyagban mossák majd 2 hét újabb szárítás következik. A legutolsó állomás a pörkölés, a végén derül ki a minőség és hogy milyen íze lett, ez az illatanyagoktól is függ.
Brazília a legnagyobb termelő, India csinálja a ,legjobb minőségű robusztát. Etiópiában van a legdrágább kávé a bluemonte
Az első kávéházak Isztambulban alakultak ki 1550-ben , nagyon nagy népszerűségre tettek szert így egyre több nyílt. Európába csak a 17. században lett szokás a kávézás, a legelső ház 1624-ben Velencében nyílt meg: La Bottega del Caffé. akkoriban voltak kizárólag a főzésre szakosodott felszolgálók: barista néven futottak.
Sok tévhit létezik pl emlékszem anno amikor nekem adták csomóan ugattak milyen egészségtelen, holott kifejezetten jól hat a pubertásokra!!!
b.) Kotyogós/filteres főzés: a kotyogó az egyik legelterjedtebb főzési módszer, a víz alulra kerül és fülé egy szűrőben van a kávé. A forró víz átmegy a rétegen és kioldja a kávéból a hatóanyagokat és aromákat. Neve onnan jött hogy a cső amiből kijön kotyogó hangot ad (ki gondolta volna húbameg :O) . Mivel ez a módszer nagy nyomással működik a kávé is erősebb, nagyobb koffeintartalommal bír!
c.) Fileteres főzés: Filterbe tett kávét forró vízzel öntenek nyakon ez gyengébb kávét eredményez a kotyogónál.
d.) Presszókávé: Eszpresszó az eredeti neve az előbbi csak rövidítés. Akkor beszélünk erről, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. (Igen ez crtl c ctrl v volt XD) Az eredmény 25-35 ml főzet. A legrövidebb ebből a fajtából a ristretto ez utána lungo következik. Ezek a cappucino és macchiato és latte macchiato és még sorolhatnám miknek az alapjai. A jó capuccino ismérvéje hogy 4mm vastag a hab ami nem esik össze és sokáig ottmarad.
e.) Instant kávé: ez az azonnal oldódó kávé kb. a zacskós levessel vetekszik a funkciója. 100% kávéból van ha minden igaz, úgy készül hogy a kávét jéggé fagyasztják majd apróra darálják speciális hűtött gépekkel. Utána vákuummal porlasztják és kipárolog belőle a víz, így lesz por.
f.) Cappucino: krémes espresso habosított tejjel. egy rész kávé és egy rész tejből áll, igazából tejhabból. A név eredete: Csuklya vagy fejrevalóból ered (mindig is éreztem hogy kapucni! XD). Ez a kapucinusok viseletének tartozékára utal, hogy ez a kettő hogy köthető össze nem vágom :(.
A Kávé
Szerintem nincs olyan ember aki ne tudná mi a kávé, koskoromban a Garfield magazinban láttam először, aztán anyunak amikor már kb. tudtam gombokat nyomkodni minden reggel vinnem kellett az ágyába hétvégén egy csészével :D.
Amikor 12-13 éves lettem orvosi rendeletre felírták a napi 1-2 kávét mert nem tudták mitől fájt a fejem(állítólag a 3. szemem miatt fájt de olyan szarul voltam hogy az orvos kínjában azt mondtam igyak kávét és attól fasza lesz minden :D). Nos jobban nem lettem, de rászoktam. Ma már napi 3-4 kávét iszom (van amikor csak kettőt) vagy ha nincs is meg a 3-4 kávé akkor valami taurinos löttyöt nyomok így tartom fent az életfunkcióimat mert ha nem innék már szarni sem tudnék magamtól :Đ. Tudom ez igen fontos információ a cikk szempontjából, de bizony ennek is utána fogok nézni hogy testi vagy lelki függőség miatt alakult -e ki az hogy amíg nem ittam kávét nem tudok budira menni vagy sem. (Nem csak én vagyok ezzel).
Az eredet és más általánosságok
A kávé élvezeti cikknek számít és egy cserjének a termése ami az örökzöldek csoportjában terem. A kávénak a bab részét azaz a kávébabját dolgozzák fel, élénkítő hatással bír. A fő hatóanyag itt a koffein, van csökkentett koffeintartalmú kávé is de állítom károsabb mint az eredeti mert vegyipari szarságokon megy keresztül. A koffeinmentes kávé neve: decaf.
A kávé szó állítólag etiópiai Kaffa szóból származik és állítólag innen vitték Jemenbe, egy másik felvetés szerint a kávé szó arab: kahwa szóból származik(a mi kávé szavunk is ebből jön) ami viccesen bort jelent :O. a 16. században az araboknál már a kahwa a kávét jelentette.
Több legenda is fűződik ahhoz, hogy miként jöttek rá a kávé serkentő hatására, az egyik szerint egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel a dolgot, Kr.e 300-ban. a kecskék piros bogyót ettek utána hiperaktívakká váltak :D. Ezt elmesélte egy szerzetesnek akik pörköléssel fasza italt készítettek belőle. (Innen a sok táncoló kecskés kép de erről bővebben írok a következő részben meg a szarás és a kávé kapcsolatárról is XD)...
Másik verzió szerint Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét orvosságként használta ahogy Avicenna is. Egy biztos: a 15. században már fixen létezett Jemenben szufi szerzetesek tolták akik amúgy is pörögtek mindenféle tudatmódosító szartól és innen terjedt el az átlagemberek közt.
(tudom guszta kávékról kéne képeket kitennem de nem tudok leszállni a táncoló kecskékről XD)
A magyaroknál ismert fekete leves kifejezés a 17. századból jön, váradi pasa Thököly Imrét magához csalta egy ebéd ürügyén mert el akarta fogatni, ebéd után gyorsan húzta volna el a csíkot mert érezte szar van ap alacsintában, de így szólt a pasa:
„Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”
Megitta a kávét és utána láncra verték (de legalább ivott egy kemény kávét XD). A középkori Magyarországon a kávé a török étkezés egy része volt.
A legismertebb hatóanyaga ugye nem kérdés hogy a koffein. Ezt a tea és a kakaó is tartalmazza, sőt a kóladió is! Fokozza a szívműködést, anyagcserét tehát ezért szarunk tőle vimes-doboznyi adagokat! :D (szűkíti a bélben lévő ereket azt is olvastam nem tudom köze van- e a kakiláshoz de biztosan XD).
Hangulatjavító, álmosságot javít, gyorsítja a gondolkodást, de ez a gyors tendencia nagy csökkenést okoz, ez az amikor megiszom egy kávét és szarabbul érzem utána magamat mielőtt megittam (ezért kell inni még egyet :'D). Érdekesség, hogy a kávéfogyasztás utána test MINDEN szövetében ki lehet mutatni a koffeint. 30 percig hat és lassan csökken. 300 mg fölött kézremegést okoz és szívtáji nyomást. Sok sav van benne ezek befolyásolják az ízvilágot.
A cserje
Elég nagy nemzetsége van de csak két fajtából lehet kávét készíteni, coffea arabica-ból és a coffea robustából. Ez a két faj totál eltér, arabica jobb kávét ad de sokkal igényesebb mint a másik és több vele a macera. Ahhoz hogy jól érezzék magukat 900 méter feletti trópusi terület szükséges, egyenletes csapadékmennyiség, termékeny talaj 15-24 fok közötti hőmérséklet. Arabicából jön a kávé 75% a másik pedig olcsóbb és igénytelenebb kávét termel.
Feldolgozás
A szüretelés kézzel történik, csak akkor lehet leszedni ha a mag már piros. Van száraz és nedves eljárás is, ahogy tisztítják ezt azonnal kell mert nem tárolhatóak a bogyók. a magokat általában 4 hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológéppel leválasztják a húst a szemről. Az elefántcsontparton a magukat elássák egy évre így szokták a hántolást kikerülni.
