2012. március 17., szombat

Káin: Hipnózis I.

http://www.transformdestiny.com/images/hypnosis-ss.gif

Üdv mindenki!

Már nagyon nagyon régóta érdekelt a hipnózis, hogy hogy működik. Nem is tudom miért nem volt erről itt eddig cikk (ha volt akkor szerintem még régen és nem is nagyon sok infót osztott meg) , valószínűleg megint belecsapok a lecsóba és kurva hosszú sorozat veszi a kezdetét a témában, de nem baj.
Tehát mi a közhely amit tudunk erről??? Lehet vele terápiát folytatni, embereket irányítani, agyat mosni. Azt mondják sok embernek képessége hogy hipnotizálható, engem vittek ilyenre és nem sikerült. Általában a mész a réten című relaxációs szarral kezdődött minden és sosem éreztem azt hogy hipnózis alatt lennék. Nektek is gondolom az jut eszetekbe hogy van egy színpad amin áll egy nő, önkívületben van és levetkőzik aztán csettint a porondmester és a csaj visítva magára kapkodva a ruhákat lerohan a színpadról :DDD. Nos most kicsit bele megyünk jobban, megnézzük mik a tények aztán bele megyünk mélyebben.

Hipnózis nagy vonalakban

http://www.espionage-store.com/hypnotize-someone.jpg

Na szóval mi is az a hipnózis? Honnan ered? Erről leírok nagy vonalakban dolgokat, az első cikkben megismertetem veletek magát a fogalmat és a kialakulását.

Mint tudjuk görög eredetű szó, alvásszerű állapotot jelent. Aki hipnotizál annak a neve: hipnotizőr (wooow :O). Ha valaki magát hipnotizálja az az önhipnózis/autohipnózis. A hipnotizőr elér az alanynál egy bizonyos állapot, aminek a végén felébred a páciens, ez alatt szóbeli utasításokat kap és általában a hipnózis után ezek működésbe lépnek, ezt a folyamatot: poszthipnotikus szuggesztiónak hívják. Érdekesség hogy a szakmában dolgozó emberek két csoportra oszlanak a véleményüket illetően.

a.) Egyesek szerint a hipnózis módosult tudatállapot.

b.) Kettesek szerint a hipnózis nem különálló állapot hanem a 2 fél kapcsolatának a vég kifejlettje. (MI? XD)

http://www.21st-apothecary.com/images/miscellaneous/hypnosis1.jpg

Sokak szerint már az őskorban is létezett hipnózis ez a sámánizmusban forrt ki, de ha így vesszük akkor a templomi imádság és mindenféle mágikus tevékenység is bevonható a körbe :D. Véletlenül fedezték fel és az önszuggesztióból alakult ki (amikor a sámán magától esik révületbe) talán rájöttek hogy külső beavatkozással más embereket is révületbe lehet ejteni. Bár véleményem szerint akkor ez az agyhullámokról szólhat , hogy valakinek az erősebb akarata ,tudata, energiája, vagy agyhulláma foglyul ejti egy másik ember tudatát. (hoppácska). Tehát ide sorolják sokan a meditációt és az összes vallási rituális révületes cselekményt is!!!!

Első adatok amik tutira a hipnózishoz köthetőek Egyiptomból származnak és állatmutatványokban használták fel. pl: egyik varázsló egy nagyon vad oroszlánt szelídített meg -Egyiptomban tehát ismerték és alkalmazták az állathipnózist! Amit ma hipnózis alatt értünk azt a középkor végén és az újkor kezdetén kell keresni.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Hirschvogel_Paracelsus.jpg

XVI. században élt Paracelsus sokat beszélt az égitestek és az emberek kapcsolatairól, sokszor használt gyógyításhoz ásványokat (anno írtam róla az okkult tanok cikksorozatban amúgy). Ezt az irányt Franz Anton Mesmer vette át, (magnetikus hatással bírnak az ásványok stb) csoportos gyógyításokat végzett különböző szeánszokon ami kicsit az exorcizmus küszöbét súrolgatta. Ő tekinthető az egész hipnózis megalapítójának. Bár ő nem használt verbális eszközöket azt mondta hogy a hipnózis állapotát mágneses fluidumnak köszönheti amit kézmozgással vitt a betegre- vélemény szerint a saját energiáival tette ezt az emberekkel, avagy a tudatával ejtette őket transzállapotba.

http://www.yupedia.com/wp-content/uploads/2011/12/Dr.-Franz-Anton-Mesmer-Hyplnosis.jpg

Mágneseket fektetett az emberekre, ennek a neve: mesmerizálás. Végül mint ahogy szokott lenni lettek ellenlábasai , sőt volt aki mágnes nélkül tudott hipnotizálni. Mesmernek volt egy tanítványa (jó hosszú neve van így legyen simán csak) Armand. Ő kezdte a verbális szuggesztiókat alkalmazni (mész a réten bla bla bla elődje :DDD) ettől az alvajárókhoz hasonló magatartást tapasztalt a pácienseken.

XIX. századra Franciaország lett a hipnózisban legismertebb ország, központok is nyíltak amik kutatták a hipnózist. Freud is ellátogatott Jean-Martin Charcot-hoz akitől megismerte a Mesmer féle módszert és gyógyítás céljából ő maga is alkalmazta. Ez volt a kiindulópontja a hisztériával kapcsolatos tanulmányinak.

Oskar Vogt

http://www.hypnose-kikh.de/museum_en/ovogt.jpg

Németországban Oskar Vogt és Schultz fejlesztette tovább , ők találták fel az autogén tréninget (ez nem egy ruhadarab XD). Nagy-Britanniában Jhon Hartland írta meg a brit hipnotizőrök hivatalos tankönyvét!!! ( Dictionary of Medical and Dental Hypnosis). Milton H Erickson fejlesztette ki a hipnoterápia módszerét, amivel mindmáig dolgoznak a szakemberek.

Mint az írás legelején vázoltam a cirkuszi produkciót, igen valóban szemfényvesztésre is alkalmazták ezt a technikát! (Erről bővebben írok a a következő részben).

http://www.busywomensfitness.com/images/hypnosis.jpg

A hipnózis különböző technikáiban az a közös, hogy az öntudatot lefoglalják kevés figyelmet igénylő feladatokkal, így veszti el szerepét az öntudat, lehet ez pl a ceruza forgatása, vagy az inga mozgatása , vagyis nekem ez jutott az eszembe. Ezzel a lefoglalással tehát a tudattalan könnyen megszólíthatóvá válik.

A legjobb technika elvileg az alanytól függ, fontos hogy az alany biztonságban érezze magát és bízzon a hipnotizőrben, sokan alkalmaznak zenét az ellazuláshoz. A testtartás tök mindegy a lényeg hogy kényelmes legyen . Direkt módon a test lazítását szuggerálják, ugye vágjátok biztos: most elernyed a vállad meg a lábad szövegeket, na pont erről van itt szó! :D

A felébredéshez szuggesztiókkal állítják helyre az eredeti tudati állapotot, ezt a lépést sosem szabad elsietni vagy kihagyni. Ha valakinek gyorsan történik az átállás, fejfájás is lehet a vége, ez a keringési rendszerrel magyarázható. Ha a hipnotizőr nem szuggerál amnéziát az alany mindenre emlékezni fog. (Ergo nem csak az a hipnózis amikor öntudattalan lesz az alany!)

Ki mennyire hipnotizálható?

http://thehypnosisguide.com/images/hypnosis.png

Nos igen, ahogy a közhelyekből tudtam ez tényleg fontos! Ugyanis nem mindenki tud eljutni ebbe az állapotba. 10% tud könnyen eljutni ebbe az állapotba és az emberek 5% nem hipnotizálható vagy nem szabad őket hipnotizálni= nagyon súlyos személyiségzavarosoknál van ez, vagy akinek komoly pszichiátriai betegsége van. De kritérium a szívbetegség is, alkohol gyógyszer és drog hatása alatt álló ember. Vannak a hipnózisnak alkalmazási területei most ezeket felsorolom:

1.) Hipnoterápia:

Ez a fő alkalmazási terület, tudományosan elismert és bizonyított hatása van, MRI-vel és EEG-vel is nyomon követhető a folyamat! Jelentős javulást ér el: depressziós és függő betegeknél , sőt az alvászavar is gyógyítható vele. Enyhíti a stresszt, javítja az önértékelést.