Miután leválasztották a húst a babról egy speciális anyagban mossák majd 2 hét újabb szárítás következik. A legutolsó állomás a pörkölés, a végén derül ki a minőség és hogy milyen íze lett, ez az illatanyagoktól is függ.
Érdekességek
Brazília a legnagyobb termelő, India csinálja a ,legjobb minőségű robusztát. Etiópiában van a legdrágább kávé a bluemonte
Az első kávéházak Isztambulban alakultak ki 1550-ben , nagyon nagy népszerűségre tettek szert így egyre több nyílt. Európába csak a 17. században lett szokás a kávézás, a legelső ház 1624-ben Velencében nyílt meg: La Bottega del Caffé. akkoriban voltak kizárólag a főzésre szakosodott felszolgálók: barista néven futottak.
Jó vagy rossz a kávé?
Mérsékelten serkenti a központi idegrendszert, vízhajtó hatása van így mondhatjuk óvatosan hogy: fogyaszt. A csersav stimulálja az érrendszert így lesznek tőle az emberek "frissek,,. A kávé Alzheimer kór, parkinson kór és kettes típusú diabéteszre, májsorvadásra és gyulladásra gyógyítólag hat avagy: csökkenti a kialakulás esélyét.Sok tévhit létezik pl emlékszem anno amikor nekem adták csomóan ugattak milyen egészségtelen, holott kifejezetten jól hat a pubertásokra!!!
Kávéfőzés módozatai
A szemek pörkölése után különféle módozatokkal lehet elkészíteni a kávét, eltérés a víz és kávé arányaiban és az ízesítőszerek használatában rejlik.
a.) Török kávé: ez a legrégibb elkészítési módozat, többször ledarálják a a pörkölt kávét amit hosszú nyelű sárgaréz edényben cukorral együtt főznek. Minden csésze vízhez egy teáskanálnyi kávé jut, forrás előtt veszik le a tűzről, tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek így a zacc gyorsabban leülepszik.b.) Kotyogós/filteres főzés: a kotyogó az egyik legelterjedtebb főzési módszer, a víz alulra kerül és fülé egy szűrőben van a kávé. A forró víz átmegy a rétegen és kioldja a kávéból a hatóanyagokat és aromákat. Neve onnan jött hogy a cső amiből kijön kotyogó hangot ad (ki gondolta volna húbameg :O) . Mivel ez a módszer nagy nyomással működik a kávé is erősebb, nagyobb koffeintartalommal bír!
c.) Fileteres főzés: Filterbe tett kávét forró vízzel öntenek nyakon ez gyengébb kávét eredményez a kotyogónál.
d.) Presszókávé: Eszpresszó az eredeti neve az előbbi csak rövidítés. Akkor beszélünk erről, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7 g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. (Igen ez crtl c ctrl v volt XD) Az eredmény 25-35 ml főzet. A legrövidebb ebből a fajtából a ristretto ez utána lungo következik. Ezek a cappucino és macchiato és latte macchiato és még sorolhatnám miknek az alapjai. A jó capuccino ismérvéje hogy 4mm vastag a hab ami nem esik össze és sokáig ottmarad.
e.) Instant kávé: ez az azonnal oldódó kávé kb. a zacskós levessel vetekszik a funkciója. 100% kávéból van ha minden igaz, úgy készül hogy a kávét jéggé fagyasztják majd apróra darálják speciális hűtött gépekkel. Utána vákuummal porlasztják és kipárolog belőle a víz, így lesz por.
f.) Cappucino: krémes espresso habosított tejjel. egy rész kávé és egy rész tejből áll, igazából tejhabból. A név eredete: Csuklya vagy fejrevalóból ered (mindig is éreztem hogy kapucni! XD). Ez a kapucinusok viseletének tartozékára utal, hogy ez a kettő hogy köthető össze nem vágom :(.
Nos a következő részben még több érdekesség, kávéház ajánló kellék, kávéfajta és pántlikás paraszt bakterház lesz addig is igyatok sok-sok kávét! :OOO és most jön a kedvencem:
kecskés képek XD
XD
Ezek a táncoló kecsék nagyon jóóóóóók! Ezen röhögök a cikk eleje óta!!! :D
VálaszTörlés-Dayvan: Én is, nem tudok velük betelni :DDDDDDDDDD
VálaszTörlésImádom a kávét, kiskorom óta iszom :) Még a papám "szoktatott rá", és mindig az ő feketekávéja maradékából csinált nekem cukros gyenge kávécskát :) Jáj, alig várom, hogy még olvassak róla, mert tudom, hogy jó dolog, és ezt sok embernek be is akarom mutatni... *-*
VálaszTörlés"Pattogsz, mint kecskeszar a deszkán", nekem ez jutott eszembe a kecskékről meg az ő bogyóikról :D
-ZombieKatie:
VálaszTörlésÉn is én is nagyon szeretem! <3
MIlyen aranyos a videó már többször is megnéztem XDDD
KV! nyami
VálaszTörlésén még igazi kávét nem is ittam soha, mármint amit így ledarálnak és EGYBŐL leforráznak, pedig lehet ma már venni kisebb boltokban is, amit ledarálhatsz magadnak. Mindig bolti zacskósat iszok-- és a legjobb a kotyogós!!! :P
A filteres meg az instant egy kaka- a kotyogós meg finom és erős, jobb az aromája.
És azt honnan tudom hány mg a koffein tartalma a kv-mnak?? Nekem alacsony a vérnyomásom többnyire, és néha annyira felnyom a kv, hogy fáj a fejem szédelgek és kb a szemgolyómban is érzem a nyomást meg hányingerem van...ezért nem is iszok feketén kv-t, csak sok tejjel vagy tejszínnel. Persze nekem is elképzelhetetlen a nap indulása kv nélkül, de néha eszméletlen rosszul vagyok tőle napközben...:( :S
Mondjuk az ízét is szeretem, a vaníliás kapucsínót imádom! ^-^
(a képeid hogy nincsenek középen néhol, meg előző cikkekben is?? eredeti méretén hagyod vagy hogyhogy?)
-Neo:
VálaszTörlésBúúúú majd egyszer elmegyünk darálós kávézni :D
Hát azt nem tudom, gondolom ez tök változó mármint hogy mivel főzöd le meg milyen a minősége :-s.
Nem vágom én sem.
Káin:
VálaszTörlésja elég bonyec lehet- meg ki tudja mi meg hogy van benne, attól függetlenül mi van ráírva...:S
na te itt vagy lesben?
nekem most nagyon hosszú cikkem lesz majd, nem tom hány napja olvasok utána xD
mos meg intézem az új szerkit, jön is egy cikken (heti egy-kettőt vállalt) :P
-Neo:
VálaszTörlésZsírfeka. Én majd befejezem a héten az ero guro-s cikket és akkor kifújt. Szerintem a hosszú cikket lehet hétvégére kéne kirakni nem? :O
Ja meg arra gondoltam ne cenzúrázzuk a képeket legyen rohadó faszok és pinák, az kell a tinédzsereknek :DDDDDDDDDDDD
Én is nagyon szeretem a kv-t. Bár ahogy látom én vagyok az egyedüli aki kiskorában csak koffein mentes tejes kv-t ivott :) Jó kis cikk lett örülök, hogy írtál róla mert magamtól nem jutott volna eszembe, hogy érdekes is lehet így legalább olvasok róla. :)
VálaszTörlés-Káin
VálaszTörlés:S mondjuk nem tudom mikor leszek kész vele, most is itt van egy jó centis halom papír, amit nyomtattam a témában XD
De tök érdekel a téma, fujjos meg undi! :D:D
-Creeper:
Engem már oviban is unicummal meg pálinkával itattak, de azért én is "maci"-kakót, meg "cicás"-kávét kaptam, ami kurva finom volt, de nem tudom mi...ilyen pótkávé vagy nem tudom, direkt kölyköknek volt.
Gyerekként nem is nagyon ittam, csak kapucsínót, pár éve szoktam rá a kv-ra, de jobb mintha energiaitaloznék, mint a mai embereknél az szokás, ami jól széjjel bassza a májukat egy életre....
Neo: Tudod a káros dolgok valahogy mindig édesebbek. Értem ezt az energiaitalra. Én egy időben rengeteget ittam. Azt hiszem igen, pótkávé :) A másik kedvencem ami nem tudom, hogy mi, hogy merre de az már koffeines. Mama főzte mindig ilyen nagy lábosba tejes kávé. Na annál finomabbat még nem is ittam. Jó kis házi kaláccsal... :D
VálaszTörlés-Creeper:
VálaszTörlésLOL akkor te feltehetőleg kripli voltál :Đ
Köszi. ^^
-Neo:
Hú izgulok hogy mi lesz :OOOO
Jaj azt vágom nagyon undi volt :O (pótkávé vagy mi XD)...
Káin:
VálaszTörlésUh basszus na most lebuktam :D
-Creeper:
VálaszTörlés~ördögi kacaj~ :D
Ideje lenne nekem is inni egyet, így fél 10 fele :D Amúgy imádom, napi 2 lemegy, de amikor kitöltöm magamnak az maga a pokol, mert anyukám általában ott van mellettem a konyhában és direkt figyeli az adagot, mert az a mániája, hogy az az adag amit én iszok tönkreteszi a szívem meg amúgyis szar a vérnyomásom stbstb... én meg persze csak azért is kitöltöm az adagom, szóval jól indulnak a reggelek, ha otthon vagyok xD
VálaszTörlésAmúgy kávézókban ritkán iszok, mert valahogy nem tudják nekem úgy megcsinálni ahogy én szeretem, úgyhogy olyankor vagy valami különlegességgel próbálkozom, vagy maradok a cappucinonál. A táncoló kecske atomkirály xD
-Nikolaos:
VálaszTörlésNem értem anyudat mondjad el neki mennyire egészséges dolog is a kávé XD
Jaj nagyon ráálltam a kecskékre azóta is képeket és videókat keresek XD
Juhúú, a fekete leves^^ ezek a táncoló kecskék eszméletlen menők.
VálaszTörlésAnno nekem is orvos ajánlotta, mert szörnyen alacsony a vérnyomásom és folyton ájuldozok. Akkor ittam először, úgy 13 évesen :D Imádom az ízét, bár inkább a gyengébb származékokét, főleg a latte macchiatot, de érdekes, mert egyáltalán nem tudnék rászokni. Egész nyáron kávéztam napi 3-4 csészével/pohárral is, főleg a munka miatt, aztán gondoltam egyet és két hónapig megint egyáltalán nem ittam, csak akkor, mikor emésztési problémáim voltak, mert akkor tényleg baromi jót tett :D
Várom a folytatást:)
Adela:
VálaszTörlés"Anno nekem is orvos ajánlotta, mert szörnyen alacsony a vérnyomásom"
Ez számomra csak azért érdekes, mert pár hete egy orvossal volt szerencsém pár szót váltani és szóba jött a kávé és a vérnyomás kérdése. Amikor kérdeztem, hogy alacsony vérnyomásra jó e a kávé azt felelte, normális állapotban nem szabadna a kávénak befolyásolni a vérnyomást. Na most akkor, hogy is van ez? Erről tudtok valamit?
-Adela:
VálaszTörlésNa zsír örülök, hogy másoknak is bejönnek :D
Na akkor kávétestvérek vagyunk :D Én totál rászoktam ha nem iszom legalább egyet meghalok :D.
-Creeper:
Ez hülyeség, mindenféleképpen befolyásolja a koffein miatt O___O
Káin:
VálaszTörlésezt megértem, ha átérezni nem is tudom:)
Creeper:
hosszú távon nem hinném, hogy befolyásolná a vérnyomást, pl. hogy tartósan felemelné egy normál szintre, de akkor mindenképpen jól jön, mikor az ember pöttyöket lát negatívban és úgy szédeleg, mint egy részeg. de nem tudom biztosra, nem nagyon néztem utána.