2.) Önhipnózis:

Na ez érdekes, anno az egyik orvos aki éppen velem gyúrt azt mondta állandóan leviszem magamat ilyen állapotba :D De elmagyarázni nem magyarázta meg sosem a dolgot , szóval ennél többet nyilatkozni nem tudok. Ha valóban ezt csinálom kb. olyan érzés mintha ébren álmodnék vagy nagyon be lennék baszva alkohol nélkül. Na de elvileg ez olyan állapot amikor az alany saját magát hipnotizálja (nahát XĐ) . Egyforma a meditációs állapottal, nem lehet sosem olyan mély mit amikor egy másik személy juttat el ebbe az állapotba.

c) Üres hipnózis:

Miután elvitték az alanyt a transzállapotba nem kap több szuggesztiót, egészen addig amíg az állapotot fel nem oldják. Az alany magát az üres állapotot szereti és élvezi sőt alvásba is átmehet. Ez meditációval azonos sőt önkényesen is elvégezhető.

d.) Hipnoanalízis:

Orvoslásban alkalmazzák, transzállapotot hoznak létre és regresszióval anyagot nyújtanak az elemzésekhez.

e.) Orvoslás:

Krónikus fájdalmakat lehet vele enyhíteni, pozitívan tud hatni műtéti eredményekre.

Nos ez a hipnózis nagy nagy vonalakban, a következő részekben elmélyülünk a részletekben keresek filmeket a témában sőt akár gyilkosságok és bűncselekményeket is találhatok nektek! Ha bármi érdekel titeket a témában kommentben jelezzétek mert nagyban fogja befolyásolni a második rész alakulását!

http://altrapoint.nextcity.info/wp-content/uploads/2011/11/hypnosis.bmp

11 megjegyzés:

 1. Annyira érdekelne, mi történhet akkor, ha egy erősen személyiségzavaros embert hipnotizál valaki...

  VálaszTörlés
 2. Ez egy annyira jó téma! Imádom :D Nálunk elvileg egy fogorvos alkalmazza az orvosi hipnózist. Én még nem voltam nála, de mindig is gondolkoztam rajta, hogy elmegyek. Csak nem szeretek fogorvoshoz járni xD Szerintem a meditáció, az agykontroll és ezen belül villámolvasás is ezen alapszik, és próbálkoztam is vele, de én nem tudom magam ilyen állapotba juttatni. Vagy lehet, hogy rosszul csinálom, nem tudom. De a téma érdekel, főleg az, hogy én hogy tudnék másokat hipnotizálni, meg gondolom az üres hipnózis is jó érzés lehet.
  Az Ötödik Sallyben olvastam, hogy így gyógyították a tudathasadásos beteget. Szóval minden érdekel ebben a témában :D

  VálaszTörlés
 3. -Névtelen:

  Megpróbálok utána nézni, hátha találok valamit :D

  -Nikolaos:

  Na akkor megkeresek mindent amit találok :D

  VálaszTörlés
 4. Ez mindig is érdekelt, jó témát találtál! :D Engem legjobban a folyamat érdekel, ahogy ilyen állapotba juttatják az embert. Gyerekkorom óta próbálkozok a zsebóra-himbáltató módszerrel, de még egyszer sem sikerült XD

  VálaszTörlés
 5. -Ladysnow:

  Hát lehet a pontos leírást így netről sosem tudjuk meg :D Viszont az a könyv amit írtam tuti hasznos lehet.

  VálaszTörlés
 6. Yeah! Ez jó lesz, várom a folytatást, jó munkát hozzá! :)
  Zsófi

  VálaszTörlés
 7. Jó kis téma, engem is a folyamat érdekelne.. :)
  Az önhipnózisról ha esetleg sikerülne még többet kideríteni, akkor azt is szívesen látom, vagy lényegében ugyanaz mint a meditáció? :) (Bocsi már a hülye kérdésért, kissé nehéz a felfogásom.)

  VálaszTörlés
 8. -Chains:

  Hát azt gyanúzom igen mert az üres hipnózis amit magadnak is meg tudsz csinálni az tényleg egyenlő a meditációval szerintem :O Vagyis nekem nagyon úgy tűnik.

  VálaszTörlés
 9. Én a hipnózisról úgy tartom, hogy módosult tudatállapot, mivel a tudatos részünk félre van állítva az útból.
  Másik dolog, hogy mindenkit lehet hipnotizálni, csak azt nem aki nem hagyja magát, szóval az akaratunktól függ. Úgy tudsz védekezni a hipnózis ellen, hogy feszült állapotba hozod magadat, tehát nem engeded meg az elmédbe a beférkőzést.
  Én nálam a lazítás sosem szerepelt az életemben, de amikor a tanfolyam alkalmával egy gyakorlat során szükséges volt (tudat áthelyezés céljából), nos úgy ellazultam, hogy elaludtam...
  "kamupók"

  VálaszTörlés
 10. -Kamupók:

  Az durva. Megpróbálok mg utána keresni egy két dolognak elvileg Raszputyin is csinált valamit :DDDD

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